Luminiţa Gabura de la UPM, premiată de prim-ministrul Moldovei Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 597 Vizualizări

Luminiţa Gabura de la UPM, premiată de prim-ministrul Moldovei

Palatul Republicii din Chişinău a găzduit marţi, 4 ianuarie, prima ediţie a Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova, eveniment în cadrul căruia au fost premiaţi 33 de studenţi moldoveni care îşi fac studiile în străinătate. Printre aceştia s-a numărat şi Luminiţa Gabura, studentă în anul patru la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative, Departamentul Drept şi Administraţie Publică, din cadrul Universităţii “Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureş, care a obţinut locul al doilea la secţiunea “Europa Centrală şi de Est – Licenţă”. Câştigătorii premiilor au fost desemnaţi în urma unui concurs de dosare la care au aplicat 205 studenţi şi absolvenţi din 21 de ţări ale lumii, iar premierea a fost făcută de Iurie Leancă, prim-ministrul Republicii Moldova.

Reporter: Ce înseamnă pentru tine faptul că ai fost desemnată studenta numărul doi din Republica Moldova care învaţă în Europa Centrală şi de Est?

Luminiţa Gabura: Aceasta este în primul rând o victorie personală, pe care nu aş fi reuşit să o obţin dacă nu aş fi avut în spate familia, prietenii şi cadrele didactice care m-au susţinut în ceea ce făceam. Mă bucură faptul că fac parte din prima generaţie a acestor studenţi, fiind prima ediţie a Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova şi aceasta mi-a acordat o încredere în forţele proprii şi putere de a merge mai departe şi de a depăşi obstacolele care mă despart de scopurile stabilite. De asemenea, experienţa aceasta mi-a acordat oportunitatea de a cunoaşte studenţi foarte buni, care s-au remarcat în lumea academică din străinătate şi am reuşit să creăm legături şi, sper eu, viitoare colaborări. Ceea ce m-a fascinat este că studenţii nu ţin să nu se mai întoarcă în ţară, cum de obicei se întâmplă, mulţi dintre ei chiar şi-ar dori să se întoarcă şi să îmbunătaţească sistemul educaţional, fiecare doreşte să contribuie cu ceva la îmbunătăţirea condiţiilor de studiu, a modului de informare a studenţilor, muncitorilor despre oportunităţile oferite de proiecte europene, precum şi acordurile între state privind învăţământul şi munca în străinătate, care însă nu sunt suficient de mediatizate în ţară.

Rep.: Ce v-a spus premierul Republicii Moldova?

L.G.: Premierul ne-a adresat în primul rând felicitări şi s-a bucurat să cunoască atâţia tineri care au obţinut rezultate deosebite în afara teritoriului Republicii Moldova, a apreciat faptul că nu ne-am uitat originile şi că promovăm tradiţiile în ţările unde studiem. Ne-a reamintit că face parte din categoria studenţilor care au făcut studiile în afara ţării, dar care s-a întors acasă pentru a implimenta cunoştinţele acumulate în beneficiul societăţii locale. Ne-a încurajat să ne întoarcem în Republica Moldova, susţinând că reformele se fac şi vor continua să se facă şi că atât instituţiile publice, cât şi întreprinderile individuale au nevoie de forţe noi de muncă, de inspiraţie şi de energie, iar nucleul adunat în acea seară ar fi o sursă importantă. De asemenea, premierul Republicii Moldova ne-a spus că speră ca această Gală să devină o tradiţie, iar fluxul studenţilor care vor aplica în ediţiile ce vor urma să îl depăşească cu mult pe cel din anul curent. Cu alte cuvinte, ne-a sugerat să nu aşteptăm momentul oportun ca să ne întoarcem acasă, ci să ne întoarcem şi să creăm acest moment, pentru că ţara are nevoie de noi acum.

Rep.: Ai reuşit, la rândul tău, să îi transmiţi ceva primului-ministru Leancă?

L.G.: Din păcate, nu am reuşit să vorbesc personal cu domnul Leancă, însă acest proiect nu se finalizează aici, urmând a se organiza diverse întâlniri cu antreprenori din Moldova, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi studenţii nominalizaţi în cadrul acestui concurs şi, cu siguranţă, voi avea ocazia să adresez întrebările care şi le pun majoritatea persoanelor care îşi fac studiile în străinătate.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE