Screening-ul cancerului de col uterin, din 2012 Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 37 Vizualizări

Screening-ul cancerului de col uterin, din 2012

6_0ef6c1.jpgPrezentarea anuală la medicul ginecolog creşte şansele de depistare în faze incipiente ale cancerului de col uterin precum şi şansele de vindecare. Anul acesta va fi implementat şi programul naţional de screening de depistare a cancerului de col uterin. În perioada 24-30 ianuarie se sărbătoreşte Ziua Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, care este apanajul femeilor cu vârste între 25-44 de ani. Prezentarea anuală la medicul ginecolog creşte şansele ca această maladie să fie descoperită la timp pentru a fi tratată şi chiar vindecată. „Este o scădere a depistării macrocarcinomului, însă a crescut în schimb rata de depistare în stadii incipiente, lucru care ne bucură pentru că îl descoperim în stadii incipiente, dar nu ne bucură că există. Descoperindu-se în faza precanceroasă se pot face tratamente şi putem vorbi chiar de vindecare”, a declarat dr. Ovidiu Gîrbovan, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Judeţean Mureş.
Implementarea screening-ului, ultimii paşi
În urmă cu doi ani, Guvernul a reglementat introducerea programului de screening de cancer de col uterin în Programul Naţional de Sănătate, iar în cursul acestui an acesta va fi implementat atât la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. „Se va implementa şi programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin cât de curând. Am primit informaţia zilele trecute şi va fi realizat atât de Spitalul acesta (n.r. – Clinica de Obstetrică Ginecologie a Spitaluli Clinic Judeţean Mureş) cât şi de cel condus de prof. Szabo Bella (n.r. Clinica de Obstetrică Ginecologie a SCJU Târgu Mureş)”, a mai spus dr. Gârbovan.
Un test previne cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin este cauzat de Human Papilloma Virus (HPV). Există mai mult de o sută de tulpini de HPV şi aproximativ 40 dintre acestea pot afecta zona genitală a femeilor. O parte dintre ele pot cauza inflamaţii genitale, în timp ce altele pot cauza modificări ale celulelor colului care pot duce la cancer de col uterin în câţiva ani.
Cel care ne poate semnaliza leziunile precanceroase şi chiar cancerul în stadiu incipient este testul Babeş Papanicolau, ce trebuie realizat anual, de către toate femeile după începerea vieţii sexuale, cât şi de cele aflate la menopauză. Totodată, este eficace şi vaccinarea împotriva HPV. În ceea ce priveşte programul de vaccinare împotriva HPV, în judeţul Mureş din 2009 până în prezent s-au vaccinat 1083 de persoane de sex feminin. În 2011 doar 355 de persoane au acceptat vaccinarea. „Se vaccinează persoanele la grupa de vârstă între 12 şi 24 de ani şi se pot vaccina şi femei peste 24 de ani, dar numai cu acordul medicului ginecolog şi sub supravegherea unui medic ginecolog. Putem spune că din cele 1083 de persoane vaccinate, 355 au fost vaccinate în 2011. E clar că tendinţă de creştere nu este”, a declarat dr. Gabriela Uifălean, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş.
Decese şi cazuri noi în scădere
Potrivit datelor furnizate de compartimentul Promovarea Sănătăţii din cadrul DSP Mureş numărul cazurilor de decese cauzate de cancerul de col uterin se află în scădere, la fel şi cel al cazurilor nou diagnosticate. „Cazurile de deces cauzate de cancerul de col uterin au fost în 2009 53, în 2010 49 de cazuri, iar în 2011 41 de cazuri. Cât priveşte cazurile nou înregistrate în 2009 au fost o sută, în 2010 79 de cazuri şi în 2011 55 de cazuri. Se observă chiar o înjumătăţire a acestora”, a precizat dr. Liana David, şef compartimentul Promovarea Sănătăţii din cadrul DSP Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE