Hai să dăm mână cu mână la Reghin (Foto) Eveniment
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 201 Vizualizări

Hai să dăm mână cu mână la Reghin (Foto)

Unirea Principatelor a fost marcată la Reghin, gazdă fiind Casa de Cultură Municipală „Eugen Nicoară”, care a găzduit joi, 24 ianuarie, spectacolul aniversar dedicat împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române intitulat „Hai să dăm mână cu mână”.

Casa de Cultură „Eugen Nicoară” s-a dovedit neîncăpătoare pentru reghinenii  care au ţinut să fie prezenţi la sărbătoarea Micii Uniri, marcată printr-un spectacol  folcloric cu o puternică încărcătură istorică şi patriotică. În deschiderea evenimentului, primarul municipiului Reghin, Maria Precup a reamintit celor prezenţi de importanţa, dar mai ales semnificaţia actului istoric de la 1859.

„1859 a reuşit să reamintească românilor că sunt fraţi”

„Dincolo de semnificaţia şi importanţa istorică momentul 24 ianuarie 1859 a reuşit să reamintească românilor că sunt fraţi. Aveau atunci nevoie de un semn, „hai la Milcov cu grăbire” pentru a se deştepta, pentru a se prinde mână cu mână ca doi fraţi într-o lumină şi a pune piatră de temelie în originea fostei Dacii, astăzi România. Este specific nouă românilor ca de sărbători să ne adunăm în familie cu toţii, să ne vizităm neamurile, să ne întrebăm de sănătate, să ne îmbrăţişăm şi să ne urăm La Mulţi Ani. Şi de sărbătorile naţionale ne întâlnim, ca şi acum, într-o familie mai extinsă pentru toţi cei care simţim că aparţinem acestui neam, acestor meleaguri, şi prin gesturile şi faptele noastre frăţeşti să construim împreunăţarapentru noi şi pentru urmaşii noştrii. Fiind prima activitate culturală de amploare din acest an vă doresc din suflet multă sănătate, satisfacţii şi împliniri pe toate planurile, La Mulţi Ani dragii mei”, a precizat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

După alocuţiunea susţinută de părintele protopop Teodor Beldean despre  semnificaţia Unirii Principatelor, spectacolul artistic şi-a intrat în drepturi, primii urcând pe scenă Ansamblul folcloric “Doina Mureşului” din Reghin, acompaniaţi de Orchestra de muzică populară a Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin condusă de Conţiu Ioan.

“Oameni dragi sufletului meu”

A urmat un moment mult aşteptat de public, recitalul  solistei de muzică populară Veta Biriş care s-a declarat încântată de revederea cu publicul reghinean.

„Am venit la Reghin pentru că am aici oameni dragi sufletului meu, doamna primar Precup, domnul Conţiu şi nu în ultimul rand pentru public. Merită toate felicitările la câte valori aduce pe scena Casei de Cultură de aici”, a precizat  Veta Biriş.

Spectacolul a continuat cu recitalurile susţinute de solistele Anca Branea Neamţu, Leontina Pop, Mihaela şi Ciprian Istrate, completaţi de Grupul instrumental-folcloric „Ceteraşi de pe Câmpie”, şi Grupul vocal al Jandarmeriei Mureşene.

Hora Unirii în centrul oraşului

Serbarea Unirii Principatelor la Reghin a culminat cu tradiţionala Hora Unirii din Piaţa „Petru Maior” unde zeci de reghineni şi-au dat mână cu mână pe acordurile fanfarei municipiului Reghin.

[zizigallery id=474]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE