Criză de asistente medicale la Institutul Inimii Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 40 Vizualizări

Criză de asistente medicale la Institutul Inimii

2-3_11.jpg
Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureş se confruntă cu grave probleme de personal, după ce patru din cele 23 de asistente medicale care îşi desfăşoară activitatea la terapie intensivă şi-au găsit în acest an alte locuri de muncă, a anunţat vineri, 21 ianuarie, dr. Sorin Paşcanu, medic anestezist în cadrul IUBCvT Târgu-Mureş. „O parte pleacă în sistemul sanitar privat românesc unde li se oferă în primul rând salarii mai bune. În principiu li se oferă salarii pe care le aveau acum un an şi la noi. Le-au scăzut slariile, e o lovitură foarte puternică şi una morală pentru că munca e la la fel de grea, poate chiar mai grea, pentru că în condiţiile în care scade numărul personalului, aceasta se recompensează prin efort uman şi asistentele resimt treaba aceasta. În al doilea rând, se plâng (asistentele – n.a.) de orele foarte multe de muncă, de volumul foarte mare de muncă. Absolut toate asistentele din terapie au nenumărate ore suplimentare plătite, nu există nicio bază legală să le pot plăti şi dacă ar fi mă îndoiesc că am avea capacitatea financiară de a le plăti. Nu le poţi da zile libere, darămite să le plăteşti şi în condiţiile astea sigur că oamenii se simt frustraţi. În 2011 au plecat patru asistente din 23, din cele care lucrează în terapie intensivă”, a arătat dr. Sorin Paşcanu.
Potrivit acestuia, exodul de personal are efecte negative asupra activităţii, deoarece noii veniţi au nevoie de o perioadă de miminum şase luni pentru a se adapta la cerinţele de la terapie intensivă. „În trei ani, din 23 de asistente mi-au plecat 23, în condiţiile în care atunci când vin de pe băncile şcolii nici chiar cele foarte bune la învăţătură nu pot începe să lucreze propriu zis pe cont propriu mai devreme de şase luni şi în general aş estima o perioadă de doi ani până pot considera o asiestentă de terapie intensivă ca fiind bună. Din terapie intensivă anul trecut au plecat doi medici, ne îngrijorează faptul că aparent nimeni nu tratează cu seriozitate această problemă. De ani de zile există „N” programe naţionale şi guvernamentale să se tot cumpere echipamente. Mai te trezeşti cu un ecograf, cu un angiograf, cu monitoare, cu de toate, dar cine le mânuieşte până la urmă pe alea?”, s-a întrebat, retoric, dr. Sorin Paşcanu.

Vor pleca şi medicii…
„Problema este foarte gravă, nu se poate face performanţă, nu se poate face medicină cu mâinile goale, nu se poate face în niciun caz performanţă în condiţiile în care nimănui nu-i pasă de acest exod de creiere şi de persoane pregătite. E foarte greu să creşti alţii şi la un moment dat se ajunge la un nivel de saturaţie, noi ne străduim să ne facem în continuare datoria dar la un moment dat toate au o limită. Resimţim foarte grav aceste plecări, deocamdată mai acentuate doar în rândul personalului mediu calificat, dar vor urma şi medicii, fără niciun dubiu.”
Dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de chirurgie cardio-vasculară din cadrul IUBCvT Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE