Cei mai puţin duşi la biserică, nu ştiu că e sărbătoare Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 75 Vizualizări

Cei mai puţin duşi la biserică, nu ştiu că e sărbătoare

7_23.jpg
Ortodocşii dar şi greco-catolicii prăznuiesc an de an, pe 30 ianuarie, pe Sfinţii Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur. Dacă despre Sf. Apostol Pavel s-a spus că este fereastra prin care păgânii L-au cunoscut pe Hristos şi s-au neconvertit spre creştinism, despre Sfinţii Trei Ierarhi se poate spune că sunt trei ferestre prin care creştinătatea a privit spre Hristos şi a primit lumina de la El. Şi pentru că cei trei s-au dovedit a fi mari dascăli şi ierarhi, facultăţile de teologie i-au ales ca patroni şi ocrotitori în înţelegerea credinţei creştine. Astfel, Sf. Grigore Teologul este simbolul ştiinţei teologice, Sf. Vasile Cel Mare este simbolul energiei şi al acţiunii puse în slujba oamenilor, iar Sf. Ioan Gura de Aur este un simbol al râvnei apostolice prin cuvânt şi faptă, pentru îndreptarea vieţii credincioşilor. Mai concis spus, unul ar reprezenta mintea care gândeşte, altul gura care propovăduieşte şi al treilea mâna care lucrează, deşi fiecare a avut şi minte şi gura şi mâna care lucrau într-o desăvârşita armonie şi unitate. Opera lor este vastă, iar activitatea lor a cuprins toate domeniile şi aspectele vieţii.

Au trăit în veacul de aur
Sf. Vasile cel Mare (330-379) s-a născut în oraşul Cezareea Capadociei, din părinţi creştini, care i-au dat o creştere aleasă şi o educaţie pe măsură. Spirit practic şi bun gospodar, înfiinţează primele aşezăminte de ocrotire socială pentru creştinii de toate vârstele: şcoli pentru tineri fără posibilităţi de întreţinere; cămine pentru orfani; azile şi spitale pentru bătrâni. Tot el pune bazele unui monahism creştin organizat, scriind normele de convieţuire pentru călugări şi călugăriţe numite Reguli mari şi mici. Sfântul Grigore de Naziaz era neîntrecut în înţelepciune şi în tâlcuirea tainelor lui Dumnezeu. Despre Sfântul Ioan Gură de Aur, maestru în frumuseţea vorbirii, citim în “Vieţile Sfinţilor”, că “atât de bine a tâlcuit dumnezeiasca Scriptură şi a săvârşit evanghelica propovăduire, încât dacă n-ar fi fost sfântul acesta, ar fi fost de trebuinţă să mai vină încă o dată pe pământ Stăpânul Hristos”. Datorită neîntrecutei prestaţii exercitate pe multiple planuri, epoca lor secolul al IV-lea s-a numit “veacul de aur al creştinismului”. Prăznuirea celor trei sfinţi în aceeaşi zi, la 30 ianuarie, se datorează unor dezbinări între credincioşi. Spre a preîntâmpina pericolul dezbinării bisericii, cei trei sfinţi s-au arătat nu în vis, ci în realitate Mitropolitului Ioan şi într-un glas i-au zis: “Noi, precum vezi, una suntem la Dumnezeu şi nu este între noi nici o sfadă sau împotrivire, ci fiecare în vremea sa, pornindu-se de dumnezeiescul Duh, am scris învăţăturile spre mântuirea cea de obşte şi folosul oamenilor…şi dacă veţi vorbi de unul, şi cei doi urmează”. După această arătare, cei trei sfinţi s-au făcut nevăzuţi întorcându-se de-a dreapta tronului ceresc.

Cum şi-au serbat onomastica mureşenii?
Sunându-i aleatoriu pe cei ce poartă aceste nume, am încercat să aflăm cum au petrecut de ziua lor onomastică. Primul pe care l-am deranjat duminică după-masă a fost Ioan Nicoară, primarul din Iernut. „Mulţumesc de urare, sărbătorim în familie, cu copiii, într-o atmosferă casnică, afară-i frig!”, a spus primarul. Primarul din Ungheni, Ioan Covrig, plecat la fermă, după spusele mamei sale, va primi felicitările prin intermediul ziarului. „Sunaţi-l pe celular, e plecat la fermă, acolo stă el la mai mult la fermă, la CSM, poate sărbătoreşte, mai sunaţi-l că răspunde”, m-a îndemnat mama primarului, mulţumind pentru urări.
Tot ieri şi-a sărbătorit onomastica secretarul Paşcan Vasile de la primăria din Aluniş, viceprimarul Iszlai Ioan din Aţintiş, cărora le transmitem urările noastre de La mulţi ani şi numai bine!
Primarul din Bahnea, Jors Ioan „momentan nu e disponibil” şi mă roagă –prin vocea robotului-să încerc mai târziu. Între timp sun la Băgaciu, unde primarul Aldea Ioan sărbătoreşte cu fratele şi încă doi prieteni. „Mulţumesc de urare, azi sărbătorim cu mai puţini prieteni decât pe 7 ianuarie, că ştiu mai puţini că e Sf. Ioan”, spune primarul şi adaugă după o scurtă ezitare:” cei mai puţin duşi la biserică nici nu ştiu de cei trei sfinţi”. Vorbind despre cadouri aflu că pe 7 ianuarie a primit multe cadouri, acum doar unul singur, dar cel mai frumos cadou e să aibă sănătate. „Celor care-şi serbează azi onomastica, să le dea Dumnezeu sănătate, ceea ce-mi doresc şi mie, că dacă am sănătate, restul se rezolvă 100% „ a spus hotârât sărbătoritul.
Sărbătoare în familie
Viceprimarul Oroian Vasile din Bogata a primit urarea noastră în cutia vocală a telefonului său mobil. Următorul sărbătorit, secretarul primăriei din Cheţani, Crefelean Ioan a sărbătorit cu cei din familie. „Suntem în familie, cu nepoţeii, fiica mea, feciorul meu, soră-mea, cadourile-s aşa mai mititele, ca de criză, dar important e sănătatea, ceea ce le doresc tuturor celor care-şi serbează azi onomastica”, a urat la rândul său secretarul.
Viceprimarul din Chiheru de Jos, Neag Ioan „momentan nu poate fi contactat”, nu pot reveni mai târziu, din lipsă de timp, aşa că îl apelăm pe Vereş Vasile, primarul din Crăieşti, care întâmplător e şi el ocupat. Sânpălean Ioan, primarul din Cristeşti a uitat cu desăvârşire că e ziua lui onomastică. „Nici n-am ştiut că e ziua mea. Fetiţa mea e bolnavă, i s-a inflamat un ochi şi nu am avut timp să mă gândesc la mine”, a spus plăcut surprins de urare primarul, apoi a precizat că fetiţa de fapt are 21 de ani, dar pentru el ca părinte, ea va rămâne mereu „fetiţa-mea!”
Pe primarul din Cucerdea, Oltean Ioan, telefonul de felicitare l-a găsit la părinţi, care au unele probleme de sănătate. „Mulţumesc de urare, suntem la părinţi, ne uităm la televizor, părinţii au unele probleme de sănătate, apoi mai discutăm una –alta”, a spus Oltean Ioan, recunoscând că nu a primit cadouri, probabil nu a fost cuminte, a glumit el, apoi a adăugat: ”Nu obişnuim să facem cadouri, dar am fost la biserică, şi asta e un dar pentru mine”.

Şi lista sărbătoriţilor continuă
Ieri au sărbătorit nu doar cei care au avut onomastica, dar –fiind duminică, şi cei născuţi în 31 ianuarie. Astfel consilierul judeţean Dan Gligor, din Sânger, care azi împlineşte 44 de ani, conferenţiarul universitar dr. Szilagyi Tibor, de la catedra de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, care împlineşte deasemnea 44 de ani de viaţă, dar şi idolul mureşencelor, Jujuan Cooley, de la Baschet Club Mureş, care astăzi împlineşte 29 de ani! Tuturor le dorim La mulţi ani şi numai bine!
Primarul Milăşan Ioan din Fărăgău, secretarul Vancu Ioan de la Deda, primarul Dan Vasile Dumitru de la Ibăneşti, primarul Tătar Vasile din Livezeni primesc urările noastre de bine prin intermediul cotidianului Zi de Zi. Viceprimarul Lanţos Ioan din Ogra, Hudubeţ Ioan din Petelea deasemenea sunt felicitaţi de colegi şi prieteni de onomastica lor.
Secretarul Lirca Marius Ioan din Răstoliţa „momentan nu este disponibil”, primarul Vasu Ioan din Râciu, fidel abonat Vodafone, „pentru moment nu poate fi contactat” şi lista ar putea continua, cu Sigmirean Ioan din Saschiz, Schaser Ioan din Ruşii Munţiu, Florea Ioan din Stânceni, Moldovanm Vasile din Valea Largă, primarul Toşa Ioan din comuna Vânători şi viceprimarul Greu Vasile din Zau de Câmpie, care duminică seara fiind au telefoanele închise.

Nu doar primarii sărbătoresc
Şirul sărbătoriţilor e mult prea lung pentru a nu omite vreun nume, de aceea încerc să-i felicit şi pe cei de pe lista instituţiilor publice deconcentrate din judeţul Mureş, dacă nu telefonic, măcar prin intermediul ziarului. Astfel printre cei care îşi serbează onomastica pe 30 ianuarie s-au numărat Miculi Vasile, de la Direcţia Silvică Mureş, Ivan Ioan de la Îmbunătăţiri funciare, Someşan Ioan de la Centrul Militar Judeţean Mureş, Suciu Vasile de la Serviciul de Imigrări, Roman Ioan Aleodor de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Matei Ioan de la Direcţia Judeţeană de Statistică, Tet Ioan, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Filimon Vasile, Ioana Roman, Ionela Ciotlăuş şi mulţi, mulţi alţii cărora le transmitem multă sănătate, la Mulţi ani şi numai bine!

Cei mai mulţi dintre concetăţenii noştri poartă numele de Ion sau unul din derivatele lui, urmat de Vasile, dar găsim printre ei şi Grigore, care îşi serbează onomastica lor pe 30 ianuarie. În cursul acestei luni, au mai fost prăznuiţi cei trei sfinţi, ca pe 30 să fie sărbătoriţi toţi trei împreună. Începând chiar din prima zi a anului, pe 1 ianuarie se sărbătorşte Sf. Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei, pe 7 ianuarie Sf. Ioan Botezătorul, iar pe 25 ianuarie Sf. Grigorie Teologul.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE