Diabeticii, obligati sa-si plateasca medicamente Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 121 Vizualizări

Diabeticii, obligati sa-si plateasca medicamente

p_7_2_27.jpg
Deoarece sistemul legislativ romanesc din domeniul sanatatii nu permite decontarea de catre Casa de Asigurari de Sanatate pentru intreaga valoare a unor medicamente, bolnavii sunt nevoiti sa mai scoata bani din buzunar pentru a putea beneficia de intreaga medicatie necesara unui tratament.
Asa se prezinta situatia si in cazul lui Vasile Pustianu. La un control medical efectuat anul trecut in luna aprilie acesta a primit diagnosticul de diabet zaharat. ”Am avut o problema cu tata  acum doi ani. L-am gasit mai mult mort decat viu  la gradina. A fost internat in spital, dar la analizele care i s-au facut a reiesit ca glicemia  este buna. Si toate acestea de la o sperietura. Anul trecut starea i s-a agravat, am observat ca ceva nu e in regula si am mers sa-si faca un alt set de analize. In urma analizelor facute a fost diagosticat cu diabet zaharat”, a spus Gabriela Pustianu, fata lui Vasile Pustianu.
Anul trecut in septembrie, Vasile Pustianu a efectuat un nou  control, in urma caruia i s-a eliberat o reteta gratuita cu insulina si trei teste. La trei luni de la primirea acestui tratament, in luna ianuarie, a revenit la control, de unde i s-a eliberat din nou o reteta gratuita. ”In septembrie cand am fost la control mi s-au eliberat trei cutii de teste gratuite fara nici o problema. Anul acesta am fost pe data de 13 ianuarie la un alt control si mi s-a eliberat din nou aceeasi reteta si, mi s-a spus ca beneficiez din nou de gratuitate. Am fost la farmacia Aesculap numarul opt, de pe strada Revolutiei, de unde am primit doar insulina si o cutie de teste, deoarece nu mai erau altele pe stoc si am primit un bilet pentru restanta de doua cutii.  In data de 26 ianuarie am fost din nou la aceeasi farmacie, si mi s-a dat doar un test gratis, iar pe cel de-al doilea mi s-a cerut sa platesc suma de 36 lei. Pe ce motiv trebuie sa plateasca bolnavii de diabet daca dispun de gratuitate?”, a precizat suparata Gabriela Pustianu.

Doar 120 de teste sunt decontate de CAS
Potrivit  presedintei Colegiului Farmacistilor Mures, Iustina Vas, ”anul trecut ministrul sanatatii a emis un ordin, potrivit caruia Casa de Asigurari de Sanatate poate sa deconteze doar 120 de teste pe luna la o reteta. Intr-o cutie sunt 50 de teste, iar pentru tratament sunt necesare trei cutii, adica 150 de teste. Cutia nu poate fi desfacuta pentru a se da restul de teste. Medicii prescriu trei cutii cat este tratamentul, dar la farmacie se elibereaza gratuit doar doua cutii. In cazul in care omul doreste si a treia cutie va achita diferenta de 30 de bucati, adica 36 de lei”.  

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE