Femeile din Mureş vor primi informaţii despre cancerul de sân Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 42 Vizualizări

Femeile din Mureş vor primi informaţii despre cancerul de sân

2-2_24.jpg
Accesul femeilor în judeţul Mureş la cunoştinţe despre autocunoaşterea sânului şi a metodelor de diagnosticare, precum şi lipsa examinării clinice la medicul de familie sau accesarea unui examen mamografic sunt cele mai stringente probleme evidenţiate de un studiu realizat la nivelul judeţului în rândul femeilor din mediul rural şi urban, de către reprezentanţii Iniţiativei Globale pentru Conştientizare asupra Cancerului de Sân Susan G. Komen for the Cure.
Pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi, Iniţiativa Globală a demarat la sfârşitul săptămânii trecute un program pilot în România, la Târgu-Mureş şi în Brazilia, în care un grup de 16 persoane din cadrul a mai multor instituţii mureşene au luat parte la programul de formare a educatorilor în comunitate pe problemele patologiei cancerului de sân. ”Pilotăm acest curs în România şi Brazilia sperând ca ulterior, în cea de a doua parte a anului să fie implementat şi în celelate zone. Este un program foarte important, deoarece ne-am gândit să întărim capacitatea la nivel local, astfel încât partenerii locali să poată să foloseasca ulterior comportamente sănătoase în domeniul asistenţei cancerului de sân”, a declarat Christina Stansell, coordonatorul în România din partea Susan G. Komen for the Cure.

Abilităţi de a crea un program de informare

Pe perioada a trei zile, cursanţii au putut identifica noi modalităţi de a accesa informaţiile despre cancerul de sân, identificarea nevoilor în rândul femeilor din comunităţile mureşene, analizarea barierelor care stau în faţa clădirii unui comportament, dobândirea abilităţilor şi cunoştinţelor ca şi manager de proiect pentru conceperea şi elaborarea de proiecte vizând informarea femeilor asupra celor patru mesaje cheie, de a efectua un screening, de a şti cum arată şi cum se palpează sânii, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, dar şi cunoaşterea riscurilor la care se expun. ”Este vorba de consolidarea şi rearanjarea sub o altă formă a informaţiilor asupra cancerului de sân, cu privire la identificarea nevoilor în comunitatea din judeţul Mureş în domeniul cancerului de sân, la analizarea barierelor care stau în calea schimbării şi clădirii unor comportamente sănătoase şi, nu în ultimul rând, la crearea de programe care să acoopere aceste nevoi, să dărâme aceste bariere”, a precizat dr. Violeta Horhoianu, formator în cadrul Iniţiativei Globale.
Iniţiativa Globală se desfăşoară în zece ţări ale lumii cu finanţare din partea Susan G. Komen for the Cure, în România fiind implementată o primă etapă de proiect, care a constat în instruirea prin cinci module, etapă numită Course of the Cure, urmând ca după dobândirea unor cunoştinţe şi abilităţi participanţii la aceste cursuri să intre în cel de-al doilea program, cel de granturi comunitare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE