Fostul adjunct Matei în razboi cu Inspectoratul Scolar Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 210 Vizualizări

Fostul adjunct Matei în razboi cu Inspectoratul Scolar

p_3_1_cap_06.jpgFostul inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Dumitru Matei, rupe tacerea si dezgroapa securea razboiului. Acesta acuza conducerea ISJ Mures de epurare pe criterii politice, afirmând ca a fost silit sa renunte la functie, în urma unor telefoane primite de la Minister. Au urmat doua examene, unul pentru reîntoarcerea pe postul de adjunct si altul pentru functia de inspector scolar de matematica, despre care Dumitru Matei spune ca au fost masluite. În replica, conducerea Inspectoratului a respins acuzatiile profesorului.

Banii pentru licitatii, marul discordiei
Numit în functia de inspector general adjunct în luna noiembrie 2007, ca urmare a demisiei lui Nelu Moldovan, adjunctul de atunci, Dumitru Matei a avut ca principale atributii managementul si investitiile din cadrul ISJ. Activitatea în cadrul institutiei s-a încheiat însa brusc, în toamna anului trecut, când dascalul sustine ca i s-a impus sa-si faca bagajele si sa plece. „Prin 6 sau 7 septembrie am fost sunat de la Minister si mi s-a spus pe fata: nu mai avem nevoie de dumneavoastra, nu mai aveti numire de inspector general adjunct. Se pare ca am deranjat la unele aranjamente care se faceau la licitatii, anumite investitii venind clar pe criterii politice. Banii din buget intrau în firme care au facut profit din reabilitarea scolilor chiar de 200-300 %. Având o responsabilitate atât de mare nu mi-am putut permite sa ma joc si am refuzat sa semnez anumite documente”, a declarat Dumitru Matei, care s-a aratat dezamagit de modul în care erau organizate unele licitatii. „Nu e posibil sa nu te intereseze pretul, când acesta e de fapt scopul licitatiei. De exemplu, anul trecut s-au licitat 20 de miliarde de lei vechi pentru dotarea scolilor cu mobilier. Din noua firme care s-au înscris au venit numai trei, a câstigat firma cu pretul cel mai mic. Curios, una din firmele care a pierdut a facut contestatie si a câstigat ulterior cu pretul cel mai mare”, a sustinut fostul inspector general adjunct.

Concursuri cu iz de blat?
Dumitru Matei mai acuza ca desi a încercat sa revina în functie în aceeasi luna, concursul organizat la Bucuresti a fost unul masluit. „Mi-am depus dosarul la Minister si în ziua concursului doamna Corneanu, contracandidata mea, mi-a spus ca examenul e deja rezolvat si nu mai are nici un rost sa intru. S-a „lucrat” sa iau calificativ nesatisfacator. Sunt inspectori care au ajuns pe functii cu o facultate la fara frecventa si acum îsi fac doctoratul fara sa stie nimic”, sustine acesta.
„N-am mai atacat decizia lor pentru ca mi-e lehamite de ce s-a întâmplat. Inspectoratul e în cadere libera, iar domnul Tusnea (n.r. inspectorul sef) e un om bun la suflet, dar nu are puterea sa le spuna oamenilor ce sa faca, sa le ceara mai mult angajatilor”, a afirmat Dumitru Matei, care a precizat ca a încercat sa revina pe postul de inspector de matematica, detinut înainte de a fi numit adjunct. „Din patru profesori de matematica înscrisi la concurs, la trei le-a fost respins dosarul din cauza unor banalitati. Mie mi s-a spus ca n-am avut calificativul de „foarte bine” în original, care trebuia dat tot de ei, iar un coleg a fost eliminat pentru ca nu avea numerotate paginile din dosar. S-a facut o epurare demna de anii 50”, a încheiat profesorul Matei.

Ion Tusnea respinge toate acuzatiile
Seful ISJ Mures, Ion Tusnea, a demontat acuzatiile aduse de Dumitru Matei, afirmând ca tot ce s-a întâmplat s-a facut cu respectarea legii. „Începând cu 1 septembrie 2008 domnul Matei nu a mai primit delegare de la minister pentru functia pe care o ocupa fara concurs, prin detasare. Dumnealui avea de ales între a participa la examen si a se întoarce la catedra. Referitor la concursul din decembrie, pentru ocuparea postului de inspector de matematica, comisia care a analizat dosarele a constatat ca dosarul dumnealui nu corespundea cu cerintele metodologiei, motiv pentru care a fost respins”, a declarat Ion Tusnea.
Inspectorul scolar general a tinut sa precizeze ca nu cunoaste detalii despre vreo epurare politica la nivelul ISJ Mures. „Domnul Matei poate sa declare ce vrea, trebuie însa sa dovedeasca ce spune. Nu stiu însa ce treaba are cu mine epurarea de care vorbeste. Precizez ca angajatilor le cer atât cât prevede fisa postului si nu pot decât sa constat ca acestia îsi onoreaza cu bine cerintele. Sunt multumit când oamenii îsi fac treaba corect”, a conchis Ioan Tusnea.

Cum poate o femeie sa opreasca un barbat sa intre într-o cladire?
„Înainte de concurs ne-am întâlnit în fata Ministerului. Domnul Matei a refuzat sa intre, desi am fost patru persoane din Mures care l-am rugat sa faca acest lucru. A ramas în fata Ministerului, pe toata durata examenului. Cum puteam sa îl împiedic sa intre? Care au fost motivele care l-au determinat sa refuze sa intre în cladire, nu ma intereseaza. Dealtfel, va rog sa amintiti ca la respectivul concurs am avut un punctaj foarte mare, iar judetul Mures a iesit excelent la nivel national”, a declarat Mariela Corneanu, inspector general adjunct în cadrul ISJ Mures.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE