Trecutul in oglinda fantanilor la Targu Mures Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 30 Vizualizări

Trecutul in oglinda fantanilor la Targu Mures

p_4_2_23.jpgSpatiul cultural targumuresean s-a imbogatit cu o noua manifestare  organizata de Muzel Judetean, prin expozitia de fantani, intitulata sugestiv “Trecutul in oglinda fantânilor” eveniment organizat, recent, in colaborare cu Muzeul Deri din Debrecen, Ungaria. Vizitatorii au putut vedea ce insemna apa, si tot ce a implicat ea de-a lungul vremii, fapt ce a constituit ideea de baza a expozitiei. Au fost expuse fantani din diferite perioade istorice, perioada romana, epoca medievala, bine reprezentata, si datorita dezvoltarii puternice a vremii. Aceste unitati izolate, care nu existau deasupra pamantului, au fost gasite în urma săpăturilor, ceea ce reprezinta  dovezile despre cum au trait predecesorii nostri, si ce au lasat in urma. Apa, fantâna, reprezinta un simbol cu mai multe semnificatii, dar în esenţă simbolizează viata.
“Este foarte frumoasa aceasta expozitie, este in ton cu Cetatea Medievala din Targu Mures, cu aceste sapaturi arheologice. Ne bucuram ca ne-a adus apa, viata, in acest muzeu, si sunt convinsa ca vom păstra aceasta locatie pentru turistii acestui judet, interesati de viata culturala” a precizat Edita Lokodi, presedintele CJ Mures.
A fost reamintita importanta schimburilor culturale, de catre cei prezenti,  precum si importantta atragererii publicului catre astfel de manifestari.
“Ne face o deosebita placere sa fim aici, pe baza bunei colaborari cu Muzeul Judetean. Este o ocazie speciala acest eveniment, prin faptul ca am reusit sa aducem aici aceasta expozitie. Speram ca aceasta colaborare sa devina si mai adanca. Muzeele sunt obligate azi sa fie nu numai institutii de cultura, trebuie sa devenim atractivi pentru public si sa reusim sa atragem mai multi vizitatori” a declarat  Lajos Lochner, directorul Muzeului Deri, Debrecen.  
Dupa ani de zile in care locatia Muzeului Judetean, a Muzeului de Istorie,  a apartinul armatei, aceasta expozitie aseaza la locul lor binemeritat, in perimetrul cetatii medievale, cultura si valorile istorice ale orasului.
“Suntem foarte fericiti pentru aceasta locatie, am reusit sa transformam o fosta cladire a armatei, intr-un centru cultural.
Este prima expozitie care este deschisa aici, ceea ce ne arata ca deja apartinem unui trafic cultural existent in Europa. Speram sa aducem si alte expozitii, nu doar din tarile invecinate, dar si din toata Europa, care sa mai schimbe putin conceptia localnicilor despre muzeu, cu expozitii interactive care sa surprinda anumite elemente interesante ale vietii cotidiene, din trecut si din prezent” ne-a declarat Soos Zoltan, directorul Muzeului Judetean Mures.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE