FOTO: Dansatorii din  Hodac, răsplătiți cu premii la Gherla Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 183 Vizualizări

FOTO: Dansatorii din Hodac, răsplătiți cu premii la Gherla

1Ansamblul tradițional ”Hodăceana” din Hodac a participat sâmbătă, 7 noiembrie la Festivalul Național Concurs ”Someșul în cânt și joc” de la Gherla, eveniment organizat de Asociația Culturală ”Friends Forever” din Târgu-Mureș cu sprijinul autorităților locale, și a Asociației Culturale ”Mugurii Mintiului”.

”Este vorba de un concurs cu dimensiuni foarte mari, cu participarea soliștilor și ansamblurilor din 10 județe, singurul ansamblu din județul Mureș fiind cel din Hodac. Ne-am prezentat cu trei grupe de dansatori , numărul total al grupului fiind de 32. A fost grupa cea mică de dansatori, de la Școala Generală din Hodac, cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani, grupa mijlocie formată din liceeni și studenți (14-21 de ani) și grupa mare, cu vârsta de peste 21 de ani”, a precizat Cornelia Butilcă, coordonatorul Ansamblului tradițional ”Hodăceana”, din comuna Hodac.

Marele Trofeu pentru Ansamblul ”Hodăceana”

Prezența dansatorilor din Hodac a fost una apreciată atât de public, dar mai ales de juriul festivalului, Ansamblul ”Hodăceana” obținând trei premii, locul 3 cu grupa mică de dansatori, Premiul de Excelență pentru grupa mijlocie, precum și Marele Trofeu obținut de grupa mare de dansatori. ”Am fost foarte apreciați la acest festival, în primul rând datorită costumelor noastre populare specifice zonei noastre. Oriunde mergem, costumul popular specific Hodacului este extrem de apreciat. La fete nu lipsește șurțul cu piană, cătrința în spate, cămășile cu umăr viu colorate, iar la bărbați pălăriile cu zgărdar și curelele cu mărgele. La cei mai în vârstă am avut un costum tradițional păstrat de la bătrânii satului, cămașa făcută din pânză de casă, țesută în război din cânepă și bumbac, cătrințele la femei de asemenea țesute în război cu trupul vânăt, În ce privește dansurile, grupa mică a prezentat jocul tradițional din Hodac ”Bătrânescu” , cei de liceu au avut jocul ”Banu mărăcine”, iar cei mai bătrâni au prezentat jocul ”De-a bota”. Sunt jocuri tradiționale de la noi din Hodac, puse în valoare de instructorul ansamblului, coregraful Dumitru Bucin. El a lucrat 11 ani cu dansatorii noștri, luînd chiuiturile și dansurile de la noi din sat, astfel ca dansurile să reflecte în totalitate zona Hodacului. El a muncit, el a pus jocurile pe figuri, pe strigături, de aceea trebuie să-i mulțumim pentru munca care a depus-o, strădania dânsului regăsindu-se și în aceste premii obținute la Gherla”, ne-a declarat Cornelia Butilcă.

DSC06303 (1)Prestația celor din Hodac la festivalul de la Gherla a fost lăudată și de organizatori, respectiv de Asociația Culturală ”Friends Forever” din Târgu-Mureș. ”A fost ediția a doua a acestui festival care a reunit soliști și ansambluri din 10 județe. Spre bucuria mea au fost prezenți și cei mai tineri dansatori din cadrul Ansamblului ”Hodăceana”, completați de cei mai mari, veteranii impresionând publicul și juriul festivalului, atât prin costume cât și prin dansurile populare specifice Hodacului, fapt ce a justifică Marele Trofeu al festivalului obținut de ei”, a precizat Lucia Maria Neamțu, reprezentant Asociația Culturală ”Friends Forever” din Târgu-Mureș.

[zizigallery id=1825]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE