Tradiţiile respectate la Uila în zi de Bobotează (Video) Eveniment
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 336 Vizualizări

Tradiţiile respectate la Uila în zi de Bobotează (Video)

Este deja o tradiţie ca  ziua de Bobotează să fie marcată la Uila de spectacolul de colinde şi jocuri populare intitulat “Măruţ mărgăritar”, organizat de Asociaţia Culturală “Floare de cireş” condusă de inginerul Emil Tămăşan. Nu a făcut excepţie nici acest an, duminică, 6 ianuarie având loc ediţia a 4-a a acestui spectacol, găzduit de Căminul Cultural din Uila. A fost o gazdă primitoare a serii de tradiţii popolare aduse de grupurile şi ansamblurile artistice locale precum şi de invitaţi de la Reghin.

Tradiţiile, prin cântec, joc şi voie bună

Binecuvântarea ediţiei din acest an a fost făcută de părintele ortodox din Uila, Cota Daniel, care luni, 7 ianuarie, de Sfântul Ion împlineşte frumoasa vârstă de 40 de ani, după care programul artistic şi-a intrat în drepturi, program întreţinut de întreagacomunitate din Uila,comunitate care şi de această dată şi-a respectat menirea, cea de multiculturalitate şi bună înţelegere. Tot în deschiderea spectacolului primaruluicomunei Batoş, Cotoi Dumitru, i-a fost înmânată o diplomă din partea organizatorilor după care Ilie Frandăş, prezentatorul spectacolului a invitat pe rând artiştii pe scenă. Aceştia au oferit publicului, care a umplut Căminul Cultural, un program pe cinste care a îmbinat tradiţiile tuturor etniilor care convieţiuesc în zonă, români, maghiari, ţigani, saşi, fiecare prezentându-şi cu cinste atât portul cât şi tradiţiile prin cântec, joc şi voie bună. Primi care au deschis spectacolul a fost Taraful din Uila condus de Barna Adalbert, urmat de Ansamblul „Doina Mureşului” al Casei de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin, coordonat de Valerica Frandeş, care au prezentat publicului suite de dansuri populare, Jocuri de pe câmpie, jocuri din codru, dansuri din Maramureş,completate de un recital susţinut de solista ansamblului Ancuţa Făgăraş. Au mai urcat pe scenă Grupul  Folcloric „Flori de măr” din Batoş, Ansamblul artistic „Plaiurile Luţului” din Goreni, coordonat de Alexandru Andone, instructor Titi Boantă, Ansamblul de dansuri ţigăneşti din Uila, Grupul de dansuri populare al Forumului Democrat German din Reghin, finalul spectacolui fiind dedicate colindelor, “O ce veste minunată” răsunănd în Căminul Cultural graţie colindătorilor din Uila.

“Noul an cu bucurie şi speranţă

“Vă mulţumesc pentru prezenţa numeroasă la acest eveniment în această zi deosebit de frumoasă, în incinta Căminului Cultural din Uila. Iată-ne la o nouă ediţie e acestui eveniment intitulat „Măruţ Mărgăritar”, ajuns în acest an la ediţia a 4-a, prin care dorim să perpetuăm tradiţiile specifice acestei zone, la care şi-au adus aportul toate etniile care trăiesc aici. Este un bun prilej de a deschide noul an cu bucurie şi speranţă, alături de cei dragi, de tradiţile populare aduse de întreagacomunitate de aici din Ula şi din zona Batoşului, dovadă a bunei îneţelegeri care există între toţi cei care convieţuiesc pe aceste meleaguri”, a precizat Emil Tămăşan, preşedintele Asociaţiei Culturale „Floare de cireş”.

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE