Desfiinţarea CNAS nu e soluţia pentru banii asiguraţilor Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Desfiinţarea CNAS nu e soluţia pentru banii asiguraţilor

10-1_51.jpgDesfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, propusă de prof. dr. Mircea Chiorean săptămâna trecută la simpozionul „Statul şi Biserica, parteneri în asistenţa socio-medicală”, care a avut loc la Sighişoara, şi înfiinţarea unei alte forme de colectare a banilor de la asiguraţi privind gestionarea lor în sistemul sanitar, nu este o soluţie adecvată, potrivit politicienilor care activează în domeniul medical.
Medicul a făcut referire la necesitatea de reformare a sistemului de asigurări de sănătate, prin desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi înfiinţarea unei bănci comerciale autorizată pentru asigurările de sănătate care să opereze în teren prin sucursale proprii. “Acestea să fie sub controlul BNR, Parlamentului, Ministerului Sănătăţii şi a reprezentanţilor societăţii civile. Principalele avantaje ar fi că cetăţenii se vor asigura voluntar, ştiind că banii lor se capitalizează, iar după moarte să se moştenească. Ar dispărea mii de angajaţi de la Casele de Asigurări de Sănătate şi ar exista un control eficient din partea forurilor menţionate, fără Ministerul de Finanţe”, a explicat prof. dr. Mircea Chiorean.
Nu există reguli în subordonarea banilor
“Putem discuta forma de organizare a Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, şi noi suntem nemulţumiţi de modul în care funcţionează, şi putem discuta orice variantă, dar trebuie să rămână sub controlul statului şi trebuie să fie o instituţie publică, pentru că a trece în administrare privată banii publici este sinonim cu a privatiza Banca Naţională a României, a privatiza Poliţia, armata, etc. Este mai puţin important că este sub controlul ministerului, al Parlamentului, atâta timp cât ar fi nişte reguli simple de respectat. Problema este că nu există reguli în subordonarea banilor, nu gradul de subordonare. Sunt de acord că trebuie reformat, se poate discuta orice soluţie de reformare, dar să fie sub administrarea publică aceste sume.”
Conf. univ. dr. Silviu Morariu, preşedinte Departamentul de sănătate al PC
Dezvoltarea asiguratorilor privaţi, binevenită
“Fundamentarea unei legi care să permită dezvoltarea asiguratorilor privaţi este binevenită, dar în niciun caz nu s-ar impune astăzi desfiinţarea casei publice care ar fi normal ca şi în continuare să acopere necesarul de servicii medicale la care se adresează în mare măsură cea mai mare parte a populaţiei. Un program care să asigure treptat gestionarea fondurilor publice de către asiguratori privaţi (aşa cum s-a întamplat şi cu pensiile) ar fi un câştig pentru sistem permiţând contractarea de către asiguratori a unor servicii medicale şi crearea unei concurenţe care să determine creşterea calităţii serviciilor medicale. Dar asemenea tranziţionare se poate realiza treptat. În acest timp s-ar putea încuraja totuşi persoanele care îşi permit să aplice pentru un sistem de asigurare privată şi care să beneficieze din partea sistemului sanitar de facilităţi”
Dr. Dragoş Popa, preşedintele PSD Târgu-Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE