Spitalele isi schimba administratia Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 50 Vizualizări

Spitalele isi schimba administratia

p_3_1_c0935d.jpgSpitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu-Mures va ramane sub tutela Ministerului Santatii si nu va trece in subordinea autoritatilor locale. In schimb, Spitalul Clinic Judetean Mures va trece cel mai probabil sub tutela Consiliului Judetean Mures, potrivit conducerii Directiei de Sanatate Publica (DSP)Mures.
Prioritatea ministrului, descentralizarea spitalului
Una din prioritatile ministrului Sanatatii, Attila Cseke, este descentralizarea spitalelor, astfel incat unitatile sanitare publice sa fie transferate catre administratia locala pana la 1 iulie 2010.  In judetul Mures, spitalele vor trece in subordinea administratiilor locale care sa le finanteze si gestioneze, cu exceptia Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. Afirmatia a fost facuta de directorul DSP Mures, Adrian Muresan. “Spitalul Judetean de Urgenta va ramane sub Minister, deoarece acest spital deserveste Regiunea 7 Centru. Sunt sapte judete de unde toate urgentele majore vin la Mures“, a declarat Adrian Muresan. Acesta a mai precizata ca 20% din sectiile Spitalului Clinic Judetean vor trece la SCJU Targu Mures. “La Spitalul de Urgenta se vor alipi 20% din sectiile Spitalului Clinic Judetean, ramanand ca restul sa fie trecute sub administratia Consiliului Judetean” , a afirmat directorul coordonator DSP Mures. In ceea ce priveste spitalele din teritoriu, acestea vor trece in subordinea administratiilor locale. “Ramane la latitudinea primariilor si a consiliilor locale sa le finanteze si administreze dupa cum cred ele de cuviinta”, a mai spus Muresan.

Managerul SCJU considera oportun ca spitalul pe care il conduce sa ramana sub tutela Ministerului Sanatatii. “Consider ca aceasta initiativa legislativa este un lucru bun la nivel national pentru ca exista foarte multe spitale a caror trecere in administrarea consiliilor locale si judetene va responsabiliza comunitatea locala privind situatia lor. Acest spital este unul cu interes national. Noi tindem sa credem ca acest spital se va transforma scriptic intr-un spital regional si atunci consider ca ar fi oportun ca acest spital sa ramana in subordinea Ministerului Sanatatii, pentru ca importanta acestui spital este mult prea mare pentru a trece in subordinea autoritatii locale”, a declarat Florin Gomotarceanu, managerul SCJU Targu Mures.

In ceea ce priveste Spitalul Clinic Judetean Mures, managerul Ladislau Schwartz este de parere ca finantarea pentru unitatea pe care o conduce s-ar obtine mult mai usor daca spitalul va trece in administratia locala. “Cert este ca este in avantajul nostru. Noi la ora actuala traim din investitiile Consiliului Judetean. Ca ramanem acolo, ca trecem la municipiu, oricum sunt mai multi bani intr-un teritoriu. Asta este deja un pic de autonomie locala. Daca vrei sa investesti nu mai mergi la minister ca sa dai cu coatele, pentru ca autoritatea locala iti face finantarile. Daca tu deschizi o sectie noua se spune in lege ca prima dotare ar fi de la Ministerul Sanatatii. De obicei banii se opresc la Bucuresti. Prea putini bani coboara in provincie pe tema asta si noua ne-ar fi mult mai simplu sa apartinem de o autoritate teritoriala locala. E bine si la Consiliul Local si la Consiliul Judetean”, a precizat Ladislau Schwartz.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE