Cu 70% mai multe proiecte pentru dezvoltarea rurală Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 349 Vizualizări

Cu 70% mai multe proiecte pentru dezvoltarea rurală

Daniela Lupei, noul director al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Mureş, a preluat conducerea instituţiei din noiembrie 2012. Aceasta face o scurtă analiză a activităţii OJPDRP Mureş în anul 2012, vorbeşte despre problemele şi oportunităţile pe care le-a avut şi le are instituţia şi, de asemenea, despre aşteptările pentru anul 2013, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: Cum a fost anul 2012 pentru OJPDRP Mureş?
Daniela Lupei: Din punctul de vedere al activităţii pe care o desfăşurăm şi anume preluarea Cererilor de Finanţare, verificarea conformităţii acestora precum şi a eligibilităţii conform competenţelor OJPDRP Mureş, anul 2012 a fost un an aglomerat, având în vedere volumul de proiecte depuse, care a fost mai mare cu 70% faţă de anul 2011. Am avut deschise sesiuni de depunere a Cererilor de Finanţare pe şapte Măsuri: 112, 121, 122, 123, 221, 312 şi 313, pentru Schema de ajutor de stat N578/ 2009 – “Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiții pentru procesarea produselor agricole și forestiere în vederea obținerii de produse neagricole”, şi, de asemenea, pentru programul “LEADER”.

Rep.: Care au fost principalele dificultăți pe care le-ați avut în 2012? Dar principalele oportunități?
D.L.: Oportunitatile îi privesc pe potenţialii beneficiari ai măsurilor enumerate mai sus, prin care au fost dezvoltate sectoarele: agricol prin modernizarea exploatatiilor agricole, achizitia de utilaje, infiintarea de plantatii pomicole etc.; turism si agroturism rural prin modernizarea unităţilor existente şi dezvoltarea de noi unităţi de primire turistică şi agrement; servicii pentru populaţia rurală cum ar fi: croitorie, frizerie, cizmărie, servicii de conectare şi difuzare internet, servicii de mecanizare, transport, protecţie fitosanitară şi, asemenea, în sectorul forestier prin Măsura 123, care cuprinde şi creşterea valorii adăugate a produselor forestiere. Principalele probleme au fost personalul insufficient şi numărul mare de Cereri de Finantare depuse în ultimele zile ale desfășurării sesiunii de primire a proiectelor, personalul angajat având sarcina cerificării conformităţii în ziua depunerii Cererii de Finanţare.

Rep.: Ce sesiuni de depunere de proiecte sunt deschise, pe ce Măsuri? Şi pentru care vor fi deschise noi sesiuni?
D.L.: În anul 2013 sunt deschise sesiuni pentru Măsura 121- “Modernizarea exploataţiilor agricole” şi pentru Măsura 123 – „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”. Pentru Măsurile în cadrul carora vor fi deschise sesiuni de depunere anul acesta, în urma întrunirii Comitetului de Monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR), aşteptăm să ne fie transmis spre publicare pe pagina oficiala de internet a APDRP, Calendarul sesiunilor de depunere a proiectelor.

Rep.: Câte dosare au fost depuse pentru Măsura 121 şi Măsura 123, care ar fi ponderea finanţărilor solicitate între sectoarele agricol şi forestier?
D.L.: Până la aceasta dată pentru sesiunea care a început în data de 26 noiembrie 2012 avem depuse 3 Cereri de finanţare pe Măsura 121 si nici o Cerere de finanţare pe Măsura 123.
Ponderea pe N578/2009, “Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiții pentru procesarea produselor agricole și forestiere în vederea obținerii de produse neagricole”, este de 255 de cereri pentru sectorul forestier si 755 de cereri pentru sectorul agricol.

Rep.: Cum credeți că va fi anul 2013?
D.L.: Faţă de anul 2012, în acest an ne aşteptăm la un număr mai mare de Cereri de Finantare depuse de către cele 6 GAL-uri care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE