Tratamentul de iradiere al tumorilor, reluat la sfârşitul lunii Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 44 Vizualizări

Tratamentul de iradiere al tumorilor, reluat la sfârşitul lunii

3-2_c96a11.jpgPână la sfârşitul lunii ianuarie vor fi reluate tratamentele de iradiere ale diferitelor tumori la pacienţii care se adresează Clinicii Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş.
Tratamentele au fost stopate la începutul lunii noiembrie pentru a fi
instalat noul simulator Computer tomograf şi upgradarea acceleratorului liniar de particule. În cursul anului 2011 la Clinica de Oncologie a fost alocată de la Ministerul Sănătăţii suma de 1.425.000 lei pentru simulator computer tomograf şi de la Consiliul Judeţean Mureş suma de 75.000 lei. Pentru upgradarea sistemului de radioterapie accelerator de particule Ministerul Sănătăţii a alocat suma de 2.280. 000 lei iar CJ Mureş suma de  120.000 lei. În prezent se aşteaptă aprobarea din partea Comisiei Naţionale de Control a Activităţii Nucleare (CNCAN)privind funcţionarea acceleratorului liniar de particule. „Mai durează câteva zile până ce vine aprobarea. Acestea sunt aparate care funcţionează numai pe bază de autorizaţie de la Comisia Naţională de Control a Activităţii Nucleare. Dosarul este deja depus din data de 12 decembrie şi în termen de o lună trebuie să dea răspunsul. În momentul în care primim autorizaţia tratamentele pot să înceapă”, a declarat dr. Cornelia Togănel şeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş. Potrivit medicului oncolog până la sfârşitul lunii ianuarie ar putea fi reluate tratamentele de iradiere a bolnavilor. În perioada aceasta urmează să fie depus spre aprobare la CNCAN şi dosarul pentru simulator.
Timp de mai bine de două luni de zile pacienţii diagnosticaţi cu diverse tumori au fost nevoiţi să se adreseze centrelor din Sibiu, Braşov, Cluj Napoca pentru tratamentul de iradiere. „Nu sunt foarte mulţi bolnavi pe lista de aşteptare. Unii s-au redirecţionat spre alte centre. Ne-am oprit de la 1 noiembrie pentru a face upgradarea şi am spus la toată lumea să se adreseze la centrele din jur pentru a nu sta aşa o perioadă îndelungată”, a mai spus dr. Togănel. 
Tratamentul tumorilor, mai ţintit
Pentru acceleratorul liniar de particule Varian Clinac 2100 s-a primit sistemul Multileaf Colimater care aduce îmbunătăţiri majore în calitatea tratamentului de radioterapie şi reduce foarte mult toxicitatea asupra ţesuturilor sănătoase. În ceea ce priveşte simulatorul Computer Tomograf, pe lângă funcţia de diagnostic radiologic, are şi o componentă de simulare care permite delimitarea exactă a volumului de iradiat. Totodată informaţia va fi transmisă automat de la CT la panoul de comandă al acceleratorului, fără să mai fie necesară introducerea datelor de către fizician.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE