ISU Horea Mureș, cei mai buni din țară la descarcerare Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 407 Vizualizări

ISU Horea Mureș, cei mai buni din țară la descarcerare

isu

Parcarea hypermarket-ului Metro din Târgu Mureș a găzduit, joi, 24 septembrie, de la ora 12.30, gala de premiere a căștigătorilor la Competiția Națională de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat. La proba de descarcerare conduce ISU Horea Mureș, iar pompierii din București s-au calificat la ambele probe, inclusiv la cea de acordare a primului ajutor calificat.

În perioada 23- 24 septembrie în municipiul Târgu Mureş a avut loc “Competiţia Naţională de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat”, organizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Horea” al judeţului Mureş şi Fundaţia pentru SMURD.

DSC_4099

În prima zi a competiţiei s-au reunit la start echipele din 12 inspectorate judeţene şi al municipiului Bucureşti, cele ale Facultăţii de Pompieri, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Republica Moldova, respectiv Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” – Boldeşti. În urma derulării primei etape, s-au calificat în finală, la proba “Descarcerarea din Vehicule” echipele Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, Bucureşti-Ilfov, Dâmboviţa şi Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă Boldeşti, iar la proba “Acordarea Primului Ajutor Calificat” echipele Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, Bucureşti-Ilfov, Bihor şi Braşov.

DSC_4098

Onorând cu prezența sa evenimentul de premiere a câștigătorilor, Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat a anunțat posibilitatea ca în anul 2017municipiul Târgu-Mureș să găzduiască Competiția Mondială de Descarcerare.

”Prima întrebare pe care i-am adresat-o evaluatorului Kevin Lennon a fost dacă derularea acestui concurs s-a făcut în mod corect, iar el mi-a răspuns că totul a fost just” a declarat Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

 

Potrivit celor declarate de prefectul județului Mureș, dr. Lucian Goga, a patra ediție a Competiției Naționale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat, nu a fost întâmplător organizată la Târgu Mureș, deoarece în ziua de 25 septembrie orașul nostru sărbătorește 25 de ani de la înființarea SMURD. ”Sperăm ca, în anul 2017 municipiul Târgu-Mureș să găzduiască Competiția Mondială de Descarcerare, vă felicit pentru profesionalismul și devotamentul de care dați dovadă, Doamne ajută” a mai adăugat acesta.

DSC_4040

Orașul nostru a fost gazda acestei competiții în anul 2013, iar anul trecut concursul s-a desfășurat în județul Bihor.

”Este o onoare pentru mine să mă întorc în România pentru a asista din nou la o Competiție Națională de Descarcerare. În ultimii patru ani, abilitățile dvs. pentru descarcerare și ajutor calificat au crescut de fiecare dată, echipele care participă la această competiție nu au nimic de pierdut, dimpotrivă, au doar de câștigat, iar principalii câștigători sunt românii care au organizații de pompieri atât de profesioniste. Vreau să vă felicit pe toți pentru abilitățile de care ați dat dovadă și aștept cu nerăbdare să vă sprijin în continuare, în organizarea competiției din anul 2017 la care vor participa echipe din toată lumea. Vă mulțumesc că m-ați primit în țara voastră minunată” a precizat şeful evaluatorilor în cadrul competiţiilor mondiale de descarcerare, Kevin Lennon.

DSC_4093

Chiar dacă presiunea a fost mare, iar competiția o adevărată provocare, concurenții și-au dovedit abilitățile și respectul cu care îşi fac meseria în fiecare zi, față de oameni.

DSC_3988
”Proba a fost cu un grad de dificultate mai ridicat ca în anii precdenți, am avut accident rutier cu 2 victime, timpul a fost în regulă, ambele victime le-am scos în 27 de  minute, s-au făcut toate manverele care trebuie făcute în astfel de accidente, respective calare, asigurarea zonei, riscuri, intervenții paramedic, ABC-ul victimelor, eliberarea căilor aeriene, montarea tubului de oxygen pe față, guler cervical pentru coloana cervicală și extracția afară pe targa metalică. Anul viitor vom participa la Competiția mondială din Brazilia” a declarat Eugen Anca, plutonier major.

Oameni pentru oameni

Oameni obișnuiți, cu familii, copii, bucurii și necazuri, în momentul când îmbracă uniforma și își iau în primire misiunile, indiferent că sunt pomieri, paramedici sau asistenți, ei se regăsesc în situația de a face diferența între viață și moarte.

DSC_3983

”Echipa noastră a ieșit din nou învingătoare cu secundele, a obținut pentru a doua oară locul I. Finala a fost foarte disputată, cu scenarii complexe, dar colegii noștri au dat dovadă de profesionalism și, încă o dată s-a dovedit că acești salvatori, indiferent de la ce unitate provin, știu ce trebuie făcut ca să salveze ceea ce se poate salva” a declarat Comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgență (ISU) „Horea” al județului Mureș, col. Dorin Oltean.

nelu sima

Clasamentul după proba de descarcerare aduce pe locul 1- ISU Horea Mureș, locul 2 – ISU ”Dealul Spirii” București Ilfov, iar locul 3 – ISU ”Basarab I” al județului Dâmbovița. Cel mai bun comandant de echipaj la descarcerare a fost declarat plt. adj. șef Ioan Sima, din cadrul ISU „Horea”. Premii pentru cea mai bună echipă de servanți au fost acordate  plt. maj Alin Pop și plt. maj. Claudiu Miheșan. Premiile pentru cea mai bună echipă de paramedici au mers înspre plt. maj Eugen Anca, plt. maj. Adrian Săcărea și plt. maj. Vlad Toma.

DSC_3986

La proba traumă, pe locul 1 s-a clasificat ISU ”General Magheru” al județului Vâlcea, locul 2 – ISU” Crișana” al județului Bihor, iar pe locul 3- ISU ” Dealul Spirii”, București Ilfov.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE