Interventii chirurgicale transmise “live” la Târgu-Mureş Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 181 Vizualizări

Interventii chirurgicale transmise “live” la Târgu-Mureş

p_13_1_61.jpgDoi medici chirurgi ginecologi de la Institutul National de Oncologie din Budapesta au efectuat vineri, respectiv sambata, la Targu-Mures, operatii de extirpare a diferitelor forme de cancer. Aceste operatii au fost facute in cadrul unui workshop cu participare internationala, intitulat “Actualitati in chirurgia oncologica ginecologica”, organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures, in colaborare cu Clinica de Obstetrica Ginecologie I a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures.
Manifestarea a avut loc in perioada 14-16 ianuarie şi a presupus prelegeri teoretice cu demonstratii video, insa s-a focalizat pe aspectele practice de tactica si tehnici chirurgicale, cu demonstratii live transmise din sala de operatie, interventii chirugicale efectuate de echipe de medici romani, conduse de prof. dr. Ungar Laszlo si prof. dr. Palfalvi Laszlo de la Institutul National de Oncologie de la Budapesta, primul fiind si presedintele Societatii Maghiare de Ginecologie Oncologica.

Interventii chirurgicale de succes
Interventia chirurgicala de vineri, efectuata la o pacienta obeza, diagnosticata cu cancer de col uterin a fost condusa de prof. dr Ungar Laszlo. “Ce s-a operat astazi (n.r.-vineri) era un cancer de col de col uterin dezvoltat pe un „aşa zis” col restant. Cu ani in urma, uterul a fost extirpat si a ramas numai colul uterin si, pe acesta s-a dezvoltat un cancer de col uterin care a fost destul de avansat. Femeia a facut radioterapie, a reactionat destul de bine la aceasta, dar a ramas cu o metastaza vaginala destul de mare si profesorul Ungar a facut asa zisa operatie Wertheim. Cazul a fost mai deosebit. A fost o operatie mai radicala in sensul ca s-a extirpat jumatatea superioara a vaginului. Este o performanta din punct de vedere tehnic, pentru ca conditiile sunt deosebite, s-a lucrat la mare adancime, iar zona era foarte inaccesibila. Dupa felul cum a fost facuta operatia, eu zic ca sunt sanse mari de recuperare a pacientei”, a explicat Szabo Bela, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures. Acesta a mai precizat ca, pe langa faptul ca operatia a fost una laborioasa, fiecare a avut cate ceva de invatat tinand cont ca tehnicile folosite difera de la om la om si de la centru la centru. “Sunt operatii laborioase ce au durat cateva ore. Sunt mici procedeee care difera de procedeele clasice pe care le facem si noi, unele dintre ele sunt mai bine puse la punct”, a adaugat seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie.
A doua interventie chirurgicala, asistata de medicii maghiari a avut loc sambata, pacienta fiind diagnosticata cu cancer ovarian. “Pacienta a mai fost operata odata. Atunci s-a facut o interventie de diagnostic. A fost un proces mai avansat si s-a facut chimioterapie cu perfuzii. Acum s-a dorit interventia radicala”, a mai spus prof. Szabo Bela. El a mai adaugat ca in strainatate asfel de interventii sunt mai rare, deoarece cancerul de col uterin este depistat intr-o faza mai timpurie, in schimb, Romania este lider in ceea ce priveste morbiditatea si mortalitatea de cancer de col uterin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE