Home / Invatamant / FOTO: Studenţii UPM, cei mai buni pledanţi din România

FOTO: Studenţii UPM, cei mai buni pledanţi din România

Echipele Universităţii „Petru Maior” (UPM) Târgu-Mureş, W 124 respectiv Filii Jus, s-au clasat pe primele două locuri ale concursului de pledoarii pe tema drepturilor omului „Fiat Justitia”, competiţie găzduită de Curtea de Apel din Târgu-Mureş între 22 şi 23 martie.

Finală „fratricidă”

Finala a avut loc duminică, 23 martie, şi a fost câştigată de echipa W 124, alcătuită din Hilda Şumălan (studentă în anul III) şi Robert Gilyen (student în anul IV). Pe locul secund s-a situat echipa Filii Jus, care a avut următoarea componenţă: Kinga Ţiriec (studentă în anul II), Carmen Stan (studentă în anul II) şi Răzvan Moldovan (student în anul IV).Hilda Şumălan, pledoarie câştigătoare

De asemenea, organizatorii au acordat diplome de participare tuturor studenţilor din cele nouă echipe, dar şi câteva distincţii speciale: diploma de onoare lui Mihai Şandru, diploma pentru cele mai bune memorii echipelor Viribus Unitis şi Ex Ossibus Ultor din Piteşti, precum şi diploma pentru cea mai bună pledoarie pentru sibianca Adelina Blaju şi Hilda Şumălan. „Mulţumesc juriului pentru premiul acordat şi pentru cuvintele de laudă, pentru faptul că aţi remarcat evoluţia mea şi pentru că aţi contribuit la eveniment”, a afirmat Hilda Şumălan, după primirea premiului pentru cea mai bună pledoarie.

Juriu de top

Evoluţia finaliştilor a fost evaluată de un juriu competent, alcătuit din Irina Alexe – director adjunct în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Mihai Şandru – reprezentant al Academiei Române, Mihaela Vasiescu – judecător la Curtea de Apel Târgu-Mureş, Andrei Palade – câştigător a numeroase competiţii internaţionale de pledoarii, Leda Panaiot – consilier juridic, Daniel Vale – procuror şi Liviu Pancu – actor şi regizor. „M-am bucurat că aţi fost logici în argumentare şi că v-aţi susţinut excelent argumentele”, a afirmat Irina Alexe. „Ca şi anul trecut, pledoariile din acest an vor fi publicate la Editura Universitară”, a menţionat Mihai Şandru. „Felicit ambele echipe pentru efortul depus şi pentru susţinerile din faţa Curţii”, a transmis Mihaela Vasiescu. „Am avut pledanţi foarte buni”, a fost una din concluziile lui Andrei Palade, care le-a spus finaliştilor punctele slabe, respectiv bune ale prestaţiilor lor. „Am văzut stiluri diferite de pledoarii, dar în primul rând am văzut foarte mult potenţial la participanţi”, a mărturisit Leda Panaiot. „Transmit felicitari atât celor care au participat în finală, cât şi celor care au participat sâmbătă la concurs, câştigătorii acestui concurs sunt în egală măsură toţi finaliştii şi cei care au participat”, a spus Daniel Vale. „Nu ca psiholog am venit aici, şi nici ca artist, ci ca un om care a pus întrebări şi a căutat o anumită logică şi v-am pus în anumite ipostaze astfel încât să fiţi odată conştienţi de puterea voastră şi în al doilea rând să nu vă pierdeţi în faţa argumentelor”, s-a adresat studenţilor Liviu Pancu.

„Legea bazată pe raţiune aduce fericerea în Cetate”

Participanţii au fost felicitaţi de conf. univ. dr. Ştefan Daniel, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul UPM Târgu-Mureş. „Ziua de azi a adus o experienţă suplimentară pentru studenţii care au participat şi contribuie la ceea ce Aristotel spunea că legea bazată pe raţiune aduce fericerea în Cetate. Exerciţiul raţiunii de astăzi, aşa cum am văzut şi din perspectiva juriului, ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestei săptâmâni contribuie, sunt sigur, la obţinerea unor specialişti în ştiinţe juridice”, a precizat prodecanul.
Totodată, conf. univ. dr. Ştefan Daniel l-a felicitat şi pe „omul din umbra” competiţiei, dr. Nicolae Ploeşteanu, „un om cu inimă mare”, pentru profesionalismul şi dedicarea cu care pregăteşte generaţii întregi de studenţi la diverse concursuri de pledoarii.

Organizare ireproşabilă

Ajuns la ediţia a zecea, concursul „Fiat Justitia” a fost organizat de Cercul de drept „Ius Iuventutius” din cadrul UPM Târgu-Mureş. „S-au înscris zece echipe, dintre care s-au prezentat nouă: cinci din partea Universităţii „Petru Maior”, două de la Piteşti şi câte una din Sibiu şi Alba Iulia”, a precizat Iulia David, organizator. „Sper că ediţia a zecea a concursului „Fiat Justitia” a fost o experienţă minunată pentru participanţi, dar şi pentru judecători şi organizatori. Felicit, în numele echipei de organizare, toţi participanţii la concurs”, a completat Iulia David.
Totodată, Raul Miron, membru al comitetului de organizare, a transmis mulţumiri tuturor partenerilor ediţiei din acest an, precum şi colegilor care şi-au adus aportul la reuşita evenimentului: Iulia David, Diana Chibulcutean, Nicoleta Ormenişan, Ioana Precup, Teodora Grama, Mădălina Pop, Antonia Crişan, Andrada Costea, Alina Ojog şi Luminiţa Gabura.

[zizigallery id=1140]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Alexandru Ceușianu”, gata să-și reprimească elevii

Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din Reghin este gata să-și întâmpine elevii de clasa a VIII-a …