Șase tineri vor să pună Mocănița Transilvaniei la loc de cinste, în Patrimoniul Național Eveniment
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 380 Vizualizări

Șase tineri vor să pună Mocănița Transilvaniei la loc de cinste, în Patrimoniul Național

1 mȘase tineri ambițioși din județele Bistrița-Năsăud, Cluj și Mureș au înființat, în urmă cu o lună, o asociație cu scopul de a pune în valoare trenurile de epocă, care circulau odinioară pe calea ferată îngustă din Câmpia Transilvaniei, în contextul în care anul acesta, în octombrie, se aniversează 100 de ani de la inaugurarea căii ferate înguste şi punerea în circulaţie a primelor trenuri pe traseul ce leagă Târgu-Mureş de comuna bistriţeană Lechinţa.
Asociația „Mocănița Transilvaniei” a organizat, sâmbătă, 15 august, un eveniment menit să aigure un viitor trenului mic din Câmpia Transilvaniei, iar astfel Mocănița Transilvaniei să fie inclusă în Patrimoniul Național. Peste 100 de persoane s-au aflat în localitatea Teaca, acolo unde a sosit din nou trenul cu abur, care i-a dus într-o plimbare până la Râciu. Președintele asociației, Cristi Moldovan, a povestit, sâmbătă, de unde a venit ideea înființării unei astfel de asociații și ce și-au propus tinerii care s-au unit în această inedită mișcare. „Ne bucurăm să fim împreună astăzi, când se împlinesc 100 de ani de la inaugurarea căii ferate de la Târgu-Mureș la Iuda sau Viile Tecii, cum este cunoscută astăzi zona. Asociația noastră s-a înființat în urmă cu o lună. Suntem șase membri fondatori din trei județe, din Bistrița-Năsăud, Cluj și Mureș și vrem să încurajăm și să promovăm cât mai mult acest tip de turism, acest mod de a-ți petrece timpul liber și totodată de a salva o mocăniță care are o istorie de peste 100 de ani. În ceea ce mă privește, totul a pornit în urmă cu mulți ani, la vârsta de trei ani, când am fost cu această mocăniță. Este prima și singura mea amintire. În urmă cu un an, când am trecut prin Teaca, am văzut aburul de la locomotivă și din acel moment a început această mișcare. Acest eveniment nu putea să aibă loc fără sprijinul multor oameni, pentru că s-a realizat practic prin resurse proprii. Localnicii din Teaca au fost foarte primitori și ne-au ajutat cu ce au putut. Mulți oameni au văzut povestea pe internet și ne-au sunat și ne-au susținut”, a transmis Cristi Moldovan.

3cmȘi pentru ca zilele de 15 și 16 august să rămână în memoria oamenilor și în istoria gării din Teaca a fost realizată o plachetă comemorativă cu un mesaj. „Pentru a celebra acest moment, ne-am gândit să facem o plachetă comemorativă, pe care am expus-o pe gara din Teaca și pe care e scris următorul mesaj: „La data de 23 octombrie 1915 s-a dat în folosință calea ferată îngustă dintre Târgu-Mureș și Iuda. Întotdeauna va exista un tren după altul”, a mai transmis președintele Asociației „Mocănița Transilvaniei”.

Diplome pentru cei mai tineri și implicați voluntari
Voluntarii care au muncit cot la cot cu membrii asociației au primit, în semn de recunoștință, diplome și mulțumiri. „Ne bucurăm că sunteți alături de noi la această minunată sărbătoare. Sperăm să fiți alături de noi în fiecare an. Dorim să ne arătam recunoștința față de cei care ne-au ajutat și oferim premii la doi tineri voluntari, care ne-au fost alături și au muncit mai mult decât noi, putem spune. Robi este cel mai tânăr și mai harnic voluntar al nostru. Mai avem un tânăr la fel de harnic, Daniel, care ne-a demonstrat că trebuie să muncim și să luptăm mai mult, iar pentru acest lucru ținem să-i mulțumim. Am mai pregătit o diplomă pentru cel mai vârstnic domn, care ne-a susținut în acest demers. Este vorba de badea Gusti, un om foarte optimist, în vârstă de aproape 90 de ani, care ne-a pus la dispoziție terenul de campare”, a precizat Daniel Oltean, membru al asociației.

2 m„O locomotivă cu abur în fața unui tren arată diferit”
Mecanicii care și-au dedicat întreaga viață acestei meserii au povestit cu melancolie despre vremurile de odinioară, când au apărut primele trenuri de călători și marfă pe traseul ce străbate Câmpia Transilvaniei între Târgu-Mureș și Lechința. Aceștia au rămas fideli unei meserii pe care și-ar dori s-o lase urmașilor. „E un dublu eveniment astăzi. O dată pentru că e o mare sărbătoare la noi, la creștini, Sfânta Maria, iar apoi aniversarea celor 100 de ani de când s-a dat în exploatare linia ferată Târgu-Mureș – Lechința. Ne bucurăm de acest eveniment și ne-am dori să mai existe și altele, pentru a vedea și urmașii noștri care a fost mijlocul de transport pe vremuri. Sunt emoții, pentru că e frumos ceea ce se întâmplă astăzi aici. O locomotivă cu aburi în capul unui tren arată diferit, îi conferă un alt aspect. Acum s-au modernizat locomotivele, sunt electrice, nu mai e ca altădată. Am în spate peste 26 de ani de când sunt mecanic pe secția aceasta și pe alte secții. Iubesc această meserie și sper să vină tinerii din spate, care doresc să învețe meseria și să o ducă mai departe. Am avut și întâmplări mai mult sau mai puțin amuzante, când s-a întâmplat să intre în față porcii mistreți. Într-un an, când a fost o iarnă grea, am văzut, sus în dealul Tecii, pentru prima dată, râsul. La noi apare deosebit de rar”, a povestit unul dintre mecanici.

5

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!