Szasz Attila lasă CNA pentru Radio Târgu-Mureş Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 168 Vizualizări

Szasz Attila lasă CNA pentru Radio Târgu-Mureş

3-1_004e1f.jpgDupă patru ani în care a îndeplinit funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), târgumureşeanul Szasz Attila – fost consilier de stat în Guvernul României – a decis că e timpul să revină acasă, pentru a se dedica unei vechi dar iremediabile iubiri: radioul public.
Reporter: Cum aţi ajuns în CNA?
Szasz Attila:
Am fost supleant pentru domnul Gasparik Attila, care a fost membru cu drepturi depline până în 2008, când a renunţat la mandat revenind acasă, la Târgu-Mureş. Au trecut patru ani de atunci, perioadă în care cred că am învăţat, am cunoscut, am înţeles şi mai bine cum funcţionează, din partea cealaltă a „baricadei”, mass media, audiovizualul în principal. Nu plec din CNA cu o dezamăgire, pentru că au fost multe satisfacţii profesionale. Sunt multe de făcut, niciodată nu se va termina nevoia de reglementare pentru că aşa e piaţa aceasta, foarte mobilă, dinamică şi întotdeauna e nevoie să o reglezi.
Rep.: Care e motivul pentru care aţi renunţat la mandat?
S.A.:
Motivul e unul personal, familia e aici (la Târgu-Mureş – n.r.), predau şi la Universitatea de Arte şi am zis că e mai liniştit pentru mine să mă întorc. Am trăit 17 ani în Bucureşti şi era timpul să revin acasă. În paranteză fie spus, făceam cam o mie de kilometri într-un week-end, ceea ce era şi obositor, şi chiar periculos şi mult timp pierdut. Decizia am făcut-o publică joi, 9 februarie, atunci au aflat şi colegii mei din CNA.
Rep.: Ce predaţi la UAT?
S.A.:
Genul jurnalisticii.
Rep.: Percepţia unui număr mare de cetăţeni este că CNA este un for represiv…
S.A.:
E total greşit pentru că totdeauna CNA s-a pronunţat ulterior, deci nu are nimic de-a face cu cenzura pentru că noi am analizat ceea ce s-a întâmplat pe ecrane. Niciodată n-am spus ce să nu se facă, nu cumva să nu se difuzeze, nu cumva să nu se dea… CNA întotdeauna a sancţionat derapajele foarte clare privind Legea sau Codul Audiovizualului.
Rep.: Dacă vreunul din studenţii dumneavoastră v-ar întreba care e principala lecţie pe care aţi învăţat-o în cei patru ani de la CNA, ce i-aţi răspunde?
S.A.:
Nu mi-a mai adresat nimeni întrebarea aceasta. Eu aş spune studenţilor să fie corecţi şi principiul meu a fost şi este de bună intenţie. E foarte firesc ca un jurnalist să fie curios, să pună întrebări, dar să nu aibă în spatele curiozităţii ascunse şi intenţii rele pentru că jurnalistul e un servitor al interesului public şi acest lucru ar trebui să-l aibă în vedere în primul rând. Desigur, fiecare jurnalist are dreptul la opinii proprii, de la religioase până la politice şi aşa mai departe, în schimb când îşi exercită meseria atunci ar trebui să ţină cont de etica jurnalistică.
Rep.: Ce lipseşte în prezent mass media pentru a fi mai bună?
S.A.:
E greu de spus pentru că nu vreau să generalizez, nu pot spune că mass media în sine nu e bună…
Rep.: Să fie mai bună…
S.A.:
Mass media ar putea să fie mai bună, într-adevăr… ar trebui să fie mai profesionistă. Meseria asta s-a diluat puţin în ultima vreme, este o piaţă mult prea mare zic eu pentru consumatori, cred că în puţine ţări europene există aşa o varietate de oferte în mod formal pentru că dacă ne uităm la conţinut, avem puţine alternative reale. Eu zic că cei care îşi câştigă existenţa din asta ar trebui să se profesionalizeze mai mult dacă se poate şi să respecte meseria de jurnalist.
Rep.: Vă întoarceţi în mass media?
S.A.:
Da, mă întorc la radioul public de limba maghiară din Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE