Home / Politic / Borbely Laszlo, capabilitate sporită pentru activitatea militară

Borbely Laszlo, capabilitate sporită pentru activitatea militară

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că va propune marţi, în declaraţia comună a celor două camere ale Parlamentului, la şedinţa solemnă cu ocazia împlinirii a 10 ani de la intrarea în NATO, să fie inclusă şi o frază referitoare la o capabilitate sporită pentru România în privinţa activităţii militare.

Este foarte importantă prevenirea unor asemenea episoade

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely, a spus că în urma unor discuţii purtate la Bruxelles, NATO şi UE vor analiza cele întâmplate în Ucraina. Acesta a mai spus că la şedinţa solemnă a Parlamentului va dori să includă o frază referitoare la o capabilitate sporită pentru România în privinţa activităţii militare. „Am fost la Bruxelles într-o delegaţie parlamentară la sediul NATO. Au fost două zile foarte interesante  şi instructive din toate punctele de vedere, pentru că în momentul de faţă cred că am intrat într-o nouă etapă în ceea ce priveşte atitudinea NATO, a Uniunii Europene faţă de evenimentele din Crimeea, din Ucraina, care sunt fără precedent. NATO şi UE vor trebui să analizeze poziţia lor faţă de cele întâmplate. Am discutat cu înalţi funcţionari ai NATO, am avut plăcerea să o întâlnesc şi pe purtătoarea de cuvânt a NATO, care este româncă. Din discuţiile purtate am tras câteva concluzii.  Rusia nu a ţinut cont de niciun tratat internaţional, nici de cele două documente fondatoare care le-a semnat cu NATO. România trebuie mai activă. Sunt câteva ţări mai expuse, e vorba de Polonia, de ţările baltice şi de România care este graniţa estică a NATO şi a UE. În acest sens, din informaţiile pe care le-am primit va fi o întâlnire şi la nivelul NATO, al miniştrilor de externe săptămâna viitoare, în care ei vor începe să pregătească în alt mod decât până acum Summit-ul din toamna acestui an, din septembrie, din Marea Britanie. Altele sunt coordonatele problemei. Nu speriem pe nimeni şi pot să afirm că în momentul de faţă nu există un pericol pentru  România, deci nu avem de ce să ne temem, dar din punct de vedere geopolitic NATO trebuie să analizeze dacă se vor mai ivi asemenea situaţii, cum reacţionează şi e foarte importantă prevenirea unor asemenea episoade. Marţi o să avem o şedinţă solemnă a Parlamentului  pentru că acum 10 ani a fost admisă România în NATO şi cu această ocazie vom avea o declaraţie comună a celor două camere. Voi avea o propunere de o frază, în care voi cere o capabilitate sporită pentru România a ceea ce înseamnă activitate militară. Nu sunt expert, dar din discuţiile pe care le-am avut şi pe mine m-a surprins numărul mare de militari români care au servit în operaţiuni în ultimii 10 ani, 40.000, ca şi procent sunt primii din centrul şi estul Europei, care au primit o specializare unică. Sunt foarte bine pregătiţi şi ar fi păcat să nu folosim această specializare. Se face acest inventar şi împreună cu NATO probabil vom putea să folosim aceşti militari. Va trebui să analizăm ce avem noi, un bun câştigat, şi nu trebuie să vină alţii să stea aici, pe teritoriul României”, a precizat Laszlo Borbely.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ministrul Sănătății, desființat de deputatul Corneliu Florin Buicu

Deputatul social-democrat de Mureș Corneliu Florin Buicu, care deține funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru …