Aurelia Veronica Filimon colectionara de evantaie Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 125 Vizualizări

Aurelia Veronica Filimon colectionara de evantaie

p_7_2_24.jpgAurelia Veronica Filimon din Targu-Mures este posesoarea unei colectii unice in tara, de peste 200 de evantaie stranse pe parcursul a 30 de ani. Aurelia este singura fiica a celebrului Aurel Filimon, fondatorului Muzeului de Arheologie si Etnografie din Targu-Mures, care din frageda copilarie a trait in atmosfera obiectelor de arta antice, pe care tatal acesteia le achizitiona pentru muzeu.
A inceput sa colectionize evantaie dupa pensionare pe la sfarsitul anilor 70, dupa 32 de ani de activitate ca bibliotecara. ”In urma cu peste 36 de ani, am primit pentru restaurare două evantaie de la unul din colecţionarii celebrii ai vremii din Târgu-Mureş. Tinându-le în mână si privindu-le am inceput sa imi doresc să fie ale mele pentru că toată educaţia mea de până atunci simteam ca si-a gasit drumul. De atunci până acum de câte ori achizitionez un evantai nou, îl ţin la vedere două săptămâni, în raftul bibliotecii”, spune colectionara. Ajunsa azi la o varsta respectabila recunoaste ca au fost zile in care si-a scos economiile de la CEC pentru a achizitiona un evantai pentru colectie si a fost nevoita sa se hraneasca doar cu mamaliga pana la ziua pensiei. Dar spune ca nu regreta nici o secunda ca a facut sacrificii pentru a salva peste 200 de evantaie, de la distrugere.
Toate evantaiele colectionarei au fost cumparate pe teritoriul Romaniei, iar dintre piesele de rezistenta cel mai deosebit evantai al Aureliei este o piesa de 30 de cm, pliat de origine japoneza, cu scheletul din bambus datat 23 februarie 1897, cu autograful Reginei Maria. Cea mai veche piesa de colectie este un evantai pliat, vienez cu scheletul din fildes incrustat cu modele florale in folie de aur si argint din 1740, iar cel mai mare evantai are trei metri si provine din Japonia. Aurelia mai detine evantaie confecţionate din pene de struţ, din hârtie pictată sau imprimată, din mătase unicromă pictată sau brodată, din dantelă de Bruxelles, Chantilly si Honiton. Aurelia a devenit foarte cunoscută, in cercul colectionarilor din tara pentru ca spre deosebire de alţi colecţionari, a avut curajul sa isi scoata colectia la vedere. Asa au aflat muzeele de istorie din ţară şi din străinătate de valoarea colecţiei ei si periodic îi solicită ajutorul pentru organizarea unor expoziţii care să ilustreze istoria evantaiului. A avut astfel de expoziţii în muzeele de istorie din Târgu-Mureş, Cluj  şi Braşov dar şi la Muzeului de Artă Decorativă din Budapesta.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE