Prietenie româno-germană la Pohlheim cu oaspeţi din Reghin şi Târnăveni Eveniment
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 266 Vizualizări

Prietenie româno-germană la Pohlheim cu oaspeţi din Reghin şi Târnăveni

La finele lunii martie  o delegaţie a Forumului Democrat German din Reghin, în frunte cu părintele paroh Johann Zey, a fost oaspetele localităţii germane Polheim graţie invitaţiei Fundaţiei  “Rumänienhilfe Pohlheim” ,condusă de  preşedintele Friedhelm Rüb,  societate de caritate care desfăşoară o activitate constantă în Transilvania începând din 1991,.

“Avem un parteneriat cu localitatea germană Polheim, lângă  Giessen unde  există Fundaţia Rumänienhilfe care  vin de repetate rânduri în zona noastră. Preşedintele fundaţiei, Friedhelm Rüb este şi teolog, şi de fiecare dată când vine la noi ţine şi predica. În timp s-a format o prietenie şi un parteneriat între parohia noastră şi dânşii. La finele lunii martie  au organizat o serbare translivăneană în localitatea lor pentru a mulţumii donatorilor şi susţinătorilor lor pentru ajutorul acordat fundaţiei timp de 23 de ani”, ne-a declarat părintele paroh Johann Zey.

Vizită la Parlamentului Landului Hessen

Vizita delegaţiei saşilor reghineni în Germania a cuprins şi o vizită preşedintelui Parlamentului landului Hessen, precum şi un program artistic oferit gazdelor din Pohlheim în cadrul unei seri transilvănene. “În ziua de vineri, 28 martie, am fost la Wiessbaden la autorităţile de acolo, unde am am avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului landului Hessen, Norbert Kartmann. Domnia sa este originar din România, părinţii săi fiind din localitatea Aţel, de lângă Mediaş. Ne-a primit la dânsul, a fost foarte prietenos cu noi şi s-a bucurat de vizita noastră. Este un om foarte deschis, ne-a povestit despre relaţiile sale cu România, cu localitatea de origine Aţel,  unde există un azil de bătrâni pe care-l finanţează şi sprijină. La  seara  transilvăneană, cum a fost ea denumită, organizată de gazdele din Pohlheim  am fost prezenţi  cu grupele  de dansuri ale Forumului Democrat German din Reghin, care  au avut câteva  momente de dansuri populare. La această  “Seară transilvăneană” au onorat cu prezenţa oficialităţile din Polheim, viceprimarul localităţii şi alte oficialităţi. Programul artistic al grupelor  de dans ale  Forumului German din Reghin a fost foarte bine primit de către publicul prezent, sute de persoane au aplaudat momentul lor artistic. Suntem în relaţii foarte bune cu această fundaţie, de fiecare dată când vin în România  ne vizitează şi aşa vom continua pe mai departe. Este un parteneriat frumos care sperăm să-l continuăm şi chiar să-l dezvoltăm”, a precizat părintele Johann Zey.

Bucurie şi mândrie

Entuziasmul a cuprins şi membrii grupului reghinean, care au simţit şi transmis la rândul lor  sincera bucurie de a fi prezenţi în mijlocul gazdelor din Polheim prin dans, bucurie şi nu în ultimul rând mândrie. “Am avut ocazia să demonstrăm nemţilor că suntem oameni,  să le schimbăm părerea despre români. În al doilea rând, am fost trataţi regeste de catre cei de la Rumänienhilfe. În cadrul “Serii transilvănene” , dupa micul discurs ţinut de domnul Rüb, a fost intonat prima dată imnul României, urmat de cel al Uniunii Europene şi cel al Germaniei, lucru care  care pentru mine a fost  de neuitat. Acum ştiu cum se poate simţi un român la Jocurile Olimpice când câştigă medalia de aur, la fel m-am simţit şi eu. Am fost prezenţi cu  două grupe de dans,  cei tineri şi cei „veterani”. Copiii au dansat prima dată, şi emoţiile erau vizibile pe ei, transmisă nouă, tuturor, fapt pentru care  le-am ţinut pumnii si cele patru dansuri le-au ieşit minunat. Noi, grupa mai mare  am încheiat „Seara transilvaneana”. Cu totii cred,  am simţit că putem schimba ceva, şi chiar am schimbat, dovadă fiind valul de aplauze la sfârşitul dansului”, a spus Diana Ilişiu, membru în cadrul grupei de dans a Forumului Democrat German din Reghin.

Oaspeţi din Târnăveni la Polheim

Alături de delegaţia din Reghin, la Polheim au mai fost prezenţi şi oaspeţi de la Târnăveni, oraş cu puternice legături cu Fundaţiei Rumänienhilfe, delegaţia oraşului fiind reprezentată de primarul Sorin Megheşan şi Dr. Barmou Mohamed-Kheir, directorul  Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu”.  “Această prezenţă a noastră, a mea şi a primarului Sorin Megheşan a cuprins şi vizitarea Spitalului din Polheim. Dorinţa noastră este să punem bazele unei relaţii de înfrăţire între spitalul din Târnăveni şi cel din Polheim pentru  atragere de fonduri europene, Cu cât sunt spitalele înfrăţite, în Uniunea Europeană se pot abţine aceşti bani europeni. Asta este intenţia noastră, lucru care este realizabil, având şi sprijinul primarului, care a fost şi el prezent în Germania. Municipiul Târnăveni are o foarte bună legătură cu Fundaţia Rumänienhilfe. Avem aici la Târnăveni o asociaţie, “Marga” care se ocopă cu asistenţă socială pentru persoane vârstnice imobilizate la pat care au o legătură cu fundaţia din Germania încă din anii 90. Această colaborare cu Fundaţia Rumänienhilfe Polheim aduce un plus spitalului nostru. De când am venit la spital, deja  două tiruri, două transporturi au venit la noi din partea fundaţiei din Germania. Sperăm ca această bună colaborare să continuie. În anii trecuţi au fost trimişi doctori de la noi la Spitalul din Polheim pentru un schimb de experienţă. Am vizitat acest spital şi pot spune că este unul extraordinar. Practic nu am cuvinte, am rămas extrem de plăcut impresionat de tot ce am văzut acolo. Mulţumesc gazdelor din Polheim pentru primirea făcută pe întreg sejurul, toate cheltuielile fiind suportate de dânşii, doar transportul l-am plătit noi, fapt pentru care  le mulţumesc din suflet pe această cale”, a spus Dr. Barmou Mohamed-Kheir.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE