2013, spectacol jucat cu succes la Teatrul Naţional Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 586 Vizualizări

2013, spectacol jucat cu succes la Teatrul Naţional

La preluarea mandatului de manager general al Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, Gáspárik Attila preciza: “Vrem să construim un teatru de 3D. 3D adică: Dialog, Deschidere, Dinamism. Un teatru bazat pe multiculturalitate şi dialog inter-cultural, deschidere europeană şi adecvare la noile realităţi româneşti, dar conectat la realitatea lumii largi. Un teatru unde domină creativitatea, spectatorul este respectat, ierarhizările se fac pe rezultate. Un teatru care readuce publicul în săli şi nu face compromisuri pe seama artei. Un management care asigură personalul calificat, conduită ireproşabilă. Un teatru 3D care are toate dimensiunile unui Teatru Naţional al secolului XXI”…

Reintegrarea în sânul comunităţii

Din toamna lui 2011 lucrurile au început să mergă tot mai bine pentru Naţionalul târgumureşean, dovadă stă raportul de activitate al directorului instituţiei pe anul 2013, an care continuă trendul ascendent al principalei instituţii teatrale din judeţ. „După o lungă perioadă de absenţă din viaţa publică a oraşului, am considerat ca fiind o prioritate reintegrarea acestei instituţii de cultură în sânul comunităţii din care face parte, printr-un riguros program artistic precum şi prin redeschiderea căilor de acces spre clădire – la propriu şi la figurat. Ne-am propus să readucem publicul în Teatru, dar mai ales ne-am propus să aducem în sălile de spectacole acele categorii socio-culturale care nu a frecventat niciodată Teatrul nostru. Am demarat acest proces de durată încă din 2012, iar rezultatele nu au întârziat să apară deja în 2013”, a precizat directorul Naţionalului.

Venituri în creştere

Aspectele pozitive ale activităţii Naţionalului sunt reliefate în raport prin relaţile constructive cu autorităţile locale, Consiliul Judeţean şi Primăria, dar şi cu alte instituţii publice: universităţi, şcoli, sindicate, asociaţii, etc. Un rol important l-a reprezentat comunicarea permanentă cu tinerii voluntari, relaţionarea permanentă cu alte teatre dinţarăşi din străinătate şi nu în ultimul rând atitudinea pozitivă din mass media, locală şi de specialitate reflectată în sutele de articole şi emisiuni despre activitatea Naţionalului. Nu face excepţie nici relaţia cu publicul spectator, reliefată în veniturile realizate în anul trecut. Grăitor în ce priveşte evoluţia ascendentă a Naţionalului este dată de veniturile totale din bilete care au crescut cu 40,56% comparativ cu anul 2010, iar veniturile proprii cu 100,97% raportat la acelaşi an, cea mai mare creştere înregistrându-se la Compania “Liviu Rebreanu” al cărei public a crescut cu 79%.

Sistem de supratitrare a tuturor spectacolelor

Potrivit lui Gasparik Attila, printre ţintele Naţionalului în 2013 a fost şi implementarea unei concepţii artistice care să justifice angajarea instituţiei pe orbita culturală a teatrelor naţionale a reprezentat una din preocupările noastre stringente pe parcursul anului 2013. “Un prim pas a fost ridicarea barierelor lingvistice ale spectacolelor noastre prin  implementarea unui sistem de supratitrare a tuturor spectacolelor. Pe lângă această deschidere lingvistică am considerat că, pe lângă reinterpretarea marilor clasici, trebuie să punem în valoare dramaturgia contemporană – ea fiind cea mai aproape de spiritul vremurilor în care trăim. Am invitat tineri regizori, scenografi, actori, care s-au exprimat în limbajul noii generaţii de Teatru, îmbogăţind oferta artistică şi deschizând porţile spre publicul tânăr al oraşului nostru”, a afirmat Gasparik Attila.

Numărul de spectatori, în creştere

Potrivit raportului, în anul 2013 Teatrul Naţional Târgu-Mureş a avut 45.313 de spectatori la sediu (35,44% din populaţia oraşului) şi 9.805 de spectatori în deplasare (în judeţ, înţarăşi străinătate), totalizând un număr de 55.118 de spectatori pe anul de raportare. Totalul biletelor vândute la spectacole prin serviciul online www.biletmaster.ro pe anul 2013 a fost  de 37.863, ceea ce înseamnă că 78,88% din estimarea numărul de bilete vândute (48.000) a fost îndeplinită. Numărul total de spectatori la sediu pe anul 2013 (45.313 de persoane) este cu 9,58% mai puţin de cel estimat, dar în total (cu deplasări) este mai mare cu 7.118 de persoane decât numărul total spectatorilor estimaţi pe 2013.

Premierele anului 2013

Anul trecut a consemnat zece premiere la Compania “Liviu Rebreanu”, din care trei premiere naţionale (”În carne vie” de Rajiv Joseph, regizor Alina Nelega, ”Contra iubirii” de Esteve Soler, regia Radu Nica şi ”Camera 701” de Elise Wilk, regia Rareş Budileanu) şi trei premiere absolute (”Poveste irlandeză” de şi regizată de Oana Leahu, ”Punct triplu”de Bogdan Georgescu şi ”Suntem praf de stele”/Csillagporból lettünk/We are made of stardust” de Scott Johnson). Un număr de nouă premiere au avut loc la Compania “Tompa Miklós”, din care două premiere naţionale (”Csontváry” de György Kovásznai în regia lui István Kövesdy şi ”Mester” de János Kemény, în regia lui Csaba László) precum şi o premieră absolută, un text nou montat pe scena Teatrului Naţional Târgu-Mureş, piesa ”Desigur, draga mea!” de Csaba Székely în regia lui Sebestyén Aba. Repertoriul Teatrului Naţional Târgu-Mureş în anul 2013 a cuprins  238 titluri cu premierele între 2008 şi 2013. În sălile de spectacole ale Teatrului Naţional Târgu-Mureş s-a jucat un număr de 266 spectacole din producţiile proprii.

Reabilitări la clădirea teatrului

În ce priveşte lucrările de reabilitare ale teatrului înaintea începerii stagiunii 2013/2014, a fost efectuată o curăţenie generală de vară în cadrul căreia candelabrul în Sala Mare al Teatrului Naţional a fost reabilitat, iar cablurile de susţinere au fost întărite pentru siguranţa spectatorilor. De asemenea, scena mare a fost dezinfectată, raşchetată, curăţată şi revopsită cu vopsea clor cu cauciuc pentru trafic mare, iar pentru o mai bună funcţionare reflectoarele au fost curăţate şi reabilitate.

Ţinte propuse pentru 2014

Pentru anul 2014, conducerea Naţionalului îşi propune ca obiective principale stabilizarea rezultatelor obţinute, creşterea vizibilităţii pe plan naţional şi internaţional, stabilirea legăturilor cu alte teatre din străinătate,  realizarea cercetărilor de piaţă, îmbunătăţirea spaţiilor de joc şi digitalizarea archivei.

Puncte tari ale Naţionalului în 2013

– Existenţa prin tradiţie a două  companii cu actori profesionişti;

– Concepţie artistică clară;

– Colaborarea exemplară între cele două companii;

– Departamente specializate profesionist în deservirea scenei;

– Strategie performantă de comunicare;

– Relaţie bună cu presa locală şi naţională;

– Specificul de interculturalitate, unic în România;

– Experienţa şi devotamentul echipei de voluntari;

– Experienţa şi pregătirea muncitorilor de la ateliere;

– Imagine bună;

– Posibilitatea de a lucra cu regizori de marcă.

Puncte slabe ale Naţionalului în 2013

– Întârzierea cunoaşterii bugetului anului 2013;

– Starea clădirii (lucrări nefinalizate: cortina de fier blocată, lifturi stricate;

– Sala Parking (Underground) nefinalizată;

– Dotări tehnice în curs de adecvare la standardele unui teatru naţional;

– Salarii mici;

– Lipsa unei organizări eficiente a activităţii atelierelor;

– Lipsa unei modalităţi de motivare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE