Avem concetateni restantieri la CAS Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Avem concetateni restantieri la CAS

p_4_1_26.jpgPotrivit directorului Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Mures, Csiki Zsuzsanna, o mare parte din mureseni au trecut la plata datoriilor catre institutie, numarul acestora fiind in crestere. Dar, cum o oaie neagra este peste tot, si la CAS au ramas cativa datornici. Mai multe in dialogul care urmeaza.

Reporter: Cum se prezinta situatia platitorilor de asigurari de sanatate?
Csiki Zsuzsanna: Numarul celor care si-au achitat datoriile catre CAS este in crestere. Astfel, potrivit statisticilor noastre de pe luna ianuarie 2008 pentru persoane fizice s-au incasat 842.651 RON, iar in luna noiembrie  516 607 RON. Pentru luna decembrie, incasarile se vor afla  doar spre sfarsitul lunii ianuarie. Cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate prevazute pe anul 2009, sunt de 5,5% pentru cota datorata de angajat si 5,2% pentru cota datorata de angajator. In cazul platii cu intarziere a obligatiilor, se vor calcula majorari de intarziere in cota de 0,1% pe zi de intarziere, incepand cu ziua urmatoare scadentei obligatiilor de plata. De asemenea, o persoana care nu lucreaza si nu se afla nici in somaj, este coasigurat daca sotul, respectiv sotia, este angajat si declara la finante ca are in intretinere acea persoana. Acest lucru nu este valabil si pentru parintii care au copii peste 18 ani si care nu sunt nici elevi dar nici nu lucreaza.
Rep.: In anul 2008 au fost cazuri in care muresenii asigurati au beneficiat de servicii medicale pe teritoriul statelor Uniunii Europene, platit de CAS Mures?
C.Z.: Au fost servicii solicitate pe baza formularelor E 106, E 125 pentru care CAS Mures a achitat suma de 733.000 lei. Solicitarile asiguratilor care au beneficiar de servicii medicale in strainatate sunt trimise la Casa Nationala de Sanatate, care trebuie sa ne confirme si sa ne aloce sumele respective de plata. Dar sunt si cazuri cand nu sunt trimise inapoi acele solicitari.

Rep.: Proiecte pe 2009?
C.Z.: Am trecut de curand la implementarea unui sistem integrat unic informational, pe care il raporteaza furnizorii nostri de servicii medicale la spitale si urmeaza ca si spitalele sa raporteze prin acest program informatic. Avem in vedere cresterea veniturilor, in primul rand discutand cu agentia fiscala si in al doilea rand dorim sa identificam persoanele fizice si liber profesionistii care nu si-au onorat datoriile catre CAS Mures. Mai avem persoane care au ramas cu datorii la noi inca din anii 2005, 2006 pentru care vom elibera somatii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE