Italianul care si-a parasit tara pentru a coafa romance Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 403 Vizualizări

Italianul care si-a parasit tara pentru a coafa romance

11382_cap.gifRenato Cavedaghi este un coafor profesionist italian, care si-a parasit tara pentru o frumoasa românca pe nume Marcela din Habic, dar si pentru a coafa românce într-un salon care în doi ani a devenit cel mai celebru din tot judetul Mures, pentru profesionalismul si stilul sau.
Desi salonul se afla în Reghin, italianul spune ca numai din Târgu-Mures are o mie de clienti, restul fiind din Bistrita, Reghin si zonele arondate. Renato a calatorit prin toata lumea, de la Paris pâna în India, unde în 1984 a jucat chiar într-un film western
Italianul a schimbat opt pasapoarte pâna a ajuns în România, apoi în Reghin, unde a cunoscut-o pe Marcela din Habic, de care s-a îndragostit si care i-a devenit sotie.
Azi locuieste cu socrii la Habic si face zilnic naveta de la Reghin, cu motocicleta sau cu masina. La el se programeaza toata "lumea buna" din judetul Mures, femei de afaceri, directoare, fotomodele, politicieni si sportivi, dar si oameni simpli. Desi este de religie catolic, Renato s-a casatorit la o biserica ortodoxa, peste doi ani va primi cetatenie româna si curând se va muta de la socrii în noua casa pe care o construieste în Habic. Desi are un temperament vulcanic si e foarte autoritar, putini stiu ca Renato este si foarte sensibil, acesta donând de curând o suma importanta de bani pentru un orfelinat din Reghin.
Reporter: Cum gasiti româncele raportat cu italiencele?
Renato Cavedaghi: Româncele au o nota pozitiva fata de italience, sunt mai cuminti, sunt gospodine si modeste chiar daca sunt foarte frumoase.
Rep.: Care sunt tendintele în coafura pe anul 2008?
R.C.: Tendinta foarte moderna care se poarta în aceasta iarna-primavara este satenul. Uitat-va pe toate copertile revistelor, Angelina Jolie, Mihaela Radulescu, Geta Voinea, toate sunt satene. Suvitat, coc, tapat, mai exista doar aici la Reghin nu am vazut niciodata o revista de specialitate în care femeile sa poarte cocuri.
Rep.: Unde v-ati perfectionat în acest domeniu, ce studii aveti?
R.C.: La noi în familie aceasta meserie este o traditie din tata în fiu, eu tund de la vârsta de 14 ani, apoi am facut 6 ani de Academie. La noi nu poti fi recunoscut ca si coafor profesionist decât daca dupa academie mai ai si trei ani de experienta. În schimb, la Reghin, dupa un curs de 6 luni de coafura, manichiura, pedichiura toate doamnele ajung hair-stiliste, cu pretentii nejustificate. Eu am investit în acest salon peste un miliard si jumatate de lei vechi si cred ca este singurul salon din zona în care clientii sunt coafati si tunsi pe muzica clasica. Eu lucrez în stil italian cu pieptene gradate în centimetri, nu folosesc masina de tuns, la noi doar animalele se tund cu asa ceva, dar la Reghin din pacate multi folosesc aceasta dracie. Pe mine nu ma intereseaza principiile românilor, adica la mine punctualitatea e sfânta si daca sa zicem ca am programat pe cineva la ora 10.00 la tuns, poata sa vina si fata lui Tariceanu ca nu o primesc pâna nu termin. În plus, un lucru pe care unii români nu-l înteleg este ca la mine nu intra nimeni care îsi prezinta functia la telefon pentru a ma impresiona, îi inchid telefonul în nas de câte ori este nevoie, eu am alta mentalitate si nu accept acest fel de santaj.
Rep.: Cât costa la Renato un tuns si un coafat?
R.C.: La mine variaza de la 60 pâna la 80 de lei, în timp ce în Italia pentru acelasi lucru, clientii scot din buzunar 120 de euro. E adevarat ca eu am 6-7 clienti zilnic, în timp ce alte saloane au sase clienti pe ora. La mine nu conteaza cantitatea ci calitatea.
Rep.: Ce va enerveaza în România?
R.C.: Ma enerveaza ca ziaristii de la Bucuresti au exagerat cu scandalul din Italia, iar unii sunt foarte rasisti si m-am trezit cu toate ferestrele salonului scuipate de români. Ma enerveaza ca aici toti primarii au câte o vila sau doua, iar la noi în Italia nu se accepta asa ceva. De exemplu, am fost acasa la primarul din Salo, iar acesta locuieste în chirie. Ma enerveaza ca în România este nevoie de zece persoane de la o firma de electricitate sa schimbe un bec. Nu pot sa suport minciunile cu traditia botezului, colindatul si legatul drumului de câtre tigani la nunta. Totul este o mare minciuna legalizata, eu sunt un om care recunoaste si greselile italienilor care vin în tara si platesc fetite pentru companie si le-o spun de câte ori am ocazia compatriotilor mei aventurieri ca ei nu cuceresc fetele din România ci le platesc, pentru a sta cu ei, e o mare diferenta între ei si mine. Eu m-am casatorit aici în România din dragoste pentru Marcela si pentru satul Habic. Am la salon cliente una mai frumoasa ca cealalta si daca eram un om care nu îsi respecta sotia puteam sa am multe aventuri, dar eu am anumite principii si valori morale pe care nu mi le încalc niciodata.
Rep: Pe cine apreciati în România?
R.C.: Apreciez marile valori ca Nadia Comaneci, Gheorghe Hagi sau Ilie Nastase. Azi, idolii tinerilor din România sunt Banel Nicolita si Mutu, care niciodata nu o sa ajunga la valoarea lor pentru ca nu au personalitate, caracter si responsabilitate. Eu nu înteleg cum acesti oameni pot fi modele pentru tineretul din România. În schimb, recunosc ca Deva este "capitala gimnasticii mondiale", asa cum Milano este capitala modelingului. Ma enerveaza ca România e singura tara în care exista pizza cu sos, si i-am spus chiar unui director de pizzeria, client de a-l meu, ca nu e posibil asa ceva, sa se strice reputatia acestei mancari italiene. El stia acest lucru, dar nu-l intereseaza acest aspect atâta timp cât câstiga bani din asta.
Rep.: Ce mâncare va place cel mai mult din România?
R.C.: Ciorba de burta.
Rep.: Ce masina conduceti?
R.C.: Sunt pasionat de motociclete, de aceea mi-am cumparat o Yamaha si o Honda. Mai am si un Ford K, toate le-am cumparat din munca cinstita, satisfactiile nu vin întotdeauna asa de usor cum cred unii. Trebuie sa ai rabdare sa îti construiesti un nume care sa împuna respect, credeti-ma ca nu e usor sa ajungi profesionist în acest domeniu. Unul dintre clientii mei fideli este chiar Ioan Ovidiu Sabau si asta cred ca spune multe.
Rep.: Ce planuri de viitor aveti?
R.C.: Sa obtin cetatenie româna, momentan am un permis de sedere temporara care îmi expira chiar în 20 februarie. Daca pe viitor se va schimba ceva în România, s-ar putea sa ramân definitiv, pentru ca acum am si o familie aici si mult mai multe responsabilitati.
Rep.: Care este cea mai frumoasa lectie de viata pe care ati primit-o în România?
R.C.: V-am mai spus ca nu sunt rasist, nu desconsider nici o etnie pentru ca între fiecare exista si oameni buni si oameni rai. Dar am avut la mine în salon o doamna tiganca frumoasa care mi-a spus asa: "Domnu Renato, sa fii domn e o întâmplare, sa fii om e lucru mare!". Asta am învatat eu la 47 de ani de la o tiganca, ceva extraordinar de valoros si nu mi-e rusine sa o spun. Daca vrem, în fiecare zi putem învata ceva în viata!

A consemnat
Robert MATEI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE