Consiliu de administraţie nou la Aeroportul „Transilvania” Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 109 Vizualizări

Consiliu de administraţie nou la Aeroportul „Transilvania”

10_16ab36.jpgConsilierii judeţeni au votat ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, bugetul pe 2012 al Aeroportului „Transilvania”. Întâlnirea a avut cam de toate: discuţii cu uşile închise, departe de ochii şi mai ales de urechile presei, schimburi de replici mai tensionate şi… voturi insuficiente în prima fază, fiind nevoie de mobilizarea telefonică a unui consilier pentru ca Aeroportul să aibă buget în acest an: 7,4 milioane de lei, mai puţin decât anul 2011 când bugetul regiei a fost de 8,65 milioane de lei.
101 minute nederanjaţi de presă
Surprinzător, la ora 13.14, Lokodi Edita Emoke, preşedintele CJ Mureş, a supus la vot o propunere potrivit căreia discuţiile despre aeroport să aibă loc cu uşile închise, fără prezenţa mass media în sală. Propunerea a fost adoptată cu 17 voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri. „Rugăm presa să revină într-o oră”, a spus preşedintele CJ Mureş.
Zis şi făcut. Uşile s-au redeschis jurnaliştilor abia la ora 14.55.
Clarificare solicitată de Mihaela Kardos
Dintr-un laptop este prezentat în Excel un buget detaliat al Aeroportului. Apoi au loc scurte alocuţiuni. „Nu s-a ajuns la un punct de vedere armonizat între Aeroport şi Consiliu”, spune Mihaela Kardos (PSD). „Solicităm ca într-un termen rezonabil, o lună, două, trei maxim, să se clarifice odată pentru totdeauna ceea ce este legat de bugetul şi de problemele aeroportului”, a adăugat Mihaela Kardos.
Mihai Poruţiu crede în dialog
A urmat Mihai Poruţiu (PDL), unul din cei mai înverşunaţi contestatari ai actualului management al Aeropotului. „Sunt convins că acest obiectiv de interes major nu se va confrunta cu subfinanţare”, a declarat Mihai Poruţiu. „Sunt convins că printr-o comunicare suficientă se va reuşi rezolvarea inclusiv atragerea celoralele entităţi administrative care beneficiază de serviciile acestui aeroport”, a completat consilierul democrat – liberal.
Uite votul… nu e votul!
S-a trecut apoi la votarea proiectului. Stupoare! 17 voturi pentru, unul împotrivă şi cinci abţineri. Pentru ca bugetul să fie adoptat, mai era nevoie de un vot. În timpul şedinţei plecaseră Doru Borşan (PDL), Kakasi Alexandru (UDMR) şi Eugen Bândea (PNL).
„Kakasi unde e? Să intre imediat înapoi!”, a spus preşedintele CJ Mureş. „A plecat…”, a răspuns cineva. „Sunaţi-i să vină înapoi”, dă dispoziţie Lokodi Edita Emoke. „Lăsăm aeroportul fără buget, ăsta e interesul nostru?”, s-a întrebat, retoric, preşedintele CJ Mureş.
Abţinere din partea liberalilor
Până la sosirea votului salvator adus de Doru Borşan, au avut loc contre cu gruparea liberală care s-a abţinut de la vot. Akos Mora a explicat motivul: instituţiile nu sunt tratate în mod egal de consilieri, iar forma amănunţită a bugetului a fost transmisă prin e-mail, cu o noapte înainte. „Având în vedere aceste elemente, nu pot să îmi asum acest buget”, a spus consilierul liberal. „Dar la şedinţa de comisie ce aţi făcut?”, a întrebat preşedintele CJ. „Am fost din nou insuficienţi, din nouă, au fost prezenţi doar patru membri”, a răspuns Akos Mora.
Salvaţi de Doru Borşan
Ora 15.36: în plen îşi face apariţia Doru Borşan, care spune că a plecat din cauza unei probleme familiale. În cele din urmă, consilierii sunt de acord să reia votul, iar proiectul de hotărâre este adoptat cu 19 voturi pentru şi cinci abţineri. „Am avut în vedere să nu diminuăm bugetul Aeroportului faţă de 2011, să încercăm să respectăm bugetul în sensul de a asigura funcţionarea la parametri minimi a Aeroportului „Transilvania” şi am asigurat cheltuielile materiale, împreună cu cheltuielile de funcţionare precum şi cele de personal la nivelul anului 2011. Facem acest lucru în condiţiile în care falimentul malev înseamnă 300.000 de lei mai puţin la buget”, a precizat Lokodi Edita Emoke.
Plan de măsuri promis de Ştefan Petru Runcan
Vizibil afectat de faptul că aleşii judeţeni au decis să aloce un buget mai mic decât cel solicitat, Ştefan Petru Runcan, directorul Aeroportului „Transilvania”, anunţă adoptarea unui plan de măsuri. „O să prezint partea de buget unde am fost invitat pentru ziua de astăzi, după ce o să informez Consiliul de Administraţie asupra volumului pe care s-a votat şi să venim cu un plan de măsuri efectiv şi bineînţeles, în funcţie de partea respectivă, se va face o conferinţă de presă în care se vor da amănuntele necesare. Bugetul este mai mic decât cel pe care l-am solicitat, este decizia Consiliului Judeţean, el e proprietarul, trebuie să găsim soluţii pentru a veni în întâmpinare, atât pot să spun…”, a afirmat Ştefan Petru Runcan.
Alt Consiliu de Administraţie
În fine, preşedintele CJ Mureş face un anunţ important. Aeroportul „Transilvania” va avea, până în mai 2012, un nou Consiliu de Administraţie, în concordanţă cu prevederile Ordinanţei de Urgenţă 109 din 2011. „Va fi concurs, o procedură întreagă pentru desemnarea membrilor. Managerul rămâne manager, iar preşedintele Consiliului de Administraţie va răspunde de activitate. Consiliul va fi total altfel decât este acum iar managerul aeroportului nu va putea fi preşedintele Consiliului de Administraţie”, a precizat Lokodi Edita Emoke.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE