Sezatoare la Casa de Cultura Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 117 Vizualizări

Sezatoare la Casa de Cultura

11210_sezatoare.gifÎn definitia populara, o sezatoare are loc de câte ori o femeie are de lucru si nu se poate deplasa la femeile celalalte si barbatii se duc atunci la ea acasa, în felul acesta ajutând-o sa finalizeze ce a început.
Acest obicei se pastreaza din ce în ce mai rar la sate si cu atât mai putin la orase, însa creatorii populari Valerica Frandas si Sorina Bloj au reusit sa reînvie atmosfera sezatorilor de odinioara. Miercuri 6 februarie, micul muzeu din incinta Casei de Cultura a Tineretului, înfiintat în martie 2007 de Valerica Frandas, a fost gazda unei sezatori la care au participat personalitati reghinene si tarani autentici de la Luieri si Baita. sezatoarea a început cu un moment de reculegere în cinstea regretatei Ioana Crisan, plecata mult prea devreme în lumea celor drepti. Dupa ce s-au facut prezentarile, fiecare invitat a luat cuvântul dupa care au început suetele ca între prieteni, despre ultimele barfe din municipiu. La sezatoare s-au mâncat boabe de porumb fierte, tarte coapte pe plita, cozonaci, caltabosi si s-a baut vin fiert si jinars de la Gurghiu. Femeile s-au întrecut în a-si demonstra deprinderile: Sorina Bloj a cusut goblenuri, Dana Friciu a pictat pe sticla, Gina Maris a recitat poezii si a spus ghicitori, Lazar Auruta a povestit legenda Dâlmei Bortasului de la Baita si tânara Teodora Maris de la Petelea a cântat doine populare. Maria Borzan, directoarea muzeului etnografic, a fost oratorul fara pereche al sezatorii, care a propus celor prezenti înfiintarea la Casa de Cultura a Tineretului a unor cursuri de meserii uitate cum ar fi: tesutul, olaritul, butnaritul si dogaritul pe o durata de cel putin trei luni de zile.
De 57 de ani împreuna
Cel mai în etate cuplu prezent la sezatoare a fost familia Craciun din comuna Luieri, care au 57 de ani de casatorie. Craciun Ioan în vârsta de 82 de ani si-a adus aminte de tineretea lui si a povestit cum iubeau ciobanii femeile, sotia Zenovica si-a povestit în versuri drama pierderi fiului lor Dorin care s-a înecat la vârsta de 12 ani, chiar în ziua de Pasti. Barbatii s-au întrecut în exuberanta costumelor nationale si în proverbe si zicatori care mai de care mai întelepte. Rus Dan Doru presedintele, P.R.M filiala Reghin, nu a fost costumat dar a fost cel mai ponderat fiind la o cura de slabire a gustat foarte putine bucate, a recunoscut ca e mandru ca a reusit sa ajunga la 88 de kg, dupa primele saptamâni de regim. Ofiterul în rezerva Viorel Tongea a fredonat alaturi de Conel Maris si Carmen Chiorean "Ciobanas cu trei sute de oi"si "Cânta-mi lautare". Ilie Frandas a explicat rolul si importanta sezatorilor, "acestea constituie un mijloc complex de educatie deoarece familiarizeaza tineri cu unele elemente de folclor ce contribuie la stimularea dragostei pentru traditile populare, care pâna la urma ne reprezinta radacinile si constituie o adevarata valuta a României apreciata si recunoscuta în lumea întreaga". Sezatoarea s-a încheiat cu cântec voie buna si o mamaliga cu brânza amestecata cu slanina prajita servita cu o ceapa si cu o muratura. Acest obicei se mai pastreaza la Reghin si se organizeaza aproape lunar datorita unor oameni cu inima de aur ce nu vor uita niciodata de unde au plecat si care au grija sa pastreze bogatia folclorului românesc si datinile nealterate. Sorina Bloj, Maria Borzan, Valerica Frandas si Auruta Lazar sunt o parte din cei care nu lasa niciodata cârma folclorului din mâna în favoarea sarbatorilor moderne si improvizate !
Robert MATEI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE