Prescripţia medicamentelor, plafonată la medicii de familie Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Prescripţia medicamentelor, plafonată la medicii de familie

12_410b0b.jpgPentru a veni în sprijinul domeniului medical şi al specialiştilor care lucrează în acest domeniu, în ideea de a putea pune pe tapet problemele cu care se confruntă aceştia, fiind direct afectaţi şi pacienţii, s-a constituit la Târgu-Mureş o nouă structură, fără caracter juridic denumită Alianţa pentru Sănătate.
Noua structură s-a născut sub patronajul sindicatelor care încearcă să găsească soluţii la problemele din domeniul medical, survenite datorită legislaţiei, soluţii care să fie puse pe tapet de specialişti şi care să fie centralizate şi transmise la forurile superioare în ideea de a se aduce schimbări. Scopul membrilor Alianţei este de a-şi folosi cunoştinţele şi a-şi aduce aportul lor la elaborarea unei Legi a Sănătăţii, care să fie în conformitate cu interesele pacienţilor. 
„Încercăm să facem o construcţie care tot timpul să fie activă şi să poată reacţiona atunci când este nevoie. Vrem să dăm semnalul de solidaritate între toate categoriile socio profesionale din sistemul de sănătate şi să încercăm să rezolvăm problemele din sistemul de sănătate din România”, a declarat Călin Orlando Cociş, liderul CNSLR Frăţia, filiala Mureş.
Plafonarea medicamentelor la medicul de familie, de la 1 februarie
La prima întâlnire au fost prezenţi medicii de familie care au ridicat problemele cu care se confruntă zilnic din cauza legislaţiei: limitarea numărului de consultaţii la 20 pe zi, dar şi plafonarea medicamentelor la nivelul cabinetului medicului de familie.
La fel cum în urmă cu câţiva ani pacientul căuta cu disperare o farmacie care să mai aibă plafon pentru eliberarea medicamentelor gratuite sau compensate, anulat ulterior, se doreşte acum reintroducerea lui dar la medicul de familie. Potrivit normelor metodologice ale Contractului Cadru 2012 este prevăzută introducerea plafonării la prescripţiile medicale de la 1 februarie. „Dorim să se revină asupra deciziei de a se împiedica accesul populaţiei dincolo de cea de a 20-a consultaţie la medicul de familie pentru că o parte dintre afecţiuni, cele cronice pot fi programate, pe când boala acută nu. De asemenea se intenţionează să se introducă plafon de medicamente”, a precizat dr. Ileana Mihăescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş.
Aceasta a precizat că în prezent nu se cunoaşte suma care va fi plafonată, iar cel mai afectat va fi pacientul care va trebui să scoată bani din buzunar dacă plafonul se termină la medicul de familie. O asemenea măsură a mai fost luată şi în urmă cu câţiva ani, dar s-a renunţat ulterior.„A mai fost o intenţie şi au vrut să vadă cum ne încadrăm orientativ în nişte fonduri. Au văzut că nu au cum pentru că numai dacă tratezi cu apă sfinţită se încadrează în plafoanele propuse au renunţat”, a conchis dr. Mihăescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE