Eminescu, aniversat la Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 301 Vizualizări

Eminescu, aniversat la Reghin

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată miercuri, 15 ianuarie la Reghin, locuitorii oraşului viorilor cinstindu-l astfel pe Mihai Eminescu cu ocazia celor 164 de ani de la naşterea Luceafărului culturii române.

Primăria Municipiului Reghin, Consiliul Local, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mureş, instituţiile de cultură şi învăţământ din municipiul Reghin au contribuit la manifestările dedicate lui Eminescu, locaţiile sărbătorii eminesciene fiind bustul poetului din centrul municipiului, respectiv Biblioteca Municipală “Petru Maior” din Reghin”

Moment artistic la bustul poetului

Sărbătoarea a debutat în jurul orei 13, la bustul lui Mihai Eminescu din centrul municipiului cu depuneri de jerbe şi  un program artistic cu participarea elevilor şcolilor reghinene. Momentul aniversar  a fost deschis de profesorul Dorin Cremene care a evocat momente din viaţa şi opera marelui poet, urmat de un recital de muzică şi poezie susţinut de elevii reghineni completat de un moment artistic adus de Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu” din Reghin.

„Sunt fericită că suntem în număr mare la aniversarea poetului nostru naţional chiar dacă vremea nu este prea favorabilă, lucru care dovedeşte că, atât cei mai în vârstă cât şi cei tineri îl iubesc pe Eminescu, lucru de care sunt foarte mândră. Îi felicit pentru că au pregătit minunat acest program aniversar, au fost clipe pe care nu le vom uita, clipe care ne-au emoţionat până la lacrimi. Acest lucru îl datorăm atât elevilor cât şi profesorilior  care s-au dăruit acestui eveniment”, a precizat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Muzică, poezie, pictură  la Biblioteca Municipală

Manifestările omagiale dedicate lui Eminescu la Reghin au continuat la Biblioteca Municipală „Petru Maior” începând cu ora 17, unde Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mureş a evocat opera poetului naţional, precum şi opera unui alt mare  poet român,  Grigore Vieru  de la a cărui dispariţie se împlinesc pe 18 ianuarie 5 ani. Programul a continuat cu un recital de poezie susţinut de Simina Cota, un  recital de romanţe protagonistă fiind Cristina Farcaş, acompaniată de un grup instrumental de la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”. Arta plastică nu a lipsit din cadrul aniversării Eminescu prin vernsajul expoziţiei de pictură semnată de  Klara Balasz şi Veress Zsuzsa, artişti plastici din Târgu Mureş. Muzica a completat momentul dedicat lui Mihai Eminescu adusă de recitalul Cvartetului de coarde al Şcolii de Muzică, dirijor prof. Ioan Conţiu, precum şi al soliştilor Marioara Popovici, rapsod popular şi  Florin Săsărman. Manifestare găzduită de Biblioteca Municipală a mai cuprins prezenarea celor mai recente cărţi publicate la Editura NICO din Târgu Mureş purtând semnătura scriitorilor Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Maria Borzan, Nicoale Băciuţ şi  Răzvan Ducan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE