Peste 14.000 de mureşeni, bolnavi de cancer Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 66 Vizualizări

Peste 14.000 de mureşeni, bolnavi de cancer

9-1_15.jpg
Peste 1880 de cazuri noi de cancer au fost diagnosticate în 2010 în judeţul Mureş. Dintre acestea cele mai multe s-au înregistrat la persoanele din mediul urban, 1006 cazuri, din rândul persoanelor din mediul rural fiind diagnosticate 875 de cazuri noi.
Cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat anul trecut în rândul mureşenilor este cancerul bronhopulmonar cu 269 de cazuri, urmat îndeaproape de cancerul de sân cu 210 cazuri şi cancerul colorectal cu 207 cazuri. Pe locul patru se situează cancerul gastric cu 149 de cazuri, iar pe locul cinci cancerul de col uterin cu 116 cazuri. Cele mai puţine cazuri, 115, s-au înregistrat la cancerul din sfera ORL.
La sfârşitul anului 2010, în evidenţele Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş se aflau înregistraţi 14.213 persoane diagnsoticate cu cancer, dintre care 7120 în mediul urban, iar 7093 din mediul rural. Totodată, anul trecut au decedat răpuşi de această maladie 1460 de mureşeni. ”Cancerul devine inamicul numărul unu al omenirii în curând, întrucât se presupune că va ajunge din urmă bolile cardiovasculare, pe care chiar le va detrona în acest sumbru clasament.
În acest an, experţii se aşteaptă ca nu mai puţin de 12 milioane de oameni să fie diagnosticaţi cu cancer. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că un număr de 7 milioane de persoane vor muri în acest an de cancer”, a precizat dr. Cornelia Togănel, şefa secţiei clinice Oncologie, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş. Aceasta a subliniat că, potrivit studiului OMS, până în anul 2030 va exista o explozie a cazurilor de cancer la nivel planetar, urmând ca decesele să atingă un număr de 17 milioane pe an, iar cazurile noi de cancer identificate de 27 milioane pe an.
În România, principala cauză de deces la bărbaţi se datorează cancerului bronhopulmonar, incidenţa acestei maladii fiind ridicată, peste 7300 de cazuri noi fiind înregistrate anual. La femei principala cauza de deces prin cancer reprezintă cancerul de sân, urmat de cancerul de col uterin. Însă la categoria de vârstă 25-44 de ani, cancerul de col uterin reprezintă prima cauză de mortalitate prin cancer la femei. În ceea ce priveşte cancerul de sân, boala este puţin frecventă sub 35 de ani, între 30 şi 34 de ani ratele brute ale incidenţei şi mortalităţii sunt de 7,95 la o sută de mii de femei şi respectiv 3,46 la suta de mii de femei, iar mortalitatea 42,57 la o sută de mii de femei, continunând să crească odată cu înaintarea în vârstă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE