„Împlinitorul binelui” Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 612 Vizualizări

„Împlinitorul binelui”

1-cap_14.jpgMotto:
„Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui” (Mt. 12,35)

Dacă faci bine, vei fi bine primit (Fac. 4,7)
Să nu obosim în facerea binelui (Gal. 6, 9-10; II Tes.3,13)

După 28 de ani de când lucrează la Catedrala Mare din Târgu-Mureş, legând Duminica celor zece leproşi, zi a recunoştinţei, de Duminica din data de 13 ianuarie 1983, când a fost sfinţit preot în Catedrala Mare din Târgu-Mureş de Episcopul Emilian Birdaş, părintele Silviu Negruţiu a mulţumit tuturor colaboratorilor pe care i-a avut în acest răstimp, susţinători în toate lucrările impuse de timpul care a lăsat urme, morale şi fizice în activitatea Catedralei şi înfăţişarea ei, oferind Diploma „Împlinitorul binelui” sub motto-ul Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui (Mt. 12,35).

Prima misiune care i-a fost încredinţată a fost cântarea la slujbele din biserica plină de schele, în acea perioadă în care se realiza, prin grija Preacucernicilor protopopi, vrednici de pomenire, David Lazăr şi Aurel Sămărghiţan, de către marele pictor Nicolae Stoica. Perioada era dificilă şi din cauza condiţiilor de şantier din Catedrală (frig, pref, curent) când frecventau biserica extrem de puţini credincioşi şi din cauza atitudinii corective pe care o puteau dobândi din partea regimului trecut, mai mult sau mai puţin ateu. O perioadă de timp părintele a cântat la strană, apoi în comun cu puţinii credincioşi (Mihai, Nuţu Corduneanu, Sebastian Mărginean, Alexandru). După o perioadă de câteva luni s-a reuşi formarea unui quartet din Aurelia Sbanca, Rostas Zsike, Silviu Negruţiu şi Petru Dan. Mai bine de un an s-a cântat în această formulă. S-au adăugat apoi, în timp, câte o persoană la fiecare voce: Ana Diaconaşu şi Maria Cornea, Gheorghe Vulcan şi Ioan Ladoşi. Logica era să se adauge fiecărui compartiment câte o persoană doar în momentul când noul venit ştia bine partitura. Aşa se face că au urmat etape succesive de grupuri de către patru persoane care se alăturau la cor cum îmi pot permite să înşirui din memorie doamnele Elena Ladoşi şi Maria Dan, Kocsis Ilona şi Marton Irenke, Loga Ica şi Csiki Agneş etc., profesorii Buta Ionel şi Ioan Cernea a căror ordine nu o mai pot cuprinde.
Au primit diploma doar două persoane ca fondatori ai corului: Aurelia Sbanca şi Petru Dan, Rostas Zsike fiind trecută la cele veşnice.
Restaurarea Iconostasului s-a făcut de către Dorin Handrea, restaurator. A fost curăţat în câteva rânduri de Mircea Boar şi reînnoit în culoare de Gheorghe Vulcan.
Restaurarea Candelabrului cu ajutorul Combinatului Azomureş prin bunăvoinţa regretatului Oleg Jelezneac şi concursul aceluiaşi Mircea Boaru, pe acea vreme cântăreţ.
Restaurarea subsolului de sub turnul 4 (stânga faţă, spre Agenţia Tarom) în care a funcţionat Librăria, iniţiativă sugerată de Înalt Preasfinţitul Dr. Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Lucrarea a fost realizată de Gheorghe Vulcan (tencuieli şi zugrăveli), Ioan Eugen Meroiu (tâmplării şi panouri), regretatul Ing. Ioan Bogdan, Ing. Ioan Florea şi Dir. Maria Butnar (mobilier).
Refacerea instalaţiei de branşament la curentul electric. Lucrarea a fost realizată prin concursul domnului ing. dir. Eugen Crişan.
Restaurarea picturi din pridvorul Catedralei, spaţiul dintre uşile de la intrare a fost realizată de Pictorul Cristian Corneanu, fost ucenic şi membru în colectivul de lucru al marelui pictor Nicolae Stoica.

Încălzirea centrală a presupus un drum în mai multe etape

Primul proiect aparţine domnului ing. Vasile Vamoş. Nu a putut fi susţinut financiar. Al doilea şi modificările ulterioare aparţine domnului ing. prof. Vasile Gătină, omul care trebuie aşezat în vecinătatea icoanei după cum preciza părintele Silviu, pentru competenţă şi bunătate în numele credinţei.
Ianuarie-decembrie 1993. Lucrarea a fost asumată de regretatul director ing. Sabin Popovici şi execuţia s-a realizat prin grija domnului dir. ing. Ion Ioniţă. Cazanele au fost procurate de la Termorom Cluj-Napoca cu sprijinul Direcţiei de Gaze Naturale Târgu-Mureş, Direcţiei de Poştă Târgu-Mureş, Electromureş Târgu-Mureş. SC Zamur Târgu-Mureş, Schelei de Producţie Gaze Târgu-Mureş şi Parohiei Târgu-Mureş II. Implicaţii foarte serioase din partea regretaţilor dir. ing. Ioan Mănişor şi dir. ing. Gheorghe Şuteu şi Ioan Ungur, fost secretar judeţean şi ministru, a ing. Vasile Pralea, dir. Gheorghe Oroian, dir. Samoilă Mileşan, precum şi a dir. ing. Horea Petra şi dir. ing. Mihai Ogrean, regretatul Ioan Bogdan (mobilierul de măşti la registre de încălzire de pe pereţi).
Rebilitarea centralei termice 2005 cu înlocuirea cazanelor vechi, lucrare proiectată de ing. prof. Vasile Gătină şi realizată de Hodor Janos.
Reabilitarea instalaţiei de încălzire centrală 2007, lucrare susţinută de av. Ciprian Dobre prefect la acea vreme, proiectată de ing. prof. Vasile Gătină şi asumată de Hodor Janos.
Sistemul de alarmă a fost realizat de Ioan Mâtcă, iar sistemul de sonorizare asumat în exclusivitate de pr. prot. Nicolae Gheorghe Şincan şi realizat de ing. Dan Luca.
Lucrările de restaurare la acoperiş şi exterior au fost executate de proiectantul Octavian Lipovan, cu susţinere esenţială din partea Combinatului Azomureş SA, patron Yetkin Erman, prin intervenţia domnui Ioan Togănel, prefect, Ioan Roman, ministru secretar de stat, ministru secretar de stat, Petre Ianc, director în Ministerul Industriilor, Sabin Bordea, dir. ing. Vlad Popovici şi dir. ing. Ioan Ştefan, regretatul Floretin Moldovan şi asociatul acestuia dir. Ioan Merdar, regretaţii General Nicolae Oprea, Mihai Gheorghe şi Roman Cherecheş. Lucrarea a fost realizată de ing. Sever Ormenişan (tencuieli, zidărie, dulgherie, lăcătuşărie), Cornel Gherman (tinichigerie) şi Vulcan Gheorghe (culoare).
Restaurarea uşilor de la intrare, amvon, strane şi protejarea colţurilor de la pictură. Lucrare susţinută financiar, în parte, de ing. Ioan Căpuşan şi realizată de Iuliu Oprea.
Refacerea şi modernizarea scărilor şi platformelor de la accesul principal în biserică. Proiectul a fost realizat de arh. Octavian Lipovan, susţinut financiar de ing. Doru Oprişcan, parlamentar, Claudiu Maior, viceprimar, Romel Toloş, patron, moral şi financiar, prin donarea granitului de către Liviu Cojoc, Radu Fodor şi Cornel Lungu. Lucrarea a fost realizată de SC Conimur SRL iar sistemul de refrigerare şi iluminat de ing. Ioan Raţiu.

Au primit diplome:
– Ing. prof. Gătină Vasile pentru proiectarea sistemului de încălzire centrală de la Catedrala Mare din Târgu-Mureş sub formă de donaţie.

– Arhitect Lipovan Octavian pentru realizarea tuturor actelor de proiectare solicitate lucrare de renovare la Catedrala Mare din Târgu-Mureş în perioada 1993-2010.

– Yetkin Erman Azomureş SA, patron, pentru sponsorizarea şantierului de renovare a exteriorului Catedralei Mari din Târgu-Mureş.

– Ing. Ioan Roman, ministru, pentru aprobarea în statut de sponsorizare a două tone de cupru electrolitic de la Ampelum Zlatna, în calitate de ministru secretar de stat în Ministerul Industriilor, în vederea înlocuirii învelitorii Catedralei Mari din Târgu-Mureş.

– Gherman Cornel, pentru executarea lucrărilor de schimbare a învelitorii Catedralei Mari din Târgu-Mureş.

– Ing. Ormenişan Sever , pentru asumarea realizării reparaţiilor capitale la Catedrala Mare din Târgu-Mureş.

– Ing. Ovidiu Natea pentru faptul că a înmulţit patrimoniul gospodăresc al Catedralei Mari din Târgu-Mureş cu 10 ha de teren şi 30 ha de pădure.

– Ing. Doru Oprişcan pentru obţinerea de fonduri în vederea refacerii scărilor de acces în Catedrala Mare din Târgu-Mureş

– Av. Ciprian Dobre pentru obţinerea de fonduri în vederea modernizării sistemului de încălzire centrală din Catedrala Mare din Târgu-Mureş.

– Ing. Ioan Ştefan pentru bunăvoinţa de a susţine lucrările de reparaţii ale Catedralei cu transporturile de materiale.

– Dir. ing. Maria Butnar pentru generozitatea prin care a rezolvat mobilierul pentru interioarele adiacente spaţiului de cult de la Catedrala Mare din Târgu-Mureş.

– Romel Toloş pentru modul elegant în care a înţeles şi tratat problema şantierului de refacere a scărilor de acces în Catedrala Mare din Târgu-Mureş pentru care a furnizat granitul necesar.

– Domnului Liviu Cojoc pentru ideea de a schimba proiectul iniţial de refacere a scărilor de acces în Catedrala Mare din Târgu-Mureş şi mai ales pentru generozitatea finanţării granitului necesar finalizării acestei lucrări.

– Ing. Cornel Lungu pentru asumarea şi executarea lucrărilor de refacere a scărilor de acces în Catedrala Mare din Târgu-Mureş 2009-2010.

– Ing. Ioan Raţiu pentru realizarea sistemului de degivrare la scările de acces în Catedrala Mare din Târgu-Mureş şi a sistemului de iluminat de pe stâlpi.

– Avoc. Lucian Badiu pentru faptul că a oferit, dezinteresat, consultanţă juridică, în statut profesional şi de consilier bisericesc, în toate problemele legate de Catedrala Mare din Târgu-Mureş.

– Claudiu Maior pentru generozitatea prin care, ca autoritate administrativă locală, în calitatea de viceprimar, şi-a asumat şi parte din problemele Catedralei Mari din Târgu-Mureş.

– Fam. Leontina şi Marian Constantinescu pentru profesionalismul prin care au reuşit să supravegheze şi să inventarieze toate lucrările de restaurare la Catedrala Mare din Târgu-Mureş în perioada 1993-2010

– Petru Dan şi Aurelia Sbanca ca membri fondatori ai corului Catedralei
Cornel Cacovean, av. Lucian Badiu, prof. ing. dr. Ioan Rus, dir. ing. Mihai Ogrean, dir. ing. Horea Petra

– Consilierilor Catedralei Mari din Târgu-Mureş pentru implicarea permanentă în rezolvarea tuturor problemelor apărute pe perioada lucrărilor de restaurare precum şi pentru contribuţia adusă la desfăşurarea în cele mai bune condiţii a programului administrativ şi de rugăciune din Catedrala Mare din Târgu-Mureş.

– Dr. Dorin Florea, primar

– Pr. Nicolae Gheorghe Şincan – protopop

Mulţumiri pentru personalul Catedralei, speciale doamnelor Elena Cordunean şi Livia Roşca. Mulţumiri finale pentru Silvia Negruţiu, preoteasă, pentru răbdare, înţelegere, jertfelnicia slujirii familiei în lipsa părintelui.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE