4.000 de teste Babeș Papanicolau gratuite pentru mureșence Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 132 Vizualizări

4.000 de teste Babeș Papanicolau gratuite pentru mureșence

screeningFemeile din județul Mureș trebuie să știe că la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș mai sunt disponibile încă 4.000 de teste Babeș Papanicolau gratuite până la 1 ianuarie 2016. Ele sunt invitate să participe la programul de testare gratuită şi depistare precoce a cancerului de col uterin.

Potrivit coordonatorului Unității Regionale de Screening al Cancerului de Col Uterin din cadrul SCJU Târgu-Mureș, dr. Cosmina Uzun, femeile trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani și nu fie diagnosticate cu un cancer genital. E important de știut că spre deosebire de alte tipuri de cancer, în care evoluțiile sunt de foarte multe ori agresive și nu pot fi depistate la timp, cancerul de col uterin se poate trata dacă e descoperit în fază incipientă.
„La acest moment, dispunem de 4.000 de teste Babeș Papanicolau gratuite pentru femeile din județul Mureș. Această finanțare este pentru acest an, deci dispunem de un număr foarte mare de testări gratuite până la 1 ianuarie 2016. Programul va continua și în anul 2016 cu o finanțarea nouă. Pe toată regiunea, au fost testate până acum 60.000 de femei. Femeile trebuie să nu fie diagnosticate cu un cancer genital și se pot prezenta dacă au vârsta între 25 și 64 de ani. Pentru orice femeie, este foarte important să se testeze periodic pentru a evita ajungerea la această maladie a secolului, la cancerul de col uterin, pentru că putem depista leziunile incipiente, micile modificări celulare care au loc la nivelul colului uterin și poate beneficia de tratament, spre deosebire de alte tipuri de cancer, în care evoluțiile sunt de foarte multe ori agresive și nu pot fi depistate la timp. Etapele incipiente sunt absolut asimptomatice și acesta este beneficiul programului – depistarea leziunilor chiar în primele etape și se pot trata în totalitate”, a declarat aceasta.

Cât de necesare sunt programele de screening
La nivel mondial, cancerul de col uterin este a treia cauză de malignitate la femei. Nivelul insuficient de informare și cunoștințe a femeilor condiționează prezentarea tardivă la medic, tratamente agresive, suferință, deprecierea calității vieții atât pentru paciente, cât și pentru familii, instituții și societatea în ansamblu. Programele organizate de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Medicii spun că boala are o rată de supravieţuire de 100% dacă este depistată în faze incipiente. Problema cancerului de col uterin este că devine simptomatic odată cu avansarea bolii, dar rata de supravieţuire scade. Pentru a preveni acest lucru, specialiştii recomandă femeilor să se prezinte la medicul ginecolog cel puţin o dată pe an, pentru a face un control de rutină şi pentru a face un test Papanicolau. Odată depistată, boala poate fi tratată şi cu un tratament personalizat. Tratamentul personalizat se bazează pe ultimele descoperiri în genetică şi biologie moleculară, folosind medicamentele cât mai eficient posibil şi fiind mai eficient, mai puţin toxic şi mai accesibil. Acest tip de terapie, combinată cu o abordare multidisciplinară, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit şi mai modern pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de starea sa de sănătate, localizarea tumorii, tipul şi stadiul bolii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE