Zilele Filmului Maghiar poposesc la "Arta" Timp liber
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 178 Vizualizări

Zilele Filmului Maghiar poposesc la "Arta"

Filmul maghiar poposeşte la Cinema ARTA din Târgu Mureş în perioada 21-23 februarie 2014 cu ocazia ediţiei a 4-a  a Zilelor Filmului Maghiar, eveniment organizat de Asociaţia K’ARTE şi Institutul Balassi, susţinut de Brutăria Eldi şi Compania Aquaserv în parteneriat cu Primăria Târgu Mureş / Cinema ARTA. Ediţia din acest an a ZFM  propune publicului tîrgumureşean o paletă largă de teme şi genuri cinematografice: scurtmetraje, documentare, animaţii, comedii savuroase dar şi o premieră în cinematografe: “Tăcerea trandafirului” (A rózsa csöndje) , film care va deschide ediţia din acest an a Z F M la Târgu Mureş, vineri, 21 februarie, ora 18:30 la Cinema Arta. Filmele sunt subtitrate în limba română iar intrarea este liberă.

Neobişnuit şi surprinzător

“Tăcerea  trandafirului” este ecranizarea romanului Expoziţie de trandafiri al lui Örkény István  scris  în 1977. Romanul  începe cu un citat din Wittgenstein: “Moartea nu este un eveniment al vieţii. Moartea nu poate fi trăită.” Enunţul este mistic şi filozofic. Personajul principal al romanului este Korom Áron, un tânăr asistent de regie din perioada socialistă, căruia i se permite să-şi regizeze propria idee de film. Nimeni nu se aşteaptă însă, ca în final pelicula să fie regizată de viaţă. Scenariul bazat pe roman nu îşi propune să redea fidel epoca respectivă, accentul se pune mai mult pe reprezentarea cât mai apropiată a personajelor şi a conflictelor umane, cu dezideratul dezlegării misterului morţii. În zilele noastre, invaziunea televiziunii în sfera intimă a oamenilor nu mai este o noutate. Totuşi, acordul benevol al celor trei muribunzi pentru ca trecerea lor în nefiinţă să fie urmărită de camere de filmat este neobişnuit şi surprinzător. La proiecţia filmului va fi prezent şi regizorul Erőss László.

Scurtmetraje premiate la Cannes

Programul de vineri continuă  la ora 20:30 cu scurtmetraje produse de DUNA Műhely (Atelier DUNA) şi  Scurtmetraje maghiare de la MEDIAWAVE. Atelierul Duna a luat fiinţă în anul 1995 ca un atelier de creaţie a Televiziunii DUNA, cu scopul de a oferi şansă tinerilor cineaşti în a-şi realiza proiectele. La Cinema Arta va rula scurtmetrajul  “Vânt” (Szél)  de Iványi Marcell , film câştigătoru în anul 1996 al Premiului Palme d’or la Cannes, în categoria cel mai bun scurtmetraj. Filmul prezintă într-un cadru de 6 minute ceea ce nu vedem în fotografia alb-negru Trei femei, realizată în anul 1952 de către Lucienne Hervé. Urmează “După ploaie” (Eső után)  de Mészáros Péter,  povestea refugierii şi tristei reveniri. Filmul a obţinut în anul 2002 Premiul Palme d’or laCannes, la categoria cel mai bun scurtmetraj. Urmează “411-Z” de Erdélyi Dániel film prezent în 2008  la categoria de scurt-metraje la Cannes. Scurmetrajele continuă cu  “Istoria aviaţiei” (A repülés története)  de Kenyeres Bálint . Un grup la picnic, aşteptând să se facă ultima fotografie, dar cineva lipseşte…Filmul a câştigat în anul 2010 marele premiu la Festivalul de scurtmetraje de la Bucureşti.

Seara scurtmetrajelor va continua cu scurtmetraje câştigătoare la festivalul MEDIAWAVE. Vor rula producţiile  “Trei seminţe mici de chimion” ( Három pici köménymag) de Derdák Tamás Zoltán, videoclip  rezultatul în urma colaborării dintre Létra (Derdák Tamás Zoltán) şi Dudu (Horváth Dániel) începută la festivalul MEDIAWAVE în atelierele muzicale Passport Control, “Dipendenza” de Horváth-Molnár Panna & Zomborácz Virág, film de animaţie care povesteşte cu concizia unei balade povestea tragică a unei iubiri în triunghi într-o lume rece, bizară şi străină, dar şi plăcută prin suprarealismul şi grotescul său. Programul va continua cu “Film cu umbre” (Árnyékfilm) de Szabó Réka, film experimental de dans, alb-negru, “Iepurele şi Cerbul” (Nyuszi és Őz) de Vácz Péter, câştigător al  premiului publicului la festivalul internaţional de film de animaţie Anim’est 2013, Bucureşti. Seara se va încheia cu scurtmetrajele “My Name is Boffer Bings“de Csáki László şi , “Turist” (Turiszt)  de Szabó Szonja.

Documentare şi comedii

Sâmbătă, 22 februarie, ZFM programează începând cu ora 18:30 documentarul “Febra ricşelor”  (Riksa láz )  în regia lui Somogyvári Gergely. Un film sensibil de atmosferă, ce prezintă viaţa de zi cu zi a ricşarilor de pe străzile decăzute ale Amsterdamului; imagine actuală a emigraţiei est-vest: despre bani şi libertate, zile şi nopţi, muncă şi distracţie. Al doilea documentar al seriii de sâmbătă este “Janovics Jenő, un Pathé maghiar” (Janovics Jenő, a magyar Pathé)  în regia lui Zágoni Bálint. La începutul anilor 1910, filmul era mai degrabă o distracţie de bâlci, decât artă. Cel mai bun director şi regizor de teatru al epocii, Janovics Jenő fondează, spre uimirea tuturor, un cinematograf în teatrul de vară clujean, iar peste câţiva ani deschide un studio de film, numit Corvin Film. A regizat şi scris peste 30 de filme, majoritatea adaptări literare, totuşi ele marchează istoria filmului, iar cineastul a devenit cel mai bogat cetăţean al Clujului. În studiourile Corvin Film îşi încep cariera de cineast renumitul regizor şi producător de filme Sir Alexander Korda, precum şi câştigătorul premiului Oscar, Michael Curtiz. După războiul mondial, graţie importantei averi şi a influenţelor sale, Janovics investeşte sume imense pentru salvarea teatrului său, investiţii incomparabile în acea vreme chiar şi pentru zilele noastre.Documentarul este un tribut adus unui vizionar şi deschizător de drumuri pentru cinematografia din Transilvania.

Seara de sâmbătă programează începând cu ora 20: 30 comedia “Soţia, femeia, gagica” (Nejem, nőm, csajom)  în regia lui Szajki Péter. Patru femei, patru iubiri, patru relaţii într-un  film lejer, distractiv care ne oferă situaţii greşit înţelese şi răsturnări de situaţie pline de haz. Filmul, nerecomandat minorilor sub 16 ani a obţinut premiul special al juriului la  Festivalul Internaţional de Film „Love is Folly”,Varna,Bulgaria

Animaţie după opera lui Madách Imre

Programul din ultima zi este dedicat în mod deosebit liceenilor, studenţilor şi tinerilor în general, care nu ar trebui să rateze cele două proiecţii programate pe 23 februarie începând cu ora 17:00,  animaţia după capodopera lui Imre Madách, “Tragedia omului” şi filmul pentru adolescenţi “În numele lui Sherlock Holmes”. ”Tragedia omului” (Az ember tragédiája)  în regia lui Jankovics Marcell este un film de animaţie realizat după opera lui Madách Imre (scris în 1860). Opera lui Madách Imre este extrem de greu de dramatizat, fiind un text filozofic în versuri, cu un limbaj de un secol şi jumătate. Cu toate acestea Jankovics Marcell a reuşit să o transpună în desen. Pelicula ne oferă o expoziţie extraordinară, dar cu o minimă empatie, despre lupta crâncenă a omenirii. Filmul este deosebit şi prin faptul că cele 15 scene sunt realizat în 15 stiluri diferite de către Jankovics, reuşind astfel să invoce vizual, mai fidel şi mai profund, spiritul unor epoci. Ultima scenă este, poate nu întâmplător, cea mai personală, în care Jankovics actualizează istoria, referindu-se şi la secolele 20 şi 21, respectiv acordând câteva minute şi istoriei maghiarilor. El nu vrea să explice lumea mai bine decât a făcut-o Madách, totuşi varianta animată a operei “Tragedia omului” este o plecăciune demnă în faţa unei capodopere din literatură maghiară şi în faţa istoriei artelor universale. Filmul este nerecomandat minorilor sub 12 ani

Aventuri de vacanţă cu Sherlock Holmes

Filmul care va închide ediţia din acest an a Zilelor Filmului Maghiar de la Târgu Mureş este “În numele lui Sherlock Holmes” ( Sherlock Holmes nevében)în regia lui Bernáth Zsolt care va putea fi vizionat duminică, 23 februarie începând cu ora 20:30. Filmul  reînvie un gen uitat de către cineaştii maghiari, şi anume filmele pentru adolescenţi. Protagoniştii filmului sunt doi adolescenţi admiratori ai lui Sherlock Holmes, care-şi spun reciproc Holmes şi Watson, şi evident o fetiţă,Ica, într-o vacanţă de vară cu peripeţii ciudate. Acţiunea se desfăşoară într-un orăşel de provincie unde se întâmplă lucruri ciudate, iar adulţii nu observă nimic din toate acestea. Filmul are toate ingredientele unui film de aventură pentru adolescenţi. Cu toţii am fost copii, cu toţii am avut tendinţa să exagerăm marile aventuri din viaţa noastră.  Aşa se întâmplă şi cu protagoniştii filmului. E greu de spus, dacă povestea e adevărată sau o pură fantezie, dar are mai puţină importanţă decât orice poveste despre aventurile de vacanţă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE