Psihologul va raspunde: “Sunt stresata si imi cert fiica fara motiv…” Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 297 Vizualizări

Psihologul va raspunde: “Sunt stresata si imi cert fiica fara motiv…”

p_5_1_32.jpgAveţi o problema care nu-ti da pace si careia vrei sa-i gasesti o solutie? Începând cu acest numar, în fiecare joi, cotidianul Zi de zi va ofera posibilitatea de a intra în contact, prin intermediul adresei de mail redactia@zi-de-zi.ro cu Ramona Pop, psiholog în cadrul Organizatiei “Salvati Copiii”, licentiata în psihologie si psihopedagogie speciala (2004), cu experienta în consilierea copiilor abuzati fizic, emotional si sexual. În prezent, se specializeaza ca terapeut pentru familie si cuplu în cadrul scolii de terapie a Asociatiei de Psihoterapie a Familiei si Cuplului din Iasi.

Corina, 28 de ani, contabila:
„Sunt foarte stresata în ultimul timp, dupa ce am aflat ca e posibil sa ramân fara loc de munca. Sunt divortata si am o fiica de 5 ani, pe care o cert destul de des, uneori fara niciun motiv si careia îi transfer, fara sa vreau, starea mea de nervozitate. Desigur, dupa fiecare cearta, când o vad plângând, îmi pare rau. Cât de periculos este comportamentul meu?”

Ramona Pop, psiholog:
„Draga Corina, din povestea ta reiese ca esti o mama care îsi creste singura copilul si care în momentul de fata trece printr-o perioada mai stresanta din cauza posibilei pierderi a locului de munca. Constientizezi de asemenea ca în ultimul timp toleranta ta la frustrare este destul de scazuta si ca unele comportamente ale tale se rasfrâng si asupra echilibrului relatiei mama-fiica, fapt care te face sa te autoînvinovatesti.
Se cunoaste faptul ca, la adulti, stresul cumulat în timp poate cauza schimbari al sistemului imunitar, ca urmare aceste persoane sunt mai vulnerabile la îmbolnaviri si infectii. Studiile mai recente au aratat ca parintii cu un nivel ridicat al stresului emotional au copii care sunt mai vulnerabili la bolile specifice copilariei, dar nu numai. Copii sunt ca niste bureti care absorb toate informatiile cu care intra în contact direct sau indirect. Parintii sunt modele pentru ei din toate punctele de vedere, iar ei prin observatie si imitatie vor învata care sunt modalitatile corecte de comportament, inclusiv emotional. Astfel modul în care tu îti exprimi emotiile este o sursa bogata de informatie si va influenta modurile de expresie ale fiicei tale. De obicei copii mici devin confuzi când sunt certati pe nedrept si reactia cea mai la îndemâna este plânsul, dar pe termen lung pot deveni tristi, încarcati de griji si chiar timizi.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa îl transmiti fetitei tale ar fi ca nu este ea cea vinovata de starea ta de agitatie. În al doilea rând ar trebui sa încerci sa lasi grijile legate de serviciu la locul de munca, astfel vei evita afectarea în sens negativ a atmosferei caminului vostru. stiu ca acest lucru este destul de greu de realizat, dar totul se poate prin exercitiu si perseverenta! Microuniversul copiilor trebuie protejat din toate punctele de vedere, de aceea îti recomand ca grijile si nelinistile tale legate de serviciu sa le discuti cu adultii, înafara caminului sau cel putin evitând prezenta fetitei. Încearca sa te implici în activitati comune care îi fac placere fiicei tale si care ar putea sa se dovedeasca relaxante si pentru tine, cum ar fi cititul unei povesti, desenatul, coloratul sau pictatul, iesirile în parc, jocul în general. Bineînteles ca autoritatea ta ca si mama trebuie sa ti-o pastrezi (mai ales ca sunteti o familie monoparentala, si pentru ca, adultii hotarâti, siguri pe ei si care stiu ce vor, inspira încredere, siguranta si stabilitate), dar mustrarea copiilor tebuie facuta pe drept si pe masura faptei.
Ai sa vezi ca timpul de calitate petrecut cu copilul tau va face diferenta, Si sa nu omiti din vedere faptul ca ai o pregatire într-un domeniu indispensabil economiei de piata. Asa ca de oameni ca tine vor fi nevoie peste tot, cu sau fara criza financiara!”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE