Mircea Diaconu promite „Adevărul despre ţara noastră” Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 86 Vizualizări

Mircea Diaconu promite „Adevărul despre ţara noastră”

Actorul Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, s-a întâlnit luni, 5 mai, în Piaţa Teatrului cu un grup de simpatizanţi şi susţinători din municipiul Târgu-Mureş. Întâlnirea a fost o „haltă” de pe itinerarul turneului electoral „Ocolul României în 22 de zile”, pe care Mircea Diaconu l-a demarat sâmbătă, 3 mai, la volanul unui autoturism ARO.

„Pur şi simplu fac un tur de stadion”

Cu câteva minute înainte de ora 10, actorul din „Buletin de Bucureşti” şi-a făcut apariţia la locul de întâlnire, unde era aşteptat de doi cetăţeni, unul dintre aceştia solicitând, şi primind, un autograf din partea candidatului. Încet-încet, la băncuţa respectivă din Piaţa Teatrului s-au adunat mai mulţi mureşeni care au demarat un dialog cordial, pe teme diverse, cu Mircea Diaconu. „Nu ştiu ce şanse am pentru că n-am niciun criteriu, fiind o persoană fizică, susţinută de nişte cetăţeni pe care acum îi cunosc, umblând prin ţară, deci nu suntem o structură cu un număr exact de filiale pe care să pot miza pe susţinere sau voturi. Neştiind ce se întâmplă ca reacţie publică, n-am niciun criteriu dar demersul mi se pare important. Faptul că ne jucăm această şansă şi că avem o opinie. Dacă ea e susţinută public, începe să fie o opinie de luat în seamă. Dacă nu e susţinută public, dispare”, a declarat fostul actor. „Nu creez un curent de opinie, pur şi simplu fac un tur de stadion, că n-am alt cuvânt, ca să îi cunosc şi să le mulţumesc celor care au strâns semnături şi le-au trimis într-un timp record, în patru – cinci zile la bucureşti, pe banii lor, cu plicurile lor, cu Prioripost-uri de tot felul, ca să ajungă în timp util. Şi vreau să le mulţumesc acestor oameni dar din păcate nu la toţi pot să le mulţumesc pentru că nici nu pot să vin la toţi”, a mai spus Mircea Diaconu.


„Nu înjur, nu acuz, dar mă mir de câte un lucru”

Referindu-se la şicanele cu care statul îi incomodează pe candidaţii independenţi, Mircea Diaconu a rememorat o întâmplare trăită în anii 80, când a experimentat activitatea de jurnalist de ocazie la o revistă de specialitate. „Teoretic, legislaţia e făcută în aşa fel încât această specie (candidatul independent – n.r.) să nu existe. Ea nici nu există. Precedentele sunt ridicole, nu intră în discuţie, şi false, nu-s reale. Posibil ca acum să apară primul caz de tipul ăsta, dar şi ăsta e un caz special cu o anumită conotaţie, cu o anumită notorietate ca poveste, nu zic ca persoană pentru că nu mă aşez eu, persoana Diaconu e neaparat, ci persoana Diaconu reverberată, cum am recepţionat eu, în multe alte cazuri similare de abuz asupra cetăţeanului în care se regăsesc o mulţime de oameni care practic îmi spun acelaşi lucru prin susţinere şi prin vot”, a menţionat candidatul independent. „Când eram tânăr, prin anii 80, ţineam o rubrică în revista „Cinema”, care se numea „Mă mir”. Şi eu mă miram. Asta fac şi azi. Eu mă mir. Nu înjur, nu acuz, dar mă mir de câte un lucru. Şi la un moment dat, pe vremea lui Ceauşescu când au vrut să îmi oprească rubricuţa asta am zis „Eu nu mă mai mir de nimic”. Şi atunci am închis rubrica”, a adăugat fostul senator liberal.

„Spun adevărul despre ţara noastră”

Întrebat care e sloganul pe care îl are pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, Mircea Diaconu a răspuns că acesta are legătură cu adevărul, pozitiv sau mai puţin pozitiv, despre România. „Până la urmă a trebuit să scriu şi eu ceva pe o hârtiuţă din asta. Am făcut o mică scrisorică şi am scris aici „Spun adevărul despre ţara noastră”. Ce înseamnă adevărul? Adevărul! Şi nu înseamnă că spun că e cea mai minunată ţară de pe lume, deşi eu ştiu că e, dar chiar şi asta voi spune sau spun. Ştiţi, trebuiesc spuse şi adevăruri urâte despre ce se întâmplă în ţara noastră. Nu e un câmp verde, continuu. Avem de strâns tot felul de buruieni de pe câmpul verde al ţării noastre”, a precizat candidatul care a învins Agenţia Naţională de Integritate.

„Nu mă voi supune. Sunt independent”

În ceea ce priveşte viitorul mandat de europarlamentar, Mircea Diaconu a răspuns echilibrat, afirmând că e în măsură să ofere răspunsuri concrete în acest sens doar în data de 26 mai 2014. Totuşi, la insistenţele mass media, candidatul independent a punctat că dacă va ajunge la Bruxelles va încerca să îşi păstreze independenţa. „Toate subiectele care vor fi acolo (în Parlamentul European – n.r.), diverse proiecte, propuneri sau grupuri politice unele ne trebuiesc, altele nu ne trebuiesc. Fiind independent acolo, înseamnă că nu mă afiliez la niciun grup politic”, a declarat Mircea Diaconu. „Dacă ajung acolo, în 26 mai nu voi răspunde la niciun telefon de la Bucureşti. Nu mă voi supune. Sunt independent. Cel mai mult mă încântă faptul că o să am dreptul la cuvânt şi la a mă exprima acolo, în faţa tuturor. Şi nu numai în minutula cela, în plen. Pe culoare, peste tot, că îmi place să vorbesc cu oamenii. Chiar dacă sunt europarlamentari sau oameni de diverse mărimi nu m-am simţit niciodată inferior cuiva şi dacă vreau să îi spun cuiva ceva, îi spun indiferent cine ar fi. O să le spun tot felul de adevăruri despre noi şi o să zic: uite, e un lucru foarte bun la noi, pe care voi îl apreciaţi. Îl folosiţi, e un criteriu al Uniunii Europene, se numeşte Agenţia de Integritate. Nu vreţi să vă faceţi şi voi la voi în ţară câte o Agenţie de Integritate? Toţi… Voi o lăudaţi, nu eu. Nu vreţi să faceţi? Că ei n-au, săracii. Şi un MCV aşa, că n-au domnule! Faptul că noi avem aceste două tinichele, ca tinerii căsătoriţi cărora li se agaţă două de maşină, înseamnă că noi suntem mai altfel decât dânşii. Păi nu eram egali? Nu trebuie să fim egali?”, a completat actorul.


„Cine vrea să ne voteze, ne votează”

Rugat să detalieze cărei categorie electorală se adresează, Mircea Diaconu a precizat că grupul ţintă pe care îl vizează este alcătuit din cetăţeni dezamăgiţi de clasa politică românească, care s-au resemnat şi nu mai doresc să se prezinte la vot. „Cei mai mulţi oameni cu care am vorbit mi-au spus că sunt din zona celor care nu mai vroiau să voteze deloc. Ce să fac, să umblu pe la uşile lor? Eu nu fac campanie în sensul clasic. N-am ce mobiliza, povestea se ştie, persoana se ştie, oferta mea se ştie, a noastră se ştie, cine vrea să ne voteze, ne votează. Ca test personal, cei mai mulţi dintre oamenii care mă contactează sau mă sună sunt dintre cei care n-ar mai fi votat deloc. Şi-s foarte mulţi, vreo 70% care nu votează. E un fenomen gravisim şi ar trebui luat în seamă”, a punctat candidatul independent.

„Bugetul meu este nivelul meu, al persoanei Diaconu”

De asemenea, Mircea Diaconu s-a arătat împotriva cheltuielilor exorbitante din campaniile electorale, arătând că în cazul său bugetul de campanie lunar coincide cu veniturile sale obţinute în decursul unei luni de zile. „Când se va termina chestia asta, voi face o chemare publică pentru a ne pune pe masă bugetele. Rapid şi public, imediat. Bugetul meu este nivelul meu, al persoanei Diaconu, într-o lună de zile. Sunt veniturile mele pe o lună de zile, ceea ce înseamnă ceva tipărituri, v-am arătat scrisorica mea către lume, scoasă în vreo 20.000 de exemplare, nu mai mult, înseamnă motorina pe vreo 5.500 de kilometri pe care îi fac zilele astea umblând prin toată ţara şi dormitul, că mai trebuie să şi dorm. Mai mănânc câte ceva, cam asta e tot. E venitul meu pe o lună de zile. O să vedeţi că se poate şi aşa”, a spus actorul, care a dat şi un exemplu, întâlnit în Braşov, de cum nu ar face campanie electorală. „Intru în Braşov, Dumnezeule, mă „loveşte” o doamnă europarlamentară de opt metri pe opt metri. Domnule, mă jenează lucrul acesta, mă jigneşte, mă loveşte, parcă… Nu ştiu, îs banii lor… Or fi ai lor?! Nu ştiu. Dar parca era altceva de făcut cu banii, poate eu sunt de la ţară, mai prost, mai încuiat, mai zgârcit cum zic copii mei, dar eu aşa m-am învăţat că dacă am un ban fac ceva cu el, să nu îl arunc, să nu îl las pe jos, să fac ceva cu el”, a mai precizat Mircea Diaconu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE