Accesul la servicii medicale, limitat fără plată complementară Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 29 Vizualizări

Accesul la servicii medicale, limitat fără plată complementară

5_dfac52.jpgViitoarea lege a sănătăţii aflată în dezbatere publică modifică regulile după care sunt asiguraţi cei care nu au venituri, iar cei care deţin venituri pentru a avea acces la serviciile medicale la care au şi în prezent, vor fi nevoiţi să mai scoată bani din buzunar. Mai greu va fi pentru bolnavii cronici.
Din perspectiva asigurărilor de sănătate, noul proiect al sănătăţii promovat produce limitarea la accesul de servicii medicale a asiguraţilor. Dacă în prezent, pentru o anumită sumă cotizată la fondul de asigurări sociale de sănătate primim anumite servicii, după ce proiectul va fi aprobat vom plăti aceiaşi bani dar vom beneficia de jumătate sau mai puţin de jumătate din aceste servicii medicale. Pentru servicii medicale în plus, se vor mai scoate bani din buzunar. „Nu spun că asigurările private de sănătate nu erau necesare şi nu erau binevenite. În schimb, definirea pachetului de bază de servicii medicale sociale pentru asigurarea serviciilor pentru cei care nu au venituri sau care au o situaţie materială precară după aprobarea acestei legi se va produce o reducere a acestor sevicii medicale. Noi vom plăti în continuare aceeaşi bani la asigurările sociale de sănătate iar asiguratorul privat va primi banii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Cu alte cuvinte introducem un intermediar, asiguratorul privat, care primeşte banii pe care noi îi plătim de fapt la CNAS”, a declarat dr. Florin Buicu, şeful Departamentului de sănătate al PSD Mureş.
 
Mai greu pentru spitalele din comunităţile mai mici
Proiectul noii legi a sănătăţii dă caselor private de asigurări de sănătate posibilitatea să deţină reţele de spitale sau policlinici, fapt care ar conduce la contracte preferenţiale, profitabile între firmele de asigurare şi proprii lor furnizori de servicii medicale, în detrimentul celorlalte spitale sau clinici. „Filosofia sistemului de asigurări promovat de noul proiect de lege determină practic costuri mai mici pentru asiguratorul privat, în schimb va avea posibilitatea să contracteze servicii în mod preferenţial, pe diferite criterii pe care încă nu le ştim, astfel încât nu ştim ce se va întâmpla cu furnizorii de servicii medicale din comunităţi mai mici. Şi aici mă refer la posibilitatea închiderii unor spitale în mod indirect după ce Ministerul Sănătăţii în cursul anului trecut a închis altele, astfel încât prin aceste decizii care sunt luate se reduce din nou accesul la servicii medicale”, a continuat Buicu.
Bolnavul cronic dezavantajat
Bolnavii cronici care au mai multe patologii sunt consumatori mari de servicii medicale, implicit de resurse financiare alocate acestui domeniu şi ar putea fi afectaţi de noile schimbări. „Deşi iniţiatorii legii încearcă să liniştească pe toată lumea că asiguratorul privat va fi obligat să asigure şi un pacient cronic, care înseamnă de fapt fonduri mai mari, am o temere legată de încheierea unor contracte între un asigurator privat şi categoria aceasta de pacienţi. Asiguratorul va căuta să plătească servicii cât mai ieftine posibile”, a conchis dr. Buicu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE