Home / Editorial / Vom şti să ne recunoaştem “profesioniştii”?

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

Vom şti să ne recunoaştem “profesioniştii”?

Şcolile profesionale în România sunt încă la stadiul de experiment. Ieri s-a făcut cunoscut, de către ministrul Remus Pricopie faptul că în acest an, ar putea fi introdus şi bacalaureatul profesional, însă nu se schimbă nimic până în momentul în care Parlamentul va adopta noua lege a educaţiei. Ne place sau nu, efectele acestui examen le vom cunoaşte abia peste câţiva ani. O condiţie pentru funcţionarea claselor profesionale este ca unitatea şcolară să încheie un contract cu o firmă în vederea efectuării practicii. De cele mai multe ori, acesta este unul formal, ceea ce duce la nerespectarea lui.
Silaghi Melinda, director al Grupului Şcolar “Lucian Blaga” din Reghin se întreba cum anume să îi spui unui elev că ar trebui să opteze pentru acest tip de examen, în schimbul bacalaureatului “normal”. Din prisma acestei viziuni, este posibil ca mulţi dintre elevi să opteze pentru varianta “standard”. Temerile tinerilor sunt legate de aplicabilitatea pe piaţa muncii, de riscul de a rămâne cu o diplomă în domeniu, pe care angajatorii nu o vor privi “cu ochi buni”, angajând tot absolvenţi care au preferat varianta obişnuită examenului de bacalaureat, din pricina prejudecăţilor. Cât timp nu există aplicabilitate pe piaţa muncii, acest (viitor) demers al Ministerului, creat tocmai din nevoia de echilibru pe acest segment, va rămâne tot un experiment, posibil eşuat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Strategii si jocuri liberale. Theodora sau Ervin

O interesantă seară de marți așteptând meciul Simonei de la Melbourne de la 2 dimineața… …