Să punem punct violenței în familie Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 111 Vizualizări

Să punem punct violenței în familie

 

1-copii-violenta-domestica-6742

Polițiștii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș  au continuat miercuri, 12 august, campania  ”10 pentru siguranță”, abordând delicatul subiect ”Violența în familie”. Copilul este afectat direct de atmosfera de acasă, în condițiile în care părinții ar trebui să fie modele pentru copii. 

O mare parte a faptelor de mare gravitate au loc în familie. Ca urmare a expunerii la violență, copiii pot manifesta anxietate crescută, agresivitate, neliniște, coșmaruri, dificultatea de a adormi, teama de a face greșeli, gânduri de suicid, un apetit alimentar foarte crescut sau foarte scăzut, enurezis, dureri de cap și de stomac, dificultăți de concentrare, tendința de a-și face rău, se trag de păr, își rod unghiile, dificultăți sociale. Violența în familie crează de multe ori copilului un sentiment de confuzie, mai ales atunci când sunt apropiați de ambii părinți. În atmosfera de violență, copilul devine cel mai adesea neglijat, expus tuturor relelor, de fapt rămâne într-o singurătate umplută doar de țipetele celor din jur, iar această situație este probabil și explicația numărului mare de accidente domestice ale căror victime sunt copiii.

Câteva din caracteristicile socioculturale care duc la violența în familie sunt sărăcia, şomajul, convingerile culturale privind autoritatea bărbaţilor, toleranţă crescută faţă de violenţa în familie, deţinerea de arme, violenţa instituţională, societală și cea din domeniul audio-vizual.

Gabriela Pîncă, coordonator al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, sfătuiește mureșenii să ajute, cu o informaţie, cu un pliant, pentru că nu ne costă nimic și, poate victima nu va folosi informaţiile azi, dar într-o zi s-ar putea să ne spună că i-am salvat viaţa, ei şi copiilor. Nu putem închide ochii la infinit și să ridicăm din umeri.
Victima violenței în familie are dreptul la respectarea personalității, demnității și a vieții sale private, la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale, la protecție specială, adecvată situației și nevoilor sale, servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare sociala, precum și la asistență medicală gratuită, consiliere și asistență juridică gratuită, în condițiile legii.

Judeţul Mureş este unul norocos din acest punct de vedere, prin faptul că deține un adăpost de urgenţă, cu locaţie secretă. Consiliere psihologică, juridică, sprijin pentru solicitarea ordinului de protecţie, asistenţă socială şi, la nevoie, adăpost sunt servicii gratuite oferite de Centrul de prevenire, monitorizare şi combatere a violenţei în familie din Târgu-Mureş. Oricine are nevoie de ajutor poate suna 0265-255931, poate apela la serviciile de consiliere oferite de Fundaţia Veritas din Sighişoara. sau poate contacta pagina de Facebook – Violența intrafamilială. Dezvoltarea copilului într-un mediu care oferă elemente protective poate duce la prevenirea consecinţelor abuzului, neglijării şi exploatării.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE