„Iorga al Transilvaniei” comemorat la Deda Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

„Iorga al Transilvaniei” comemorat la Deda

5_c98a8a.jpgComunitatea din Deda a sărbătorit, ieri, centenarul istoricului şi omului de cultură Vasile Netea, de la naşterea căruia s-au împlinit, la data de 1 februarie, o sută de ani.
Dumitru Fărcaş: “Vasile Netea, credincios devotat”
Programul a început la Biserica Ortodoxă din comuna Deda, unde a avut loc Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Întâmpinarea Domnului şi slujba de pomenire oficiată întru cinstirea şi amintirea cărturarului Vasile Netea, fiu al localităţii. Sfânta Liturghie şi Parastasul au fost ţinute de părintele protopop Dumitru Fărcaş, ajutat de preoţii Gabriel Fărcaş şi Ionuţ Cadar, care au evidenţiat personalitatea de excepţie a celui care a fost Vasile Netea, ilustru om de cultură, dar mai ales credincios desăvârşit. “Vasile Netea nu s-a dezlipit nicio clipă de Sfânta Biserică, până în ultima clipă a vieţii sale. A fost un credincios devotat”, a afirmat părintele protopop Dumitru Fărcaş.
Ceremonia a continuat în curtea bisericii, unde au fost depuse coroane de flori la mormântul lui Vasile Netea.
Lucreţia Cadar: “Vasile Netea face cinste comunei”
În continuare, căminul cultural din localitate a găzduit o reuniune culturală de comunicări ştiinţifice, urmată de un program cultural – artistic susţinut de elevii unităţilor de învăţământ din localitate. “Sufletul” manifestării a fost Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda, care a subliniat importanţa pe care a avut-o Vasile Netea la dezvoltarea culturală a comunei. „Avem onoarea de a avea alături de noi la această sărbătoare a comunei Deda oameni de cultură. Am organizat această manifestare deoarece Vasile Netea a făcut şi face cinste comunei şi avem obligaţia morală de a ne cinsti eroii, de a ne cinsti oamenii care au făcut ceva important pentru Deda şi dedeni”, a precizat Lucreţia Cadar.
Dumitru Poptămaş: “Vasile Netea este viu”
Personalitatea celui care a fost Vasile Netea a fost evocată de prof. Dumitru Poptămaş, preşedintele Fundaţiei Culturale “Vasile Netea”, care a afirmat că ilustrul cărturar trăieşte datorită vastei opere pe care a lăsat-o urmaşilor. „Prezenţa dumneavoastră la această sărbătoare centenară mă face să afirm că Vasile Netea nu a murit, Vasile Netea este viu, Vasile Netea este printre noi, este prezent în cugetele noastre, este în opera pe care ne-a lăsat-o şi pe care tindem să o cunoaştem cât mai adânc şi să o preţuim”, a explicat prof. Dimitrie Poptămaş.
Florin Bengean: „Vasile Netea era pur ca apa Mureşului”
Prof. dr. Florin Bengean a făcut o trecere în revistă a vieţii cărturarului, premiat de Academia Română pentru lucrarea sa de doctorat. „Netea era prea deştept ca să rămână la munca de la ţară”, a spus acesta. „Vasile Netea era pur ca apa Mureşului şi zvelt în gândire precum un cerb al muntelui”, a completat prof. dr. Florin Bengean.
Vasile Dobrescu: “Vasile Netea, învăţat de excepţie”
În expunerea sa, prof. univ. dr. Vasile Dobrescu, a arătat valoarea excepţională a opera lui Vasile Netea, comparat cu cărturarul Nicolae Iorga. „S-a spus despre Vasile Netea că este un Iorga al Transilvaniei. Vasile Netea nu este doar un Iorga al Transilvaniei, este unul din învăţaţii care a încercat să cuprindă întreg spaţiul românesc, să implice Transilvania în istoria românilor, să o dezvolte aşa cum este firesc”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Dobrescu.
Gheorghe Dărăban: „Vasile Netea, OM scris cu majuscule”
În discursul său, prof. Gheorghe Dărăban a evidenţiat nevoia comunităţilor de a fi reprezentate de oameni de valoare, oferindu-l contemporanilor drept exemplu pe Vasile Netea. „Întotdeauna noi, românii, am avut nevoie şi avem nevoie de oameni care să reprezinte cu demnitatea comunităţile din care facem parte şi noi, dedenii, considerăm că Deda are un asemenea om, scris cu majuscule, în persoana celui care a fost Vasile Netea”, a afirmat prof. Gheorghe Dărăban.
Gelu Netea: „Tata a mai trăit, aici la Deda, încă o zi”
Au mai susţinut alocuţiuni jurnalistul şi publicistul Lazăr Lădariu – preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTRA, prof. univ. dr. Nicolae Bocşan şi Gelu Netea – fiul lui Vasile Netea, care a concluzionat, sugestiv, esenţa întregii manifestări.
“Vă mulţumesc tuturor pentru că astăzi, la o sută de ani de la naşterea sa, tata a mai trăit, aici la Deda, încă o zi”, a transmis Gelu Netea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE