Consilierii locali nu vor taxe şi impozite majorate Administratie
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 105 Vizualizări

Consilierii locali nu vor taxe şi impozite majorate

Consilierii locali din Târgu Mureş sunt de părere că este nevoie de o revenire asupra hotărârii de Consiliu Local adoptată săptămâna trecută, privind majorarea taxelor şi impozitelor. Decizia a venit ca urmare a faptului că în luna decembrie s-a votat ca acestea să nu fie majorate, iar noua ordonanţă de Guvern adoptată miercuri oferă libertatea autorităţii publice locale de a majora sau nu taxele şi impozitele.

Ordonanţa de Guvern

Guvernul a adoptat miercuri Ordonanţa pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor şi taxelor locale, respectiv pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârea autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către aceştia pentru anul 2012. De asemenea, sumele achitate de contribuabil peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare, sau se restituie la cererea contribuabililor.

 

Taxele şi impozitele indexate în Târgu Mureş

 

În şedinţa de Consiliu Local din data de 4 ianuarie consilierii locali au votat indexarea taxelor şi impozitelor, ca urmare a intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013.

 

 

CASETA 1

Este nevoie de o nouă hotărâre de CL

“Având în vedere că ordonanţa de Guvern dată ieri (n.r.-miercuri) de domnul prim ministru Victor Ponta anulează hotărârea de Guvern 1309 din 28 decembrie 2012, pe baza căruia noi am mărit taxele şi impozitele locale în şedinţa extraordinară din 4 ianuarie, ar trebui făcută o nouă şedinţă extraordinară de Consiliu Local care să anuleze această hotărâre şi să se revină la hotărârea de Consiliu Local din 20 decembrie 2012 conform căreia taxele şi impozitele locale se menţin la nivelul anului 2012.”

Claudiu Puiac, consilier local ApMS

 

CASETA 2

“Trebuie ca impozitele şi taxele să rămână la nivelul din 2012”

“Fără îndoială că da (n.r – este nevoie de o nouă şedinţă de Consiliu Local). Eu cred că primarul Florea s-a grăbit cu propunerea de majorare la Târgu-Mureş. Trebuie ca impozitele şi taxele să rămână la nivelul din 2012, aşa cum noi am propus şi votat prima dată, în decembrie. Propunerea lui din aceasta lună, a primarului PDL a fost pur politică, pripită, pentru a avea pe cine să dea vina ca se majorează taxele la noi. Trebuia să aştepte ordonanţa care stabileşte, final, regula.”

Cornel Brişcaru, consilier local USL

 

CASETA 3

Dacă e necesar, revenim asupra deciziei

“Noi întotdeauna am fost consecvenţi, am anunţat principiile pe baza cărora am stabilit că nu modificăm taxele şi impozitele în decembrie. Pentru mine acele principii nu s-au schimbat. Principiile au fost următoarele: nu populaţia o să plătească preţul crizei. Doi la mână, dacă se doreşte eficientizarea cheltuielilor, banilor publici nu trebuie să se facă majorare de impozit. Şi trei la mână, dacă tot se solicită şi se insistă pe majorare de impozite aceea trebuie să se regăsească ca şi un avantaj suplimentar faţă de cetăţenii Târgu-Mureşului, în sensul în care eu aş dori să văd pentru fiecare unitate, firmă din subordinea primăriei sau direcţie, serviciu sau compartiment unde doreşte să folosească venitul suplimentar. De exemplu, la Weekend, a venit directorul de acolo cu propunerea de a majora unele bilete de intrare cu 150% . Aş dori să ştiu unde vor merge acei bani, se construieşte un nou bazin, Aquaparc etc. Atunci când va fi justificat şi clienţii, tîrgumureşenii vor vedea un avantaj din acest lucru direct pe pielea lor se poate discuta şi analiza. Şi dacă este necesar o să revenim şi asupra deciziei de săptămâna trecută. După părerea mea este oportun să facem încă o şedinţă pentru taxe şi impozite.”

Peti Andras, consilier local UDMR

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE