Stapanii judetului au sarbatorit Unirea Principatelor in curtea politiei Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 51 Vizualizări

Stapanii judetului au sarbatorit Unirea Principatelor in curtea politiei

p_3_2_38.jpgLa Targu-Mures, implinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane a fost sarbatorita la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din curtea Inspectoratului Judetean de Politie.
Cu mic cu mare, personalitatile muresene s-au strans la bustul marelui domnitor pentru a aduce un omagiu celui care a infaptuit Unirea Principatelor. Evenimentul a debutat cu discursul tinut de protopopul Nicolae Sincan, dupa care a luat cuvantul profesorul Liviu Boar, directorul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Mures. „La bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza aniversam 150 de ani de la primul pas facut de natiunea romana pe calea sa către unitate si progres. A fost primul pas, a fost unirea cea mica, iar prin vointa nationala, colonelul Cuza a fost ales domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti. Semnificative sunt cuvintele prietenului si sfetnicului acestuia Mihail Kogalniceanu la urcarea domnitorului pe tron, repetate de 150 de ori pana acum. Prin inaltarea ta pe tronul lui Stefan cel Mare, s-a inaltat insasi nationalitatea romana. Alegandu-te pe tine domn, am voit sa aratam lumii ceea ce doreste, la legi noi, om nou. Fii doar omul epocii, fa ca legea sa inlocuiasca arbitrariul, iar ca domn fii bland, fii bun, mai ales cu aceia cu care mai toti domnii trecuti au fost rai sau nepasatori”, a spus profesorul Boar.
Amplasarea bustului lui Cuza in curtea IPJ, deloc intamplatoare
Bustul lui Cuza este amplasat in curtea IPJ Mures, lucrarea a fost posibila  prin contributia baneasca, benevola, a politistilor mureseni, iar finalizarea proiectului s-a datorat sculptorului Florin Strejac si a schitelor tehnice realizate de Ioan Suciu. “Amplasarea acestei statui, in curtea Inspectoratului de Politie, care sa-l reprezinte pe domnul Unirii nu este deloc intamplatoare. S-a ales cu buna stiinta aceasta figura emblematica a istoriei, mai cu seama pentru initiativele legate de reformare a politiei, in cadrul preocuparilor sale de modernizare a Romaniei. Figura legendarului domnitor ne ofera privilegiul de a ne reaminti si de a-l admira pentru faptul ca in cei sapte ani de domnie, in Romania s-a intreprins o opera reformatoare de amploare care a cuprins toate domeniile de activitate, inclusiv cele legate de Ministerul de Interne“, a mentionat chestorul de politie Ioan Cabulea.
 Prezent la eveniment, primarul orasului, Dorin Florea, a spus ca “Indemnul meu pentru viitor este sa depinda de noi sa readucem mandria romanilor, increderea si faptul ca simbolurile sau  lucrurile care trebuiesc aparate, nu se pot apara decat prin valoare si prin daruire“. Dupa defilarea trupelor de jandarmi mureseni pe imnul “Marsul Eroilor“, a inceput depunerea de coroane de flori la bustul marelui domnitor. Au fost depuse peste 20 de coroane, de catre reprezentantii celor mai importante institutii muresene. La final, toti cei prezenti au incins o imensa hora, dansand in acordurile traditionalei piese “Hai sa dam mana cu mana“.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE