Gheorghe Şincai, comemorat la Şincai Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 572 Vizualizări

Gheorghe Şincai, comemorat la Şincai

Devenit deja o tradiție, a V-a ediție a concursului interșcolar județean de istorie cu tema ”Viața, activitatea și opera lui Gheorghe Șincai” s-a desfășurat vineri, 7 martie, la Școala Gimnazială din comuna Șincai, în organizarea acestei școli, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local din localitate.

Concurs devenit tradiție

Un număr de nouă școli din județ – 20 de cadre didactice și 53 de elevi – au răspuns prezent la activitatea organizată exemplar de profesoara de istorie Monica Șamșudean alături de profesoara Maria Chiseliciuc, directoarea școlii, precum și de întregul colectiv al școlii ce a fost implicat în buna desfășurarea a activităților. Se cuvine menționat faptul că organizatorii concursului au agrementat această activitate și cu un reușit program artistic ce a cuprins cântece, precum și o piesă de teatru ce s-a dorit și a reușit să redea foarte sugestiv tumultoasa viață a marelui cărturar iluminist. ”Continuăm o tradiție începută acum cinci ani cu mult entuziasm, dar asumată și ca o obligație morală față de personalitatea marcantă, complexă și plurivalentă a celui comemorat astăzi, Gheorghe Șincai, personalitate care prin viața, activitatea și opera sa a marcat în mod decisiv acest spațiu, dar și o epocă istorică. Consider că indiferent cine vor fi elevii care se vor situa pe primele locuri la acest concurs, câștigători vom fi de fapt cu toții, cei prezenți azi aici”, ne-a declarat profesoara de istorie Monica Șamșudean, organizatoarea acestui concurs.

Implicată alături de colectivul pe care-l conduce în buna desfășurare a activității de la Școala Gimnazială din Șincai, profesoara Maria Chiseliciuc, directoarea școlii, a declarat că ”Este o activitate care ne onorează și ne-am străduit să o oraganizăm la fel de bine – dacă nu chiar mai bine – ca și în ceilalți ani. După cum ați putut observa suntem în șantier pentru că ne extindem spațiul, noi fiind acum în plină construcție a unei grădinițe chiar în incinta școlii. Numărul de elevi în creștere ne-a obligat să demarăm această construcție și ne-am bucurat că am putut găsi sursele de finanțare a acestei construcții. Chiar și în aceste condiții de șantier în lucru, noi sperăm că participanții la concursul de astăzi se vor simți bine.”

Un om care a marcat o epocă

Istoric, filolog, traducător și scriitor, mureșeanul Gheorghe Șincai (1754-1816), a fost alături de Samuil Micu, Petru Maior și Ion Budai Deleanu, unul dintre iluștri reprezentanți ai Școlii Ardelene – importantă mișcare culturală generată de unirea cu Roma a unei părți din clerul ortodox al românilor transilvăneni – care suținea ideea potrivit căreia românii din Transivania sunt descendenții direcți ai coloniștilor romani din Dacia. Pe lângă munca prodigioasă depusă în scopul luminării maselor – a întemeiat peste 300 de școli confesionale greco-catolice – Gheorghe Șincai a tradus și a elaborat manuale fundamentale, precum: Abecedarul, Gramatica, Aritmetica, Catehismul, precum și Hronica românilor și a mai mutor neamuri, lucrarea sa fundamentală. Gheorghe Șincai a fost un spirit iluminist, animat de un profund spirit de toleranță, dar mai presus de toate, a fost un român vizionar și un ctitor al școlii românești moderne.

Școli participante, număr de elevi, profesori îndrumători și coordonatori:

– Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” din Târgu-Mureș, 6 elevi, Dorina Suciu și Adela Butiurcă profesoare coordonatoare;

– Școala Gimnazială ”Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș, 4 elevi, Nicolae Balint profesor coordonator;

– Școala Gimnazială din Sânpaul, 5 elevi, Alina Ionescu profesoară coordonatoare;

– Școala Gimnazială din Sânpetru de Câmpie, 6 elevi, Remus Iepure profesor coordonator;

– Școala Gimnazială din Fânațele Bandului, 6 elevi, Luminița Neacșu profesoară coordonatoare;

– Școala Gimnazială din Crăiești, 5 elevi, Dana Ruța profesoară coordonatoare;

– Școala Gimnazială din Tirimia, 6 elevi, Rodica Farkas și Arizer Laszlo profesori coordonatori;

– Școala Gimnazială din Pogăceaua, 5 elevi, Gheorghe Mateș profesor coordonator;

– Școala Gimnazială din Șincai (școala organizatoare), 10 elevi, Monica Șamșudean profesoaă coordonatoare.

Nicolae BALINT

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE