Haos şi sclavagism pe piaţa muncii? Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 51 Vizualizări

Haos şi sclavagism pe piaţa muncii?

7_24.jpg
Şefii Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere Mureş, afiliaţi CNSLR Frăţia au desfiinţat, ieri, propunerile de modificare a Legii 53/2003- Codul Muncii şi prevederile ce ar putea fi modificate în Legea Dialogului Social. Iniţial noile acte normative avea ca termen de oficializare 21 ianuarie, însă acum sindicaliştii pregătesc proteste. “Tragem un semnal de alarmă faţă de pericolul care-i pândeşte pe toţi lucrătorii din România, dacă maleficul Guvern Boc va duce la bun sfârşit intenţia de modificare a legislaţiei din domeniul muncii”, a declarat ieri, preşedintele CNSLR Frăţia Mureş, Călin Orlando Cociş. În opinia sindicaliştilor, justificările formulate de Guvern pentru modificarea Codului Muncii în vederea flexibilizării pieţei muncii şi facilitarea concedierii lucrătorilor cu abateri disciplinare, nu sunt de natură să atingă aceste obiective ci doar să dereglementeze piaţa muncii, să destructureze şi să desfiinţeze organizaţiile sindicale, lăsând salariaţii fără o protecţie reală, eliminând dialogul social la toate nivelurile. “În întregul proiect de modificare, salariaţii organizaţi în sindicate nu sunt priviţi ca şi parteneri de dialog ci ca adversari ai angajatorilor. Edificator în acest sens este formularea din text în care se spune că sindicatele sunt “terţi” faţă de salariaţii pe care îi reprezintă”, a subliniat şi Maria Dăndărău, secretarul general al organizaţiei mureşene.
Sindicaliştii contestă şi proiectul de modificare a Legii Dialogului Social. “Noul proiect nici pe departe nu realizează unitatea conceptuală de abordare, uniformizarea terminologică şi compatibilizarea procedurilor şi nu aduce îmbunătăţiri în ceea ce priveşte relaţiile dintre partenerii sociali ci dimpotrivă îngreunează dialogul, negocierea etc. prin stabilirea unor reguli care practic desfiinţează sindicate, contracte colective şi face imposibilă apărarea drepturilor şi intereselor salariaţilor”, mai susţin sindicaliştii în documentul de protest făcut public ieri. În perioada următoare vor avea loc consultări şi va fi stabilit un calendar de proteste vizavi de posibilele reglementări ce vor instaura “sclavagismul” pe piaţa forţei de muncă.

“După 80 de ani de modernizare a pieţelor muncii şi a relaţiilor de muncă, Guvernul Boc, se întoarce în timp cu măsuri antisociale, nejustificate, similare celor din 1932, încălcând grav principiile şi legislaţia internaţională. Noua legislaţie propusă are un singur scop şi anume acela de a transforma lucrătorii în slugi umile”, au mai susţinut sindicaliştii mureşeni, care cred că se doreşte ca în 2011 sau în anul alegerilor să nu mai poată fi organizate manifestări de stradă.

Modificările propuse pe Codul Muncii – selecţie:
salariaţii nu vor mai fi anunţaţi în scris despre intenţia de modificare a CIM (salariu, locul muncii, felul muncii etc.) ci doar este impusă încheierea unui act adiţional în 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării; prelungirea perioadei de probă, inclusiv la muncitorii necalificaţi şi eliminarea interdicţiei angajatorului de a angaja mai mult de 3 persoane succesive pe acelaşi loc de muncă; angajatorul nu mai are obligaţia să stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat în condiţiile CCM ci numai a legii; se elimină, contrar Directivei OIM, protecţia liderului de sindicat împotriva concedierilor abuzive; în cazul concedierilor colective cât şi individuale, prin desfiinţarea postului, patronul nu mai are obligaţia ca în condiţiile în care postul se reînfiinţează să angajeze, cu prioritate, lucrătorii care au fost concediaţi; contractul de muncă pe perioadă determinată devine o regulă; angajatorii pot să apeleze la agenţi de muncă temporari, înlocuind proprii angajaţi;

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE