Creativitatea şi inovaţia în educaţie în dezbatere la Târgu Mureş Interviu
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 227 Vizualizări

Creativitatea şi inovaţia în educaţie în dezbatere la Târgu Mureş

În perioada 5-7 mai la Târgu Mureş va avea loc ediţia a treia a conferinţei internaţionale „Creativitate si inovatie in educatie” în organizarea Casei Corpului Didactic Mureş, cu sprijinul Universităţilor „Petru Maior” din Târgu Mureş, „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş. O incursiunea în ediţia din acest an ne-a fost făcută de către drd. Felicia Stela Ionescu, profesor-metodist, Casa Corpului Didactic Mureş, coordonatorul proiectului.

Reporter : Cum a luat naştere acest proiect ?

Felicia Stela Ionescu : În 2012, CCD Mureş a avut iniţiativa organizării unui simpozion în cadrul căruia să se prezinte lucrări ale cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. Pentru că iniţiativa a avut succes, colectivul nostru, susţinut şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, a creat din această manifestare ştiinţifică o tradiţie, îmbogăţită de la an la an cu elemente noi, prin care să fie atrase şi încurajate în activităţi de cercetare cât mai mulţi educatori, în dezideratul formării lor profesionale continue. De fapt, aceasta este şi una din misiunile instituţiei organizatoare, să ofere cadrelor didactice contextul potrivit sporirii experienţei profesionale.

Rep.: Care a fost motivaţia organizării lui ?

F. S. I.:  Considerăm, şi folosind pluralul îi înţelegem aici pe toţi colegii noştri din echipa de organizare, că evenimentele de valoare trebuie susţinute şi repetate, experienţele de succes trebuie împărtăşite şi promovate, pentru că numai aşa ele vor fi exemple pentru generaţiile tinere. Iar dacă evenimentele de acest gen reuşesc să reunească oameni din comunităţi educaţionale diferite, cu nivele diferite de abordare, până la urmă câştigul va fi nu doar al celor care participă direct la acestea, ci, în mod firesc, al celor cu care lucrăm noi, dascălii, al copiilor, elevilor, studenţilor, părinţilor. Colectivul nostru, al Casei Corpului Didactic Mureş, având alături I.Ş.J. Mureş, a lansat, de fapt, de doi ani încoace, parteneriate solide cu universităţi şi instituţii de cultură mureşene, sau din ţară, urmărind să răspundă, prin acţiunile organizate într-un asemenea context lărgit, aspiraţiilor spre înaltă calitate în tot ce înseamnă viaţa profesională a dascălilor mureşeni. N-ar fi prima dată când comunitatea mureşeană, prin oamenii şi instituţiile ei, devine un punct de atracţie pentru concetăţeni, fie ei co-naţionali sau buni vecini.

Rep.: Ce aduce inedit ediţia din acest an a conferinţei ?

F. S. I.: Ediţia a treia a Conferinţei „Creativitate şi inovaţie în educaţie” este îmbogăţită prin cel puţin 5 elemente inedite. Dacă la prima ediţie organizarea acţiunii a fost realizată doar de colectivele CCD Mureş şi I.Ş.J. Mureş, iar la a doua ni s-a alăturat ca partener Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş, de data aceasta manifestarea noastră ştiinţifică se desfăşoară graţie colaborării cu trei universităţi de prestigiu din regiune, cu care Casa Corpului Didactic a încheiat încă din toamna anului 2012 acorduri de parteneriat: Universitatea „Petru Maior” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, în special Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Extensia Târgu-Mureş. Apoi, investiţia eforturilor noastre a depăşit forma de simplu simpozion judeţean (2012) şi simpozion cu participare interjudeţeană (2013), devenind o conferinţă, mai mult, conferinţă cu participare internaţională, având în vedere că s-au înscris cu lucrări şi colegi de-ai noştri din Bucureşti, din 10 alte judeţe, din Republica Moldova şi din Ungaria. Al treia noutate a Conferinţei o constituie numărul evident sporit de lucrări înscrise: ediţia I – 61 de lucrări, ediţia a II-a – 159 de lucrări, iar în acest an am înregistrat nu mai puţin de 173 de lucrări şi comunicări ştiinţifice în secţiuni, cărora li se adaugă 11 prelegeri academice în plen. Acesta reprezintă al patrulea element inedit al ediţiei, anume faptul că, alături de profesorii din învăţământul preuniversitar care vin să realizeze un nou exerciţiu de comunicare ştiinţifică, avem onoarea de a ni se împărtăşi un tezaur academic de experienţă, venit din partea a peste 40 de cadre didactice universitare, provenind nu numai din cele trei universităţi partenere, ci şi din alte medii academice, româneşti şi moldoveneşti. Al cincilea, dar nu şi ultimul element inedit, ci doar al cincilea din cele mai importante, este faptul că am obţinut colaborarea unei edituri clujene de prestigiu, Editura EIKON, prin implicarea căreia volumul tipărit al lucrărilor conferinţei va putea fi lansat în chiar prima zi, la deschiderea festivă. De altfel, în premieră, lucrările înscrise vor putea fi accesate şi citite pe site-ul Casei Corpului Didactic Mureş, în numărul 9 al Revistei online „Educaţie şi cultură”, încă din zilele premergătoare Conferinţei.

Rep.: Ce va cuprinde conferinţa din acest an ?

F. S. I.: Pregătirea Conferinţei CIE 2014 a început deja de câteva luni, echipa de organizare s-a gândit să grupeze lucrările înscrise într-un număr de 11 secţiuni pe domenii şi discipline de studiu. În programul nostru, desfăşurat pe parcursul a 3 zile (5-7 mai 2014), am prevăzut o festivitate de deschidere, pe care, deja prin tradiţie, o găzduieşte principalul nostru partener – Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş, în Aula Magna. Ne dorim ca participarea colegilor noştri să nu fie rezervată datorită orarului şcolar, de aceea am programat activităţile în ore ale după-amiezii, majoritatea secţiunilor începând la orele 14.00. Înainte de audierea în plen a unui număr de 11 prelegeri academice, cu note în special metodologice, potrivite pentru toate domeniile de specializare, vom face lansarea volumului conferinţei şi vom vizita împreună o expoziţie care se anunţă de pe acum a fi interesantă, sub genericul „Reviste pedagogice mureşene în secolul XX”. Ziua a doua va fi dedicată susţinerii lucrărilor, pe cele 11 secţiuni, activitatea desfăşurându-se de astă dată în două locaţii universitare, gestionate atât de Universitatea „Petru Maior” cât şi de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. În cea de-a treia zi preconizăm o dezbatere finală, realizată de colectivele de organizatori, în perspectiva unei noi valorificări editoriale a lucrărilor înscrise şi prezentate şi a prefigurării ediţiei viitoare.

Rep.. Cine vor fi protagoniştii conferinţei din acest an ?

F. S. I. : Conferinţa se adresează cadrelor didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar – preşcolar, primar, gimnazial, liceal, învăţământ special, profesori documentarişti, bibliotecari, psihologi, consilieri şcolari, consilieri educativi şi are ca obiectiv promovarea demersului didactic creativ, inovativ ca expresie a activităţii de formare continuă şi a dezvoltării profesionale. S-au înscris cu lucrări, fie ca autor unic, fie în colaborare, peste 130 de colegi din mediul preuniversitar. Spre marea noastră bucurie, ca şi în anul anterior, şi-au anunţat prezenţa în mijlocul nostru aproximativ 40 de cadre didactice universitare, dintre care o parte sunt invitate în calitate de moderatori ai lucrărilor pe secţiuni. De menţionat că unii dintre dumnealor vor avea şi prezentări cu caracter demonstrativ, exemplificator pentru participanţi. Din grupurile de moderatori sunt nelipsiţi colegii noştri inspectori şcolari, întreaga organizare a evenimentului fiind, de fapt, realizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş. Iar pentru alocuţiunile de deschidere suntem deja onoraţi să avem confirmarea reprezentării la cel mai înalt nivel a celor cinci instituţii colaboratoare. Vom invita şi oaspeţi de seamă din comunitatea mureşeană, din administraţia locală şi din cadrul forurilor noastre superioare. Contăm şi pe prezenţa dumneavoastră, a jurnaliştilor şi vă mulţumim de pe acum că acordaţi atenţie acestui eveniment de anvergură, prin care judeţul nostru îşi poate marca din nou, cu succes, spiritualitatea înaltă. De asemenea, ne vor fi alături reprezentanţii editurii universităţii-gazdă şi cei ai editurii clujene care şi-a asumat în acest an imprimarea volumului nostru de lucrări ştiinţifice, completând programul nostru şi cu o serie de standuri şi lansări de carte academică utilă cadrelor didactice din mediul preuniversitar. Un element demn de notat este că, în acest an, se vor afla printre noi şi 50 de musafiri, cadre didactice de grade profesionale diferite, din Chişinău, Republica Moldova şi un musafir din Budapesta, Ungaria, colegi care şi-au manifestat dorinţa de a asista la prezentări, aproape un sfert dintre dumnealor având şi lucrări ştiinţifice înscrise, fie în plen, fie în secţiuni. De altfel, lista completă a tuturor participanţilor şi a invitaţilor poate fi consultată la adresa www.ccdmures.ro.

Rep.: Ce îşi propune conferinţa din acest an ?

F. S. I.. Obiectivul iniţial stabilit pentru această acţiune a rămas, în mare, acelaşi. Ne dorim promovarea demersului didactic creativ, inovativ ca expresie a activităţii de formare continuă şi a dezvoltării profesionale. Ne dorim prezentarea, în faţa unui public avizat, a exemplelor de bune practici preuniversitare şi a subiectelor noastre de studiu şi cercetare, mai ales că multe dintre lucrări sunt rezultatul unor studii masterale, doctorale, sau pentru obţinerea gradelor didactice, ale colegilor noştri din mediul preuniversitar. Îi avem alături pe colegii inspectori şcolari, prin implicarea cărora dezbaterile pot primi orientarea metodologică de actualitate, necesară. Cel mai important ţel al nostru este, însă, de astă dată, să oferim colegilor care au părăsit de multă vreme amfiteatrele universitare şi lucrează în instituţiile de învăţământ preuniversitar, ocazia de a îşi re-construi atmosfera academică, de emulaţie şi efervescenţă intelectuală, culturală şi spirituală, necesară formării continue de calitate, în prezenţa distinşilor lectori, conferenţiari şi profesori universitari, pe care vor avea onorantul prilej să îi audieze şi ale căror aprecieri le vor putea primi apoi, în mod direct.

Rep.. Ce speraţi de la ediţia din acest an ?

F. S. I.: Sperăm, simplu, ca toţi participanţii să se simtă valorizaţi, respectaţi, să fie plăcut impresionaţi de informaţiile ştiinţifice pe care le vor recepta… Sperăm să putem crea un cadru confortabil pentru dezbateri teoretice şi metodologice, în care colegii noştri să găsească noi surse de inspiraţie pentru a-şi îmbogăţi experienţa didactică, să promovăm creativitatea şi inovaţia în mediile educaţionale din care provenim fiecare. Sperăm să întărim parteneriatele existente şi să punem bazele unora noi, astfel încât participarea la Conferinţa „Creativitate şi inovaţie în educaţie” din Târgu-Mureş să devină un reper anual de înaltă calitate pentru mediul educaţional.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE