Copiii din Sărmaşu, săraci şi fără acces la sănătate Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 146 Vizualizări

Copiii din Sărmaşu, săraci şi fără acces la sănătate

12-13-3.jpg
Închiderea Spitalului Orăşenesc Sărmaşu se va reflecta în mod negativ asupra stării de sănătate a populaţiei din zonă, în special a copiilor.
La secţia clinică Pediatrie a spitalului, peste 90% din copiii care se prezintă cu diverse afecţiuni sunt trataţi local, fără a fi necesară trimiterea acestora la Târgu-Mureş. Şi multe dintre cazurile rezolvate aici, nu pot fi tratate la nivelul asistenţei medicale primare. „Decizia reprofilării acestei instituţii este o hotărâre care afectează în mod negativ starea de sănătate a copiilor din această zonă, dat fiind faptul că unitatea noastră oferă servicii medicale unei populaţii pediatrice foarte bine reprezentate, aflată în teritoriu extins, la limita a trei judeţe. Şi în condiţiile în care această instituţie va fi închisă, nu va mai funcţiona, şi accesul micilor pacienţi la serviciile medicale pediatrice va fi limitat, dat fiind faptul că cea mai apropiată unitate sanitară se află la 50-60 km şi există numeroase afecţiuni care nu pot fi tratate la nivelul asistenţei medicale primare”, a declarat Eugenia Copaciu, medic pediatru la Spitalul Orăşenesc Sărmaşu.

Puţine urgenţe sunt trimise la Târgu-Mureş

Zilnic, spitalul deserveşte circa 10-15 pacienţi micuţi, care se prezintă cu diverse afecţiuni: infecţii respiratorii, bronhopneumonii complicate cu insuficienţă respiratorie, infecţii digestive, convulsii febrile, laringită, etc. Mare parte dintre ele pot fi tratate în Sărmaşu. „Foarte puţine sunt trimise la Târgu-Mureş, urgenţele majore. Cam 1%. Ceea ce nu se poate face aici, ce necesită asistare în serviciu de Terapie Intensivă trimitem la Târgu Mureş. Avem secţie de pediatrie şi ambulatoriu unde se fac consultaţii. Avem în secţie 12 paturi, care pot să spun că sunt ocupate 100% şi avem şi consultaţii în ambulator, cam până la 10-15 prezentări pe zi”, a mai spus medicul pediatru.

Mămicile, revoltate

Mamele internate cu copiii la secţia de Pediatrie au declarat indignate că măsura propusă de Ministerul Sănătăţii nu a ţinut cont şi de faptul că cea mai apropiată unitate medicală, unde se pot adresa este la 50-60 km şi transportul costă. „Noi avem bani să mergem la Târgu Mureş? Noi aici suntem ca vai de capul nostru. Cum să mergem la Târgu Mureş dacă nu avem bani? Mergem pe jos? Să rămână spitalul din Sărmaş!” cer revoltate femeile.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE