Oprea Emanoil vrea o stabilitate a pieţei cărnii de pasăre Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 105 Vizualizări

Oprea Emanoil vrea o stabilitate a pieţei cărnii de pasăre

Sectorul creşterii animalelor a avut de suferit în 2012 în special datorită secetei, fapt ce a dus la explozia preţurilor în ce priveşte furajele. Nu a făcut excepţie nici sectorul aviculturii, unde preţurile la carnea de pasăre a fost direct unfluenţat de preţul materiei prime. Despre acesrt aspect precum şi despre perspectivele 2013 ale acestui sector ne-a vorbit Oprea Emanuel, administratorul Oprea Avicom Cristeşti

Reporter : Cum a fost 2012 pentru dumneavoastră ?

Emanuel Oprea :A fost un an complicat în primul rând din cauza creşterii preţurilor la material primă, în special la furaje care au dat peste cap toate calculele şi previziunile făcute la începutul anului trecut. Practic preţul furajelor a urcat cu 70-80 la sută şi în cazul nostrum preţul cărnii de pasăre nu a putut fi ridicat la nivelul acesta. Pentru noi a fost o mare problemă. E un an care s-a încheiat, a început un  an nou, şi să sperrăm că va fio mai stabil. Dacă preţul cerealelor va fi normal, în sensul în care nu vor fi creşteri spectaculoase de preţ, la fel şi preţul cărnii de pasăre va urma aceeaşi tendinţă.

Rep.: Care este acest preţ în momentul de faţă ?

E. O.: Preţurile diferă, la carnea congelată sau defrigerată. Cert este că în acest moment preţurile sunt stabile, să sperăm să le putem şi reduce pentru că şi puterea de cumpărare a populaţiei e la o anumită limită.

Rep.: Din punct de vedere legislative cum a fost 2012 ?

E. O.: Catastrofal, cred că aici au fost cele mai mari probleme pentru că, cum suntem obişnuiţi, surprinzător a fost mai rău ca în alţi ani, legile nu afost nici bine gândite, nici clare, astfel încât au fost modificări legislative mai ales îbn ce priveşte legislaţia privind subvenţiile , în cazul nostrum, care s-au modificat în fiecare lună şi e greu să lucrezi în astfel de condiţii. Practic instabilitatea legislativă a fost cea mai mare problemă, nu avem nişte legi să fie valabile mai mult de câteva luni.

Rep.: Există la nivel naţional o strategie privind acest sector al aviculturii ?

E. O.: Teorie se face non stop, în fiecare an, cu fiecare ministru nou care vine se face o strategie, dar problema e că de la momentul când se face şi până să fie pusă în aplicare , vine alt ministru cu o altă strategie.

Rep.: Cum a fost anul 2012 din punct de vedere al investiţiilor pentru Oprea Avicom ?

E. O.: Am început nişte investiţii la începutul anului trecut, finaşizate spre finalul anului, am mai modernizat încă o fermă de pui, am mărit puţin capacitatea acesteia . Noi tot timpul avem în plan noi investiţii, o afacere fără investiţii continue nu are şanse în orice domeniu, nu doar cel al nostru. La fel şi noi, încercă să ţinem pragul sus, modernizăm, dar depinde în mare măsură de ce va fi în acest an. Din păcate e o piaţă instabilă, foarte puţin predictibilă.

Rep: Ce speraţi de la acest an, şi din perspective schimbării puterii politice ?

E. O.: Nu sperăm decât stabilitate, oricare ar fi condiţile şi oricare ar fi legislaţia, acestea să aibă stabilitate şi predictibilitate astfel încât să poţi face nişte planuri mai multe , previziuni pe o perioadă mai lungă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE