Maestrul Tudor Jarda, comemorat la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș Invatamant
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 652 Vizualizări

Maestrul Tudor Jarda, comemorat la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș

1Personalități culturale din Târgu-Mureș, profesori și studenți au luat parte, joi, 22 octombrie, la deschiderea oficială a manifestării „Tudor Jarda – personalitate marcantă a învățământului muzical universitar târgumureșean, reprezentant de seamă a muzicii românești”. Manifestarea realizată de Universitatea de Arte din Târgu-Mureș în parteneriat cu Universitatea „Petru Maior” și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, s-a bucurat de sprijinul Consiliului Județean Mureș și a unor instituții de cultură târgumureșene. Culegător de folclor, compozitor, dirijor și profesor, Tudor Jarda și-a dedicat viața artei muzicale transilvănene, influențând generații întregi de tineri.

Programul manifestărilor a debutat miercuri, 21 octombrie, în cerc restrâns, când a avut loc comemorarea artistului, alături de studenții care în 1961 își începeau studiile universitare de specialitate. Joi, 22 octombrie, în Foaierul Universității de Arte, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, urmată de o sesiune științifică dedicată artistului. „Asistăm la un eveniment prin intermediul căruia distinșii studenți de odinioară cinstesc memoria profesorului lor. Cine a fost profesorul Tudor Jarda? A fost o personalitate marcantă a învățământului muzical față de care noi, foștii și actualii dascăli, dar și studenți, ne aducem recunoștința pentru eforturile celui care a dezvăluit tainele artei muzicale studenților săi și rezultatele sale concretizate în dumneavoastră, stimați studenți”, a transmis conf. univ. dr. Ramona Preja, directorul Departamentului de Muzică.

2„Domnul Tudor Jarda a fost un prieten al familiei”
Rectorul Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, a transmis că l-a cunoscut pe maestrul Tudor Jarda când era doar un copil, deoarece maestrul era un prieten bun al familiei. Rectorul a povestit că era fascinat de prezența lui Tudor Jarda, care avea o poftă de viață pe care o răspândea în jur și un umor foarte original. „Poate vă miră prezența rectorului Universității „Petru Maior” la un astfel de eveniment, care are o conotație istorică categorică legată de muzică, iar astăzi, Universitatea nu are domenii muzicale de specializare. Toată lumea știe că în anul 1960 s-a înființat Institutul Pedagogic de trei ani, una dintre specializările importante ale acelui Institut din acea perioadă fiind categoric specializarea de muzică și așa facem legătura, evident, cu eminentul profesor Tudor Jarda. Aici, eu sunt în calitate de rector, pentru a reprezenta Universitatea unde în anii 1960 a pornit educația muzicală în Târgu-Mureș, dar în același timp să-l omagiez și pe eminentul om de cultură, pe care am avut onoarea să-l cunosc personal, fiind un prieten foarte bun cu tatăl meu, care era cadru didactic la Institutul Pedagogic. Domnul Tudor Jarda a fost un prieten al familiei și o prezență permanentă în familia noastră. Chiar dacă eram mic, eram fascinat de prezența domniei sale, de pofta de viață pe care o răspândea în jurul domniei sale. Avea un umor foarte original și, copil fiind, eram fascinat de prezența sa. Pentru mine, acest moment este și o chestiune personală, în afară de una oficială, ca reprezentant al unei universități, unde a început. Ieri, când am avut întâlnirea la Universitate, am constatat că e păcat că există o moștenire care nu e fructificată la noi în Universitate și atunci, împreună cu doamna profesor (n.r. – conf. univ. dr. Ramona Preja), discutam de o analiză, să vedem ce a mai rămas în arhiva Universității noastre legat de această specializare. Am descoperit, întâmplător, câteva lucrări, vom mai face săpături în arhiva noastră, pentru a vedea cum putem contribui pentru a pune laolaltă această moștenire, care constituie un element foarte important al construcției unei educații muzicale. Ne vom strădui să punem toate aceste elemente la un loc, ca să nu uităm niciodată moștenirea unor mari personalități”, a transmis prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

3Spirit al iubitorului de viață
Decanul Facultății de Arte în Limba Română din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș, conf. univ. dr. Oana Leahu, a transmis că este emoționant să vadă atâția oameni care au ales să-și rupă câteva ore din timp pentru a-l rememora pe marele dascăl Tudor Jarda, în condițiile în care, astăzi, cei mai mulți oameni comunică pe internet și află informații din bibliotecile virtuale.
„Este foarte emoționant să vezi atâția oameni care aleg să-și petreacă timpul rememorând personalitatea unui mare dascăl. Într-o perioadă în care aflăm unii despre alții de pe Wikipedia, în care Facebook, Google sunt instrumentele principale de studiu până și în domeniul culturii, este un lux faptul că niște oameni se întâlnească și să vorbească despre un mare dascăl, așa cum a fost Tudor Jarda. Vă felicit că vă permiteți un astfel de lux și vă mulțumesc foarte mult că vă aflați aici și vă doresc foarte mult soare și lumină spirituală în depănarea unor amintiri și în analizarea unor concepte sau a unor proiecte a maestrului Jarda”, a spus conf. univ. dr. Oana Leahu.

4„Maestrul Jarda mi-a scos în cale oameni deosebiți”
Directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram, a precizat că deși nu a avut plăcerea și onoarea de a-l cunoaște pe maestrul Tudor Jarda, acesta a avut o influență foarte bună asupra ei, scoțându-i în cale oameni deosebiți. „Nu am avut plăcerea să-l cunosc pe maestrul Tudor Jarda, dar pot să spun cu mâna pe inima că există o influență pe care mi-a transmis-o, pentru că maestrul Jarda mi-a scos în cale oameni deosebiți. În primăvară, am început discuțiile despre ziua de astăzi și mă bucur că după multe eforturi și bătăi de cap în sensul cel mai bun al cuvântului, iată că trăim această zi împreună. Nu pot decât să-mi exprim bucuria de a fi aici, să vă invidiez că ați cunoscut un om atât de deosebit, care chiar și de dincolo de realitate continuă să vă țină aproape, continuă să vă influențeze, să vă facă să simțiți acea bucurie și să vă aducă zâmbetul pe buze”, a transmis Monica Avram.

5

6

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE