Despagubiri pentru toata lumea Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Despagubiri pentru toata lumea

Guvernul a decis pe 19 decembrie sa extinda acordarea de despagubiri pentru toti deponentii care au facut depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) in vederea achizitionarii de autoturisme, indiferent de marca acestora. In acest sens, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea nr. 146/2007. Potrivit acestei legi, puteau beneficia de despagubiri doar persoanele care au facut depozite la CEC pentru marca Dacia. Actul normativ adoptat de Guvern extinde acordarea de despagubiri si pentru celelalte tipuri de autoturisme pentru care au fost constituite depozite.
Un alt element de noutate al actului normativ consta in modificarea datei de constituire a depozitelor la CEC. Astfel, persoanele fizice care pâna la data de 15 februarie 1992 au efectuat depuneri de sume la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme (pâna acum era precizata ca limita data de 1.11.1990) au dreptul sa obtina despagubiri banesti daca depozitele astfel constituite in conturile active indeplinesc conditia neafectarii soldului initial. Sunt acele depozite constituite din sume de bani reprezentând avansuri sau depuneri integrale in vederea achizitionarii de autoturisme, existente in sold, fara dobânda aferenta si din care nu s-au facut retrageri.
Indicii statistici luati in calcul la determinarea valorii despagubirilor sunt indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica. Data limita pâna la care se aplica indexarea este 31.07.2007.
Valoarea despagubirii a fost determinata de CEC prin indexarea de la data depunerii si pâna la data de 31.07 2007 a sumelor din cele 37.462 de depozite existente in conturile active ce indeplinesc conditia neafectarii soldului initial, cu indicii preturilor de consum. Valoarea totala a despagubirilor insumeaza 759,784 milioane lei noi. Suma reprezentând despagubirea este asigurata de Ministerul Economiei si Finantelor prin emisiunea de titluri de stat de valoare nominala totala egala cu valoarea totala a despagubirii. Titlurile de stat se emit in doua transe, pe numele CEC si au scadenta la un an de la data emisiunii. Titlurile de stat emise in prima transa au ca data de emisiune 21 decembrie 2007, iar cele emise in a doua transa au ca data de emisiune 21 ianuarie 2008.
Valoarea nominala totala a primei transe a emisiunii este de 405,081 milioane lei noi – corespunzatoare unui numar de 19.917 deponenti – iar valoarea celei de-a doua transe este de 354,702 milioane lei noi – corespunzatoare unui numar de 17.545 deponenti. (I.O.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE