Descoperit la timp, cancerul pulmonar poate fi vindecat Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 276 Vizualizări

Descoperit la timp, cancerul pulmonar poate fi vindecat

8-1_13.jpg
Cancerul bronhopulmonar poate fi prevenit şi chiar tratat până la vindecare dacă este descoperit la timp. Din păcate, fiind asimptomatic doar 30% din cazuri sunt depistate în fază operabilă. ”Pacienţii cu cancer bronhopulmonar nu trebuie marginalizaţi. Ei trebuie trataţi, pentru că foarte mulţi dintre ei ai au şanse de vindecare, şanse care cresc cu cât diagnosticul este mai precoce şi tratamentul este mai corect. Ideal ar fi să diagnosticăm cancerul bronhopulmonar în stadiul 1A dacă s-ar putea, pentru că avem supravieţuire până la 90% la cinci ani”, a subliniat prof. dr. Gabriela Jimborean, şefa Clinicii de Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş.
În România, din anul 1998 cancerul bronhopulmonar se află pe locul întâi la bărbaţi şi pe locul trei la femei după cancerul de sân şi cancerul de col uterin, însă în curând, deoarece a crescut fumatul în rândul femeilor, cancerul bronhopulmonar s-ar putea să ocupe un loc mai îngrijorător în rândul acestora.

Fumatul, ucigaşul numărul unu

Printre factorii de risc favorizanţi dezvoltării cancerului bronhopulmonar sunt substanţele toxice şi fumatul, acesta având un risc crescut de până la 30 de ori mai mare la fumători, faţă de nefumători. Riscul este corelat şi cu numărul de ţigări fumate şi vârsta la care se începe fumatul. Totodată, studii recente au arătat că fumatul pasiv creşte riscul de a dezvolta cancer pulmonar. Dieta cu un aport crescut de vitamine şi antioxidanţi, precum şi exerciţiile fizice scad riscul de a dezvolta această boală.

Detecţia precoce creşte şansele de viaţă

”Pentru un diagnostic precoce, corect în cancerul bronhopulmonar este nevoie de sensibilizarea pe toate căile a persoanelor care au aceşti factori de risc (n.r.-expuşi la fumat, substanţe chimice,poluanţi), prezentarea lor în serviciile medicale de medicina de familie şi de pneumologie şi, sigur, de alte specialităţi în funcţie de simptomele prezentate şi ulterior de investigaţii paraclinice care să confirme sau să infirme prezenţa cancerului bronhopulmonar şi să arate stadializarea corectă a acestuia”, a arătat dr. Jimborean. Aceasta a subliniat că pe viitor se doreşte realizarea unui program de screening al cancerului bronhopulmonar pe care conducerea clinicii doreşte să îl iniţieze, având aparatura necesară pentru acesta. De asemenea, în cadrul Clinicii de Pneumologie funcţionează un cabinet de consiliere pentru renunţare la fumat, unde pacienţii fumători pot primi gratuit, tratament adecvat pentru renunţarea la acest viciu.
Totodată, pentru ca diagnosticarea să fie cât mai precoce, conducerea Clinicii Pneumologie a luat în calcul posibilitatea de achiziţionare pe viitor a unui aparat de videobronhoscopie. ”Unul dintre dispozitivele de avangardă este bronhoscopia cu autoflorescenţă, care permite evidenţierea leziunilor precanceroase, a neoplaziilor cancerului aflat în stadii incipiente. Aparatul există în ţara noastră, dar în foarte puţine centre: Cluj şi Bucureşti. Sigur că, a avea acest aparat ar însemna creşterea vitezei de diagnostic, a acurateţei diagnosticului cancerului bronhopulmonar şi salvarea multor vieţi. Un tratament complet, ţintit cu intenţii de vindecare”, a conchis dr. Jimborean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE